kopilkaurokov.ru - сайт для учителей

Создайте Ваш сайт учителя Курсы ПК и ППК Видеоуроки Олимпиады Вебинары для учителей

We protect the environment

Нажмите, чтобы узнать подробности

Б?О А?жайы? ауданы

Ал?абас ОЖББМ

А?ылшын тілі п?ніні? м??алімі

Утекова Фарида Серикболатовна

Grade : 5

Theme of the lesson :    We protect the  environment

Aim  of the lesson :

1.Educational : to give more information about environment  ;  to practice talking on the theme ;to teach pupils to work creatively;

2.Developing : to develop skills and habits in speaking, in writing, in reading and in understanding;

3.Bringing – up : to teach pupils to save the nature and care for its riches;

Type of the lesson :  new theme.

Methods :  explanation, presentation, question-answer.

Aids of the lesson :  an interactive board, pictures, cards.

The inter – subject connection :  Russian, geography

Procedure of the lesson :

  1. Organization  moment.
  2. Phonetic-drill.
  3. Checking up the homework.
  4. Presentation of the new theme.
  5. Physical pause.
  6. Practice.
  7. Conclusion  of the new material.
  8. Rounding up.

1.Organization  moment:

- Good morning, dear children !

-Good morning, teacher !

-How are you today ?

-I am O.K, etc.

II.Phonetic – drill :

-Children, lets recite this poem, please

A child s wish.

I want to live and not to die!

I want to laugh and not to cry!

I want to feel the summer sun,

I want to sing when life is fine.

III. Checking up the homework:

a. Children, let us check up the homework. What is the weather like today ?

  • It is cold today.
  • What is the weather like in winter?
  • It is cold today (frosty, stormy, snowy, etc.).
  • What is the weather like in spring?
  • It is warm today (rainy, sunny, etc.)
  • What is the weather like in summer?
  • It is sunny ( hot, dry. windy, etc.).

b.Match the sentences with the pictures.

1.It is rainy today                                           

2. It is sunny today.

3. It is snowy today.

4. It is foggy today.

5. It is windy today.

a.                           b.                    c.              

d.                           e.        

c. Give Kazakh, Russian and English equivalents of these new words.

Kazakh

Russian

English

stormy

желді  к?н

облачный день

дождливый день

hot

жылы

туманный день

суы?

солнечный день

d.Reading of the dialoque. Ex : 6 p.159

III. Presentation of the new theme :

  1. «Secret word»

5 – 14 – 22 – 9 – 18 – 15 – 14 – 13 – 5 – 14 – 20

  •  

b. Brainstorming. Ми?а шабуыл

-Children, our new theme is called “Environment”.

The Kazakh for “Еnvironment” is “?орша?ан орта”.

Жалпы ?орша?ан орта дегеніміз не ? ?орша?ан орта?а нені жат?ызу?а болады? ?орша?ан орта дегенде к?з алдымыз?а нені елестетеміз ?

Балалар осы с?ра?тар т??ірегінде жауап береді.

-Ал енді балалар, мынадай с?ра??а жауап іздеп к?рейік.

Елімізді? ?ай ??ірлері экологиялы? апат?а ?шырап отыр?

Олай болса,  ?орша?ан орта с?зіне топтстыру стратегиясы ар?ылы жауап беріп к?рейік. Ол ?шін мынадай та?ырыпты? суреттерді ?олданайы?.

   Ex : 1 p.163. Reading of the poem.

Spring is green,

Summer is bright.

Autumn is yellow,

Winter is white.

Ex : 2 p.163. Work with the picture.

V. Physical pause.

-I see you are tired. Lets have a rest a bit.

VI. Practice.

  1. Answer the questions. Writing.

-Do you pollute water ?

-Do you cut trees?

-Do you water the flowers ?

-Do you help to animals and birds ?

-Do you dump rubbish ?

b. Reading.

    We know that the Earth is our common home, a big green home. And all its inhabitants – people, animals and birds need to live in peace and  harmony.  We must take care of the earth for next generation. We must keep our environment clean.

c. Vocabulary work. Writing.

Earth- жер

Peace-бейбітшілік

Harmony- ?йлесімділік

Take care- ?ор?ау

Generation-?рпа?

Keep-са?тау

VII. Conclusion of the new material.

Mini test. Та?тада берілген тест тапсырмаларын орындап,  бір бірі?ні? жауаптары?ды тексересі?дер.

1.What is the English for  «?орша?ан орта».

a.Snow          b.Environment      c.Save

2. What is the English for  «?ор?ау».

a.Take care       b.Earth             c. pollut

3.Do you dump the rubbish out?

a. No, I can not.          b. Yes, I am.        c.No, I do not.

4.Give Kazakh equivalent. «We must keep  our environment clean».

a. Біз ?о?ысты т?кпеуіміз керек.

b.Біз ?орша?ан ортаны ?ор?ауымыз керек.

c. Біз ?сімдіктерді баптауымыз керек.

5. Give English equivalent. «Біз  бейбітшілік  заманда  ?мір с?ріп  жатырмыз».

a. We live in peace

b. We have to save the nature

c. I want to live.

 Answers :  1.b             2. A            3.c             4.b           5.a

VIII.Rounding up.

a.Commenting marks.

Red- excellent        green – good            yellow - satisfactory

  1. Giving homework. Theme : Environment                            c.Saying good bye.

Просмотр содержимого документа
«We protect the environment»



БҚО Ақжайық ауданы

Алғабас ОЖББМ

Ағылшын тілі пәнінің мұғалімі



Утекова Фарида Серикболатовна



Grade : 5

Theme of the lesson : We protect the environment

Aim of the lesson :

1.Educational : to give more information about environment ; to practice talking on the theme ;to teach pupils to work creatively;

2.Developing : to develop skills and habits in speaking , in writing , in reading and in understanding;

3.Bringing – up : to teach pupils to save the nature and care for its riches;

Type of the lesson : new theme.

Methods : explanation , presentation , question-answer.

Aids of the lesson : an interactive board , pictures , cards.

The inter – subject connection : Russian , geography

Procedure of the lesson :

  1. Organization moment.

  2. Phonetic-drill.

  3. Checking up the homework .

  4. Presentation of the new theme.

  5. Physical pause..

  6. Practice.

  7. Conclusion of the new material.

  8. Rounding up.

1.Organization moment:

- Good morning , dear children !

-Good morning , teacher !

-How are you today ?

-I am O.K , etc.

II.Phonetic – drill :

-Children , lets recite this poem , please

A child s wish.

I want to live and not to die!

I want to laugh and not to cry!

I want to feel the summer sun,

I want to sing when life is fine.

III. Checking up the homework:

a. Children , let us check up the homework. What is the weather like today ?

  • It is cold today.

  • What is the weather like in winter?

  • It is cold today (frosty , stormy , snowy , etc.) .

  • What is the weather like in spring?

  • It is warm today (rainy , sunny , etc.)

  • What is the weather like in summer?

  • It is sunny ( hot , dry. windy , etc.) .

b.Match the sentences with the pictures.

1.It is rainy today

2. It is sunny today.

3. It is snowy today.

4. It is foggy today.

5. It is windy today.

a. b. c.

d. e.



c. Give Kazakh , Russian and English equivalents of these new words.

Kazakh

Russian

English



stormy

желді күн




облачный день



дождливый день




hot

жылы




туманный день


суық




солнечный день




d.Reading of the dialoque . Ex : 6 p.159

III. Presentation of the new theme :

  1. «Secret word»

5 – 14 – 22 – 9 – 18 – 15 – 14 – 13 – 5 – 14 – 20

(Environment)

b. Brainstorming . Миға шабуыл

-Children , our new theme is called “Environment”.

The Kazakh for “Еnvironment” is “Қоршаған орта”.

Жалпы қоршаған орта дегеніміз не ? Қоршаған ортаға нені жатқызуға болады? Қоршаған орта дегенде көз алдымызға нені елестетеміз ?

Балалар осы сұрақтар төңірегінде жауап береді.

-Ал енді балалар , мынадай сұраққа жауап іздеп көрейік.

Еліміздің қай өңірлері экологиялық апатқа ұшырап отыр?

Олай болса , қоршаған орта сөзіне топтстыру стратегиясы арқылы жауап беріп көрейік. Ол үшін мынадай тақырыптық суреттерді қолданайық.

Ex : 1 p .163. Reading of the poem.

Spring is green,

Summer is bright .

Autumn is yellow ,

Winter is white.

Ex : 2 p.163. Work with the picture.

V. Physical pause.

-I see you are tired. Lets have a rest a bit.

VI. Practice.

  1. Answer the questions. Writing.

-Do you pollute water ?

-Do you cut trees?

-Do you water the flowers ?

-Do you help to animals and birds ?

-Do you dump rubbish ?

b. Reading.

We know that the Earth is our common home , a big green home. And all its inhabitants – people , animals and birds need to live in peace and harmony. We must take care of the earth for next generation. We must keep our environment clean.

c. Vocabulary work. Writing .

Earth- жер

Peace-бейбітшілік

Harmony- үйлесімділік

Take care- қорғау

Generation-ұрпақ

Keep-сақтау

VII. Conclusion of the new material.

Mini test. Тақтада берілген тест тапсырмаларын орындап , бір біріңнің жауаптарыңды тексересіңдер.

1.What is the English for «қоршаған орта».

a.Snow b.Environment c.Save

2. What is the English for «қорғау».

a.Take care b.Earth c. pollut

3.Do you dump the rubbish out?

a. No, I can not. b. Yes , I am. c.No , I do not.

4.Give Kazakh equivalent. «We must keep our environment clean».

a. Біз қоқысты төкпеуіміз керек.

b.Біз қоршаған ортаны қорғауымыз керек.

c. Біз өсімдіктерді баптауымыз керек.

5. Give English equivalent. «Біз бейбітшілік заманда өмір сүріп жатырмыз».

a. We live in peace

b. We have to save the nature

c. I want to live .

Answers : 1.b 2. A 3.c 4.b 5.a

VIII.Rounding up.

a.Commenting marks.

Red- excellent green – good yellow - satisfactory

  1. Giving homework. Theme : Environment c .Saying good bye.





Grade : 6

Theme of the lesson : My school day.

Aim of the lesson :

  1. Educational : to enrich the pupils knowledge concerning the theme; to give more information about school ;

  2. Developing : to develop dialogue speech habits ; to develop memory , logical thinking and creative abilities with the help of new technologies.

  3. Bringing – up : to enlarge pupils interest in learning English; to bring up responsibility, discipline and activity.

Type of the lesson : traditional.

Methods of the lesson : question-answer , individual work , role-play, level tasks.

Equipment : the interactive board , slides , cards.

Approximate time : 45 min.

The Procedure of the lesson :

  1. Org-moment:

  1. Greeting: b. talking with the pupil on duty.

  1. Evocation.

  • Children , how are you today ? (Оқушылар өздерінің көңіл күйін смайликтер арқылы білдіреді).

  1. Phonetic – drill : Slide 1 “We go to school”

We go to school and learn,

We go to school and we laugh.

We go to school and we make friends,

We go to school to know life.

  1. Checking-up the home task.

  1. New words of the theme : “School subjects”.

  2. Role-play the dialogue.

  3. Text “My school” to read and to translate.

V.New theme : “My school day”. -Children, what day is it today?

- It is Tuesday today.

-Children, name the weekdays., please.

-What lessons do you have on Monday?

-We have … on Monday, etc.

-What subject do you like best?

- I like … .

Grammar theme : Slide 2. Articles

Articles

Definite (белгілі) Indefinite (белгісіз)

-the - a / -an

- Today we shall take Indefinite Article ( Белгісіз )

Slide 3.

-Егер сөз дауыссыз дыбыстан басталса, зат есімнің алдында «а» қолданылады. Мысалы, a pen , a pencil.

-Егер сөз дауысты дыбыстан басталса, зат есімнің алдында «аn» қолданылады. Мысалы, an apple , an onion.

Slide 4. Қолданылуы:

1.Саналатын зат есімнің тек жекеше түрі алдында қолданылады .

Мысалы , A bear likes honey.

2. Сөйлеуші заттар мен нәрселерді алғаш рет айтқан кезде қолданылады .

Мысалы , This is an exercise book.

3.Be , seen , become етістіктерінен кейін.

Мысалы, I am a teacher.

4.Саналатын зат есімдердің алдында сын есім келсе

Мысалы, This is a small town.

5.Лепті сөйлемде саналатын зат есім жекеше түрде болса

Мысалы, What a beautiful girl!

6. Сөйлемде есімдіктен кейін артикль қолданылмайды.

Мысалы , That is my bag.

VI. Practice :

Slide 5. Task 1. Lets check – up your knowledge. Fill in the gaps with articles where necessary.

  1. This is my … school.

  2. We go to … school.

3 .That is … hat.

4. “ … apple a day , keeps … doctor away” (proverb).

5. What … lovely day!

Task 2. Level Tasks.

Slide 6. The 3rd level. Find out the names of the 7 subjects from the wordsearch.



O

H

P

D

M

A

O

P

T

B

Q

P

I

A

S

A

W

S

E

B

V

Z

I

S

C

E

T

E

D

V

I

F

M

M

T

E

C

H

N

O

L

O

G

Y

E

O

N

A

I

G

E

S

L

A

Q

P

R

E

Q

U

L

W

D

O

N

M

S

Y

W

N

B

I

Q

S

G

V

C

L

F

D

M

U

S

I

C

Y

Z

X

K

A

Z

A

K

H

X

Y

Q

G

J



Slide 7. The 2nd level tasks. What subject is it?

1.We count and do the sums on … .

2. We sing a song on … .

3. We run and play on … .

4. We study plants on … .

5. We learn poems and read more on … .

Slide 8. The 1st level tasks.

Match the words with the right translations.

1.мектеп a.library

2. пән b. class room

3. кітапхана c. children

4. сынып бөлмесі d. school

5. оқушылар e. subject

1.- 2.- 3.- 4.- 5.-

Slide 9. Task 3. Test yourselves (10 questions)

1.What day is it today?

a.Monday b.Tuesday c.Friday

2.What day do we have a rest?

a.Wednesday b.Sunday c.Saturday

3. I have … pen

a. -a b. -an c. –

4. My name is … Ann

a. –an b. - c. -a

5. On what lesson do we use the geographical map?

a. Math b. Geography c. P.E

6. What do we do on P.E?

a. run and play b. count c. sing a song

7. Are you Kazakh?

a. No ,I am not b. Yes ,I am c. 12

8. What day comes after Friday?

a. Monday b. Tuesday c. Saturday

9. What date is it today?

a. The 19th of November b. The 19th of October c.The 23rd of December.

10. Do you like English?

a. Yes , I Am b. Yes , I did c. Yes , I do

Slide 10. Keys :

1.b 2.b 3.a 4.b 5.b 6.a 7.b 8.c 9. a 10.c

Slide 11. Self Assessment. Put a tick.

I know …

poor

Not bad

good

excellent

1

School subjects





2

Talking about school





3

Article







VII.Conclusion.

-I see you are tired. That is why lets sing a song “Week days” .

VIII.Evaluation. We were very active at the lesson. I am very glad . Your marks for the lesson … .

IX.Home task : Making the crossword to the theme “SCHOOL”.

  • Good-bye. See you soon.





The theme of the lesson: Describing places
The aims of the lesson:
1. Educational: to teach pupils to speak about Astana - London and sightseeing of these cities ;to enlarge vocabulary word stock and to improve pronunciation:.
2. Practical: to develop the pupils habits of the oral speech, to develop pupils creative and logical abilities, understanding, reading and writing skills.
3. Bringing-up : to bring up love and interest to the subject, to be friendly in group.
Visual aids: pictures,tables , cards.
Connection: Kazakh, Russian .
The content of the lesson
I. Organization moment.
a) Greeting pupils.
-Good afternoon pupils!
-How are you?
b) A talk about on duty
-Who is on duty today?
-Who is absent today?
II. Check up the homework.

Grammar revision : Present Perfect .

Test yourself.

1,Present Perfect шағында тұрған сөйлемді тап.

a.I am a doctor b.I have been to Astana c. I wrote a letter yesterday.

2. ,Present Perfect шағында қолданылатын сөз

a. since and for b. yesterday c. today

3. They … not watched this film yet..

a. are b. have c. has

4. She … already learnt the poem ..

a. has b. have c. are

5. Since сөзінің аудармасы

a. бір ай b. бойы c. Бері

6, For сөзінің аудармасы

a. таңертең b. бойы c. Бері

7, Болымды сөйлемді болымсызға және сұраулы сөйлемге айналдыр

.My mother has been to Astana.

8.Болымсыз сөйлемді болымдыға және сұраулыға айналдыр

Ann has not read this book

9. Present Perfect шағының аудармасы

a. аяқталмаған осы шақ b. нақ осы шақ c. созылыңқы осы шақ

10. I never have met famous people.

a. Мен атақты адамдарды көп көрдім

b. Мен ешқашан атақты адамдарды көрген жоқпын

c. Мен атақты адамдарды көргім келеді

III.Dividing students into two groups with the help of coloured pencil.

Blue pencil –group ASTANA

Red pencil- group LONDON

IV. New theme 

-Today we have a new lesson on the theme « Describing places»

Work with the pictures. Sightseeing of Astana and London

-Children , let’s do the tasks in group work.

To the group «Astana»

Astana

Astana is the capital of the republic of Kazakhstan. It is the third largest city in the country with population over 800 000. In 1999 Astana was awarded a Prize of UNESCO “City of Peace”.Astana is situated in the central Kazakhstan on the banks of the Ishim River. It is located in steppe and has an extreme continental climate – the summers here are hot, while winters are very dry and cold. Astana is an important centre for business and trade.. The city is centre for culture, sport, healthcare and education. Astana is a beautiful modern city. The author of the Master Plan of Astana is the famous Japanese architect Kisho Kurokawa. There are a lot of modern buildings, skyscrapers and monuments. “Baiterek” memorial is the symbol of Astana; it is also the geographical centre of all Eurasia.There are a lot of beautiful parks and fountains in Astana, the most famous of which is “Tree of Life” fountain. In the city there are also some theatres and museums, concert halls and trading and entertainment centres. As Astana is the capital of the country there are government buildings and the residence of the president.

Vocabulary work :

Republic

- Ishim River-

important centre-

business and trade

industry-

, healthcare and education

modern city

skyscrapers

monuments

entertainment

government

Task 1. True or false

  1. Astana is the capital of the republic of Kazakhstan

  2. It is the third largest city in the country with population over 600 000.

  3. In 1991 Astana was awarded a Prize of UNESCO “City of Peace”.

  4. Astana is situated in the central Kazakhstan on the banks of the Ishim River

  5. There are a lot of modern buildings, skyscrapers and monuments.

Task 2. Give negative and interrogative forms of the sentence

There are a lot of modern buildings, skyscrapers and monuments

Task 3. Translate into Kazakh and Russian .

  1. a beautiful modern city-

  2. concert halls

  3. modern buildings

To the group «London»

London

London is the capital of Great Britain, its political, economic and cultural centre. It's one of the largest cities in the world. Its population is more than million people. London is situated on the river Thames. London is divided into several parts: the City, the West End, the East End and Westminster.There are a lot of places of interest in London. Among them there are: Westminster Abbey,the Houses of Parliament, Buckingham Palace, St Paul’s Cathedral, London Bridge, the Tower of London.London stands on the river Thames. Tower Bridge is one of the oldest buildings of the city. On the bank of the Thames, not far from the Tower of London, you can see Westminster Palace, or the Houses of Parliament. It is the seat of the British government and it is one of the most beautiful buildings in London. In one of its towers there is famous Big Ben, the largest clock of England. Buckingham Palace is the Queen’s official London residence.London has many fine squares.Trafalgar Square is the central square of the city. St Paul’s Cathedral is the biggest English church. Another famous church is Westminster Abbey where kings, queens, and many famous people are buried.

London is also famous for its beautiful parks. Hyde Park is the most democratic park in the world, as anyone can say anything he likes there. Regent’s Park is the home of London Zoo.

Vocabulary work :

Large city –

Population –

beautiful buildings-

sightseeing -

Buckingham Palace – Букенгем сарайы
Tower Bridge – Мұнаралы көпір
St. Paul’s Cathedral – Әулие Павел Шіркеуі
The Tower of London – Лондон мұнарасы
Big Ben – Биг Бен
Trafalgar Square – Трафалгар алаңы.

Westminster Abbey-

Task 1. True or false

  1. London is not the capital of Great Britain, its political, economic and cultural centre

  2. It's one of the largest cities in the world

  3. London is situated on the river Thames

  4. London is divided into seven parts

  5. Regent’s Park is the home of London Zoo

Task 2. Give negative and interrogative forms of the sentence

London is situated on the river Thames

Task 3. Translate into Kazakh and Russian .

  1. beautiful parks-

  2. Large city –

  3. places of interest-

V. Conclusion.

a. Complete the table

Team «Astana»

Country

Capital

Language

Population

Sightseeing








Team «London»

Name

Capital

Language

Population

Sightseeing








B. .Reflection.

VI Production .

a.. Giving the homework Giving more information about Astana and London...
b.. Giving marks
c.. The end of the lesson.












Получите в подарок сайт учителя

Предмет: Английский язык

Категория: Уроки

Целевая аудитория: 5 класс

Скачать
We protect the environment

Автор: Утекова Фарида Серикболатовна

Дата: 14.04.2016

Номер свидетельства: 318636

Похожие файлы

object(ArrayObject)#851 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(53) "конспект для урока "The environment" "
    ["seo_title"] => string(36) "konspiekt-dlia-uroka-the-environment"
    ["file_id"] => string(6) "199266"
    ["category_seo"] => string(15) "angliiskiyYazik"
    ["subcategory_seo"] => string(5) "uroki"
    ["date"] => string(10) "1428559727"
  }
}
object(ArrayObject)#873 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(20) "Environment and You "
    ["seo_title"] => string(19) "environment-and-you"
    ["file_id"] => string(6) "107745"
    ["category_seo"] => string(15) "angliiskiyYazik"
    ["subcategory_seo"] => string(5) "uroki"
    ["date"] => string(10) "1403429640"
  }
}
object(ArrayObject)#851 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(95) "А?ылшын  тілі  п?нінен   саба?  жоспары    "The  world  around  us" "
    ["seo_title"] => string(58) "ag-ylshyn-tili-p-ninien-sabak-zhospary-the-world-around-us"
    ["file_id"] => string(6) "217284"
    ["category_seo"] => string(15) "angliiskiyYazik"
    ["subcategory_seo"] => string(5) "uroki"
    ["date"] => string(10) "1433305177"
  }
}
object(ArrayObject)#873 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(24) "The Environment and you."
    ["seo_title"] => string(20) "theenvironmentandyou"
    ["file_id"] => string(6) "269163"
    ["category_seo"] => string(15) "angliiskiyYazik"
    ["subcategory_seo"] => string(5) "uroki"
    ["date"] => string(10) "1450777631"
  }
}
object(ArrayObject)#851 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(120) "Интегрированный урок по английскому языку на тему: "The Environment and you" "
    ["seo_title"] => string(78) "intieghrirovannyi-urok-po-anghliiskomu-iazyku-na-tiemu-the-environment-and-you"
    ["file_id"] => string(6) "115330"
    ["category_seo"] => string(15) "angliiskiyYazik"
    ["subcategory_seo"] => string(5) "uroki"
    ["date"] => string(10) "1411925674"
  }
}

Получите в подарок сайт учителя

Видеоуроки для учителей

Курсы для учителей

ПОЛУЧИТЕ СВИДЕТЕЛЬСТВО МГНОВЕННО

Добавить свою работу

* Свидетельство о публикации выдается БЕСПЛАТНО, СРАЗУ же после добавления Вами Вашей работы на сайт

Удобный поиск материалов для учителей

Ваш личный кабинет
Проверка свидетельства