Этап урока | Ход урока. Содержание | Время | Результат, формирование универсальных учебных действий, методы | Поддержка ИКТ |
1 | Организационный момент T: Good morning, guys. Sit down, please. How are you today? PS: Good morning. We are fine, thank you. T: Today we have an unusual lesson. We have guests today. T: Перед вами на столах лежат разные фрукты: красные, синие и зеленые. Посмотрите на них внимательно, обсудите в команде и выберите тот цвет, который соответствует вашему эмоциональному настроению именно сейчас. Красный цвет – вы полны энергии, готовы активно работать. Зеленый цвет – вы спокойны. Синий цвет – вы испытываете чувство тревоги, беспокойства. APPENDIX 1 (1, 2, 3) | 2 мин. | | |
2 | Целеполагание presentation of pictures T: What is the topic of our lesson today? Look at the blackboard, please. You can see the pictures, and you can guess. T: What is the topic of our lesson? PS: Food! Favourite food! Eating! Cooking! T: Correct! I hope you can cook at least the simplest things yourselves. Today we will learn how to tell about the way you can cook your different dishes. | 2 мин. | Результатом этого этапа будет определение учебной задачи. УУД: личностные, коммуникативные | |
3 | Актуализация T: Guys, tell me what your favourite dish is. PS give their own answers T: Watch this short video and answer my questions. You need to match the people in your task with their favourite food. presentation of the video, tasks on students’ desks APPENDIX 2 | 4 мин. | Результатом этого этапа будет формирование ориентировочной основы действий. УУД: познавательные, регулятивные (работа над формированием логических умений: анализ, сравнение, обобщение). | |
4 | Первичное закрепление знаний T: Look at the blackboard and name the ways of preparing food. Answer my questions… What do you see in the first slide? presentation with the verbs denoting the process of cooking PS: boil T: What else can you boil? Thank you very much. T: Now let’s decide which products do you use to make some of the dishes? Look at the blackboard and decide which ingredients do you use to cook all these dishes? presentation of the dishes T: Look at your desks. You have a list of ingredients and you have to decide which of the ingredients go to your dish. APPENDIX 3 (1, 2, 3) | 6 мин. | Результатом этого этапа будет определение учебной задачи. УУД: личностные, коммуникативные | |
5 | Этап проверки домашнего задания T: Now you know which ingredients can a dish consist of, so right now it’s the time to see how we can describe the whole process of making a dish. So, open your books at page 90, exercise 2. What kind of text is it? Listen to the text and answer my questions: How much time does it take to make apple muffins? How many muffins do you get? What do you use to bake them in? What ingredients do you need to make apple muffins? How do you make muffins? T: Apple muffins is a very popular British dessert. What other British desserts do you know? PS: Apple pies, puddings and trifles. T: Yes, today we’ll learn how to make a jelly trifle. So, on your desks you have the sheets of paper with the task, watch the video and in groups put the steps into the correct order, and tell how to make a jelly trifle. T: Right now discuss in groups and tell the class how to make the dish you have. Use FIRST, SECOND, AFTER THAT APPENDIX 4 | 17 мин. | Результатом этого этапа будет формирование ориентировочной основы действий. УУД: познавательные, регулятивные (работа над формированием логических умений: анализ, сравнение, обобщение). | |
6 | Объяснение домашнего задания T: Your hometask will be exercise 5 on page 90. I want you to write a recipe for a dish in your country. Look at the blackboard to get the example. presentation of the dish | 5 мин. | Домашнее задание вытекает из урока, дети к нему подготовлены, в их арсенале большое количество лексических единиц, с которыми работали на уроке. | |
7 | Рефлексия Т.: Ребята продолжите предложения: Сегодня на уроке мы повторили… Мы узнали… Научились … Самым интересным мне показался тот момент, когда … Трудным для меня стало… Выберите , которому соответствует ваше эмоциональное настроение именно сейчас. | 3 мин. | Рефлексия устная. Используя цветовой тест, отслеживается эмоциональное состояние учащихся. | |
8 | Оценка деятельности учащихся T.: Everyone worked hard today. … … get excellent marks for today’s lesson. Thank you for the lesson. Goodbye! | 1 мин. | Оценивается продвижение учащихся в изучении иностранного языка. | |