kopilkaurokov.ru - сайт для учителей

Создайте Ваш сайт учителя Курсы ПК и ППК Видеоуроки Олимпиады Вебинары для учителей

Cабақ тақырыбы: Қаңқаның негізгі бөлімдері

Нажмите, чтобы узнать подробности

қаңқаның негізгі бөлімдері: қаңқа бөлімдерін және ерекшеліктерімен маңыздылығына мән беру

Просмотр содержимого документа
«cабақ тақырыбы: Қаңқаның негізгі бөлімдері»

Сабақ жоспары


САБАҚ: Биология

Тақырыбы:Қаңқаның негізгі бөлімдері: бассүйек, тұлға қаңқасы, иық және жамбас белдеулерінің қаңқасы, қол-аяқ қаңқасы.

Мектеп: « №19 орта мектебі» КММ

Күні:29.11.2016ж

Оқытушының аты-жөні: Тулегенова Г.С.

СЫНЫП: 8

Қатысушылар саны:

Қатыспағандар:

Осы сабақ арқылы іске асатын оқыту мақсаттары


Сабақтың мақсаттары

Барлық оқушы істей алады:

Адам қаңқасының бөліктерімен таныса отырып, маңызын білім алады

Көпшілігі істей алады:

Қаңқаның негізгі бөлімдері: бассүйек, тұлға қаңқасы, иық және жамбас белдеулерінің қаңқасы, қол-аяқ қаңқасы туралы білім алады.

Кейбірі істей алады:

Адам қаңқасының бөліктері туралы біледі,олардың маңызы мен олардың орналасу ерекшеліктерін дәлелдеп көрсете алады

Тілдік мақсат

Остеон, сүйектен анорганикалық қосылыстары, дәнекер тінді жұқа қабыршақ

Алдыңғы білім

Бұл бөлім, алдындағы барлық меңгерілген бөлімдермен байланысты.

Жоспар

Жоспарланған уақыт

Жоспарланған әрекеттер

Ресурстар

Басы




1 минут








5 минут








2 минут

Сабақтың барысы:

  1. Ұйымдастыру .

  1. Шаттық шеңбері. Денім сау болсын десең................

  2. Топқа бөлу. Сүйек аттарына байланысты. 2 минут

  • Жалпақ- жауырын, бас сүйектің ми сүйектері, бет сүйектері, жамбас, қабырғалар

  • Қысқа – омыртқа , білезік, алақан, башпай,

  • Ұзын- тоқпан жілік, ортан жілік, кәрі жілік, асықты жілік, шынтақ сүйек.

І. Білу.

II. Үй тапсырмасын сұрау . Сүйектер, бұлшық ет, сіңірлер - тірек қимыл жүйесінің құрамдас бөліктері.

«Көпір» тапсырмалары. 

1. Тірек-қимыл жүйесіне не жатады?

2. Тірек-қимыл жүйесінің маңызы қандай?

3. Сүйектердің байланысу түрлерін ата.

4. Сүйектердің жіктелуін ата.

5.Қысқа сүйектер қандай сүйектер жатады?

6. Жалпақ сүйектеріне қандай сүйектер жатады?

7. Ұзын сүйектерге қандай сүйектер жатады?

В) Дискуссиялық өрнек 

мазмұны

жоқ

иа

Жалпақ сүйектерге бет сүйектері жатады. +

Жік арқылы қозғалмайтын болып байланысу бас сүйектеріне тән. +

Қаңқаның сүйектену процесі 15-18 жаста аяқталады. +



Ересектерде сүйек заты баяу жаңарады. +

Омыртқа – жалпақ сүйек. +

Тест жұмысы:

1.Адам қаңқасы қанша сүйектен тұрады?

А) 160 б) 206 в) 250

2. Омыртқа жотасы қанша омыртқадан тұрады?

А) 40-45 б) 25-30 в) 33-34

3. Омыртқа жотасы неше бөліктен тұрады?

А) 6 б) 8 в) 5

4. Садақ сүйек қай жерде орналасқан?

А) аяқта б) қолда в) мойын омыртқада

5. Жалпақ үшбұрышты сүйек қалай аталады?

А) бұғана б) жауырын в) қабырға

6. Сүйектің қозғалмалы байланысы қалай аталады?

А) буын б) омыртқа в) тобық

7. Шүйде (қарақұс) бөлігі қай жерде орналасқан?

А) тұлға сүйегінде б) бас сүйекте в) төс сүйегінде

8. Сүйектің құрамында қанша % органикалық заттар бар?

А) 20 % б) 30 % в) 10 %

9. Адамның қаңқасы неше жасқа дейін өседі?

А) 22-25 жас б) 15-20 жас в) 30-35 жас

10. Сүйекті зерттейтін ғылым қалай аталады?

А) эндокринология б) ортопедия в) орнитология

Тест кілті:1.Б, 2.В, 3.В, 4.А, 5.Б, 6.А, 7.Б, 8.Б, 9.А, 10.Б.

БАҒАЛАУ: 9-10 -«5»; 6-8-«4»; 3-5-«3»; 0-2-«2»













Карточкалар



























Тест


Ортасы

5 минут














2 минут













ІІІ.Жаңа тақырыпты түсіндіру,талдау.

1.Топтық талдау.

2.Кластер құрастыру.

3.Жауаптарын дәлелдеу.

ІV. Сергіту сәті.Адам қаңқасының бөліктері.

V.Қорытынды,бекіту кезеңі.

Тапсырмалар:

1.Карта ойыны арқылы жаңа сабақты бекіту,қайталау. Топтық жұмыс.

А) 1-топқа «Бас қаңқасының бөліктері» тақырыбы бойынша

Б) 2-топқа «Кеуде қуысының бөліктері» тақырыбы бойынша

В) 3-топқа «Иық белдеуі мен қолдың еркін қозғалатын бөліктері» тақырыбы бойынша

Г) 4-топқа «Жамбас белдеуі мен аяқтың еркін қозғалатын бөліктері» тақырыбы бойынша.

2.Жекелеме жұмыстар ұйымдастыру.Әр оқушы алдына жеке таратылады.Кестені толтыр:

Адам қаңқасының бөліктері

Оны құрайтын сүйектер

Ұпай саны

Бас сүйек

Омыртқа жотасы

Кеуде қуысы

Иық белдеуі

Қол сүйектері

Жамбас белдеуі

Аяқ сүйектері

3.Жұптық жұмысқа ауысу.

Адам қаңқасының бөліктерінің ерекшеліктері

Қаңқаларының ұқсастықтары

Карточкалар















Кесте

Соңы



2 минут


Ү. Жинақтау. «Қарлы кесек» әдісі.









І топ ІІ топ ІІІ топ

ҮІ. Қорытынды. Кері байланыс:

«Себеттер» 













Бағалау парағы

Оқушының аты-жөні


Үй тапсырмасын

пысықтауы


Топ ережесіне бағынуы


Жаңа тақырыпты меңгеруі


Өзіндік ой-пікірі


Тапсырма бойынша ұпай саны










Қорытынды

Бағалау

Себет

Бағалау парағы



Получите в подарок сайт учителя

Предмет: Биология

Категория: Уроки

Целевая аудитория: 8 класс

Скачать
cабақ тақырыбы: Қаңқаның негізгі бөлімдері

Автор: Тулегенова Гулдана Сапаровна

Дата: 07.12.2016

Номер свидетельства: 366946

Похожие файлы

object(ArrayObject)#865 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(121) "Та?ырыбы "My name is Omar" 5-ші сынып?а арнал?ан ?ыс?а мерзімді саба? жоспары"
    ["seo_title"] => string(66) "takyrybymynameisomar5shisynypkaarnalgankyskamierzimdisabakzhospary"
    ["file_id"] => string(6) "286186"
    ["category_seo"] => string(15) "angliiskiyYazik"
    ["subcategory_seo"] => string(12) "planirovanie"
    ["date"] => string(10) "1454308579"
  }
}
object(ArrayObject)#887 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(121) "Та?ырыбы "TV and children" 8-ші сынып?а арнал?ан ?ыс?а мерзімді саба? жоспары"
    ["seo_title"] => string(67) "takyrybytvandchildren8shisynypkaarnalgankyskamierzimdisabakzhospary"
    ["file_id"] => string(6) "286191"
    ["category_seo"] => string(15) "angliiskiyYazik"
    ["subcategory_seo"] => string(12) "planirovanie"
    ["date"] => string(10) "1454309624"
  }
}
object(ArrayObject)#865 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(162) "Cаба?тыты? та?ырыбы: §36. Антропосоциогенез, адамны? ?о?амдасып ?мір с?ру м?ні. Адам н?сілдері "
    ["seo_title"] => string(100) "cabak-tytyn-tak-yryby-ss36-antroposotsioghieniez-adamnyn-k-og-amdasyp-omir-suru-m-ni-adam-n-sildieri"
    ["file_id"] => string(6) "215994"
    ["category_seo"] => string(9) "biologiya"
    ["subcategory_seo"] => string(5) "uroki"
    ["date"] => string(10) "1432837750"
  }
}
object(ArrayObject)#887 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(124) "Биологиядан 7 сынып?а арнал?ан саба?. Та?ырыбы: "Буна?денелілер класы" "
    ["seo_title"] => string(75) "biologhiiadan-7-synypk-a-arnalg-an-sabak-tak-yryby-bunak-dienielilier-klasy"
    ["file_id"] => string(6) "148786"
    ["category_seo"] => string(9) "biologiya"
    ["subcategory_seo"] => string(5) "uroki"
    ["date"] => string(10) "1419850093"
  }
}
object(ArrayObject)#865 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(83) ""Cаба?ты? та?ырыбы:Зат есімні? жасалуы" 6 Б сынып"
    ["seo_title"] => string(51) "cabak-tyn-tak-yryby-zat-iesimnin-zhasaluy-6-b-synyp"
    ["file_id"] => string(6) "268120"
    ["category_seo"] => string(10) "literatura"
    ["subcategory_seo"] => string(11) "presentacii"
    ["date"] => string(10) "1450548978"
  }
}

Получите в подарок сайт учителя

Видеоуроки для учителей

Курсы для учителей

ПОЛУЧИТЕ СВИДЕТЕЛЬСТВО МГНОВЕННО

Добавить свою работу

* Свидетельство о публикации выдается БЕСПЛАТНО, СРАЗУ же после добавления Вами Вашей работы на сайт

Удобный поиск материалов для учителей

Ваш личный кабинет
Проверка свидетельства