kopilkaurokov.ru - сайт для учителей

Создайте Ваш сайт учителя Курсы ПК и ППК Видеоуроки Олимпиады Вебинары для учителей

Тесты по предмету организация грузовой и коммерческой работы

Нажмите, чтобы узнать подробности

Тесты по предмету Организация грузовой и коммерческойф работы

Просмотр содержимого документа
«Тесты по предмету организация грузовой и коммерческой работы»

Мамандық: 1203000 «Теміржол көлігінде тасымалдауды ұйымдастыру және қозғалысты басқару»

Біліктілік: 1203093 «Тасымалдауды ұйымдастырушы техник»

Пәні: «Техникалық пайдалану және қозғалыс қауіпсіздігі»

Тілі: Қазақша

Авторы: Катранова Мунира Болатовна


1.Тасымалдау шарты болып саналады:

а)вагондық парақ

b)жүк қағазы

с)анықтама қағазы

d)жол ведомосі

е)жол ведмосінің түбіртегі

2.Темір жол таңбасында бөлімінде жазылады:

а)кітап бойынша реттік саны

b)орынның саны

с)хабарландыру жазбасы

d)қосымша жазба

с)станцияның коды

3.Коммерциялық тұрғыдан өткізеді:

а)вагонның қараушысы

b)ДС

с)қабылаушы-тапсырушы

d)товарлық кассир

е)техникалық контораның операторы

4.Темір жол көлігінің заңы қабылданды:

а)2000ж

b)2001ж

с)2002ж

d)1999ж

е)1998ж

5.Бағаланған жүктерді тасымалдағанды әр бір орынның бағасын тағайындайды:

а)жүк алушы

b)ДС

с)ДС орынбасары

d)жүк жіберуші

е)қабылдаушы-тапсырушы

6.Бір жолдың бойында жүктер тасымалданады:

а)жергілікті

b)тікелей

c)тікелей-аралас

d)тікелей халық аралық

е)тікелей жергілікті

7.Поезд құрамының формасына сәйкес келетін жүк жіберісі:

а)маршруттық

b)вагон

c)топпен

d)ұсақ

е)аз тоннажды

8.Тұйық және тура жүретін болады:

а)жүк станциясы

b)товарлық контора

c)техникалық контора

d)жүк аулалары

е)қоймалар

9.Әрбір жүкпен атқарылатын тәсілдерінің бейнесі:

а)таңба

b)қосымша жазба

c)хабарландыру жазбасы

d)манипуляциялық белгілер

е)темір жол таңбасы

10.Бидайды өлшеу үшін келесі таразыны қолданады:

а)автомобильдік

b)товарлық

c)стационарлық

d)вагондық

е)элеваторлық

11.Брутто,нетто келесі жазбаға кіреді:

а)қосымша

b)негізгі

c)хабарландыру

d)манипуляциялық белгі

е)темір жол таңбасы

12.Жүк құжатының негізгі үлгісі:

а)ГУ-38

b)ГУ-37

c)ГУ-29

d)ГУ-27

е)ГУ-32

13.Вагонды техникалық тұрғыдан өткізеді:

а)қабылдаушы-тапсырушы

b)ДС

c)вагонның қараушы

d)локомотив бригадасы

е)жүк жіберушісі

14.Тез бұзылатын заттарды келесі вагонда тасымалдайды.

а)жабық

b)жартылай

c)изотермиялық

d)цистерна

е)хоппер

15.Транспортердың көтеру салмағы:

а)200т

b)400т

c)500т

d)300т

е)250т

16.Бүкіл составқа толтырылады:

а)вагондық парақ

b)анықтама қағазы

c)жүк қағазы

d)жол ведомосі

е)жол ведомосінің түбіртегі

17.Жүк қағазда жылдамдықты белгілейді:

а) ДС

b) ДСП

c)ДНЦ

d)жүк жіберуші

е)жүк қабылдаушы

18.Атмосфералық құбылыстан сақтайтың жүктер келесі вагонда тасымалданады:

а)изотермиялық

b)жабық

c)жартылай

d)платформа

е)транспортер

19.Жүктерді өлшеу дәлдігі байланысты:

а)тұрақтылықтан

b)сезімталдықтан

c)көсеткіштің тұрақтылығынан

d)аталып шыққан барлығынан

е)көрсеткіштермен байланысы жоқ

20.Тасымалдауға жіберіс бір құжат арқылы қабылданады.

а)вагондық парақ

b)жол ведомосі

c)анықтама қағазы

d)жүк қағазы

е)жол ведомосінің түбіршігі

21.Бөлек вагонды талап етпейтін жіберіс:

а)маршруттық

b)аз таннажды

c)топпен

d)вагон

е)ұсақ

22.Жүк қағазда жылдамдықтын екі түрі болады.

а)техникалық және учаскілік

b)техникалық және жедел

c)жедел және жүк

d)жүк және үлкен

е)үлкен және жедел

23.Тасымалдау құжаттарының жиынтығы:

а)жүк қағазы,вагондық парақ,жол ведомосі

b)жүк қағазы,вагондық парақ,анықтама қағазы

c)жүк қағазы,жол ведомосі,анықтама қағазы

d)жүк қағазы,жол ведомосінің түбіршігі.вагондық парақ

е)жүк қағазы,анықтама қағазы,жол ведомосінің түбіртегі

24.Вагондық парақты толтырады.

а) ДС

b)ДСП

c)жүк жіберуші

d)жүк алушы

е)қабылдаушы-тапсырушы

25.Вагондық парақтық негізгі үлгісі.

а)ГУ-39

b)ГУ-29

c)ГУ-38

d)ГУ-28

е)ГУ-48

26.Автомобильдік өлшегіштің тиеу шектігі қанша тоннаны құрайды?

а)100-150-200т

b)10-25-30-60т

c)80-100-150т

d)200-250-300т

е)2-4-6-8т

27.Даналанған және ыдыстағы жүктерді өлшеуге арналған өлшегіштің түрі.

а)автомобильдік

b)элеваторлық

c)вагондық

d)товарлық

е)дұрыс жауабы жоқ

28.Жүктің таза салмағы .

а)тара

b)нетто

c)тұрақтылық

d)брутто

е)көрсеткіш

29.Ақтара тиелген жүктерді тасымалдауға арналған вагонның түрі.

а)жабық

в)цистерна

c)жартылай

d)хоппердозатор

е)платформа

30.Ашық жылжымалы құрамдарға жататын жүк вагондары.

а)платформа,жабық

b)жартылай,платформа

c)цистерна,жартылай,платформа

d)транспортер,платформа,цистерна

е)жартылай,транспортер,платформа

31.Жоғарлатылған жолдың биіктігі қанша м-ге дейін болады?

а)2,5м

b)3,5м

c)2,0м

d)4,5м

е)3,0м

32.Жүк жіберушілер НОД-қа декаданың басталуына қанша күн қалғанда тапсырыс береді?

а)5 күн

b)7 күн

c)1апта

d)3 күн

е)2 апта

33.Товарлық конторада ФДУ-91ведомосің толтыру және оған жол ведомостерің тіркейтін тұлға.

а)тех.контора операторы

b)товарлық кассир

c)локомотив бригадасы

d)хабарландырушы

е)ком агент

34.Тарасыз тасымалданатын және тасымалға әрбір даналанған орын бойынша қабылданатын жүктің түрі.

а)таралық

b)үйіп таситын

c)сұйық

d)ақтара

е)даналанған

35.Қабылдаушы-тапсырушының міндетін қанша жасқа толған адамдар атқарады?

а)16-ға

b)18-ге

c)21-ге

d)23-ке

е)25-ке

36.Жұмыс кезінде қабылдаушы-тапсырушы тікелей бағынады.

а)ДСП

b)ДС

c)НОД

d)аға қабылдаушы-тапсырушы

е)ДСПГ

37.Пломбылау кітабы және пломбылау қысқыштары сақталады.

а)ДСП

b)ДС

c)қабылдаушы-тапсырушы

d)техникалық контора

е)аға қабылдаушы-тапсырушы

38.Вагонды беру,алу ведомосі

а)ГУ-38

b)ГУ-42

c)ГУ-46

d)ГУ-52

е)ГУ-54

39.Бір тасымалдау құжаты бойынша қабылданған жүк тобы.

а)тасымал

b)көрсеткіш

c)маршрут

d)жіберіс

е)дұрыс жауабы жоқ

40.Жүктің сандық сақталу көрсеткіші.

а)жүктің салмағы

b)жүктің ұзындығы

c)жүктің түрі

d)жүктің сыйымдылығы

е)жүктің ені

41.Вагонның номерінде 2-ші сан нені білдіреді.

а)вагонның түрін

b)вагонның ұзындығын

c)біліктің санын

d)вагонның жүк көтерілімділігін

е)дұрыс жауабы жоқ

42.Вагонның номеріндегі екінші сан 7-8 болса, вагон қанша білікті?

а)4 білікті

b)6 білікті

c)8 білікті

d)12 білікті

е)дұрыс жауабы жоқ

43.Жүк станциясының құрамына кіреді.

а)жүк аулалары

b)қабылдау-атқару жолддары

c)сұрыптау ,созу жолдары

d)техникалық парк

е)барлығы дұрыс

44.Станцияның ішкі жұмыстарына арналған құжат.

а)жүк қағазы

b)жол ведомосі

c)вагон парағы

d)түбіртек

е)түбіртектің көшірмесі

45.Маршруттық жіберіс.

а)ГУ38А

b)ГУ38Б

c)ГУ38В

d)ГУ38Г

е)дұрыс жауабы жоқ

46.Ірі тонналық контейнерге тиелетін жүктің бір орындық салмағы қанша кг-дан аспауы керек?

а)1000кг

b)1200кг

c)1500кг

d)1100кг

е)1550кг.

47.Жүктерді бағалауға қатысатын арнайы коммисия құрамына кіреді:

а)тасымалдаушы өкілі,сауда өндірістік палата өкілі

b)жүкті алатын ұйым өкілі,тасымалдаушы өкілі

c)сату қоймасының өкілі

d)тасымалдаушы өкілі,сауда өндірістік палата өкілі,жүк алатын ұйым өкілі

е)дұрыс жауабы жоқ

48.Енгізілген вагонның тағайындалуы бойынша маршруттар неше топқа бөлінеді?

а)2

b)4

c)5

d)3

е)6

49.Вагонның зақымдануы жүк жөнелтушінің н/се жол серіктің кінәсінен болған кезде қандай акті толтырылады?

а)қабылдау-тапсыру акті

b)жалпы нысанды акті

c)жалпы нысанды акті және қабылдау-тапсыру акті

d)жалпы нысанды және вагонның зақымдануы туралы акті

е)аталып шыққанның барлығы

50.Үйіліп тасымалданатын жүктердің мұздауына қарсы сақтандыру шаралар қай мерзімде жүргізіледі.

а)15 қараша-15 наурыз

b)15наурыз-15сәуір

c)10 желтоқсан-10 қаңтар

d)15 мамыр-15 маусым

е)15 қараша-15 желтоқсан

51.Тиеу шектігі 100,150 және 200т келесі таразыда.

а)автомобильдың

b)вагон

c)элеваторлық

d)товарлық

е)стационарлық

52.Тасымалдаудың есебін жүк қағазға белгілейді.

а)қабылдаушы-тапсырушы

b)товарлық кассир

c)жүк жіберуші

d)станция бастығы

е)жүк алушы

53.Жүктердің келуі бойынша хабарландыру неше түрге бөлінеді

а)5

b)3

c)2

d)4

е)6

54.Қосымша құжаттар сертификат,жүктің сапалық куәлігі.тіркеледі.

а)вагондық

b)анықтама қағазына

c)жол ведомосінің түбіршігіне

d)жол ведомосінe

е)жүк қағазы

55.Қосымша құжаттарды тіркейді.

а)ДС

b)қабылдаушы-тапсырушы

c)жүк жіберуші

d)товарлық кассир

е)тех.контораның операторы

56..Жүк қағазда мәліметтер өзгергенде жүк жіберуші.

а)жалғастыра жазуы керек

b)сызып тастау керек

c)жаңа құжат толтыру керек

d)өшіріп тастау керек

е)жаңадан толтырылмайды

57.Темір жолдың заңына кіреді.

а)12 тарау және 97 бап

b)14 тарау және 108бап

c)18 тарау және 107

d)15 тарау және 98 бап

е)18 тарау және 97 бап

58.Көлік маркировкасына кіреді.

а)негізгі жазу

b)манипуляциялық белгілер

c)хабарландыру жазуы

d)қосымша жазу

е)барлығы

59.Ашық жылжымалы составты тасымалданатын жүктердін бекітілмейтіндері.

а)қатармен

b)даналанған

c)сусымалы

d)жәшіктелінген

е)барлық жүктер

60.Пломбылау кітәбін толтырады.

а)ДC

b)ДСП

c)қабылдаушы-тапсырушы

d)тех контораның операторы

е)товарлық контораның операторы

61.Теміржол қысқышымен пломбылаған кезде қандай белгілер қойылады?

а)жолдың қысқартылған атауы

b)қысқыш номері

с)бақылау белгілері

d)станцияның толық немесе қысқартылған атауы

е)аталып шыққанның барлығы

62.Жүкті қабылдау алдында қабылдаушы-тапсырушы жүк қағазға қойған қолын тексереді:

а)товарлық кассирдің

b)жүк жіберушінің

c)станция бастығының

d)жүк алушының

е)станция кезекшісінің

63.Вагонды коммерциялық тұрғыдан өткізеді

а)станция бастығы

b)қабылдаушы-тапсырушы

c)техникалық кантора операторы

d)товарлық кассир

е)қараушы

64.Арнайы вагондарға жатады:

а)жабық

b)изотермиялық

c)жартылай

d)хоппердозатор

е)аталып шыққанның барлығы

65.Жүк аулалары құрамына кіреді:

а)техникалық контораның

b)товарлық контораның

c)жүк станцияның

d)қоймалардың

е)платформалардың

66.Екі немесе бірнеше жолда келесі байланыс атқарылады:

а)жергілікті

b)тікелей

c)тікелей-аралас

d)тікелей-халықаралық

е)жергілікті-аралас

67.Жүк тобының салмағы 10-20 т-ға дейін 4 білікті вагонда тасымалданғанда жіберіс болып аталады

а)вагондық

b)топтық

c)ұсақ

d)маршруттық

е)аз тоннажды

68.Пломбылау кезіндегі сымның ұзындығы

а)220-240 мм

b)250-260 мм

c)240-260 мм

d)230-250 мм

е)250-265 мм

69.Теміржол таңбасының алымындағы бірніші цифр

а)орынның саны

b)станция коды

c)вагонның номері

d)қабылдау кітапшасы бойынша реттік саны

е)поезд номері

70.Жүкті вагонның ішіне орналастырылуын бақылайды:

а)станция бастығы

b)станция кезекшісі

c)қабылдаушы-тапсырушы

d)тексеруші

е)техникалық кантора операторы

71.Жүктің тобы тасымалдауға қандай құжат бойынша қабылданады?

а)вагондық парақ

b)жүк қағазы

c)анықтама қағазы

d)жол ведомосі

е)жол ведомосінің түбіртегі

72.Ақтара тиелген жүктер келесі вагондарда тасымалданады:

а)изотермиялық

b)жабық

c)жартылай

d)вагон-шеберхана

е)аталып шыққанның барлығы

73.Аз тоннаждық,маршруттық,вагондық,ұсақ аталады:

а)қатынас

b)жіберіс

c)таңба

d)жүктің мекен-жайын ауыстыру

е)токсировка

74.Жүктерді станция қоймасына берген кезде қабылдаушы-тапсырушы кімнен жүк құжатын талап етеді?

а)жүк жіберушіден

b)жүк алушыдан

c)техникалық конторадан

d)станция кезекшісінен

е)товарлық кассирден

75.Құрама вагонмен тасымалданатын жіберіс түрі:

а)вагондық жіберіс

b)шағын жіберіс

c)маршруттық жіберіс

d)топтық жіберіс

е)барлық жауап дұрыс

76.Жүк тасымалдау қатынас бойынша неше түрге бөлінеді?

а)2

b)5

c)6

d)4

е)3

77.Жүктерді вагондарға техникалық шарттардың талаптарына сәйкес орналастырады:

а)жүк алушы

b)жүк жөнелтуші

c)тасымалдаушы

d)жол серігі

е)аталып шыққанның барлығы

78.Жабық және изотермиялық вагонда тасымалданатын көліктік пакеттің салмағы:

а)1 тоннадан аспайды

b)1 тоннадан жоғары

c)1,5 тоннадан жоғары

d)2 тоннадан жоғары

е)1,5 тоннадан аспайды

79.Тасымалдау үрдісінде көліктік пакет қамтамасыз етеді:

а)поездар қозғалысының қауіпсіздігі

b)көліктік қоймалық тиеу-түсіру жұмыстарын орындайтын қызметкерлер қауіпсіздігі

c)механикалық тиеу(түсіру)мүмкіндігі

d)пакет тұтастығын

е)аталып шыққанның барлығы

80.Қай температурада жүкті мұздан арылту үрдісі бітті деп саналады?

а) -50 С және одан төмен

b) -40 С және одан төмен

c) -20 С және одан төмен

d) -30 С және одан төмен

е)дұрыс жауабы жоқ.

81.Орта тонналық контейнерге тиелетін жүктің бір орындық салмағы қанша кг-нан аспауы керек?

а)1500 кг

b)1200 кг

c)1100 кг

d)1250 кг

е)1000 кг

82.Жүктерді мұздаудан сақтандыру шараларының санына жатады:

а)ылғалданған жүктерді оларды тиегенге дейін мұздан арылту;

b)жүктің үстіне сөндірілмеген әкті,ағаш үйінділерін себу

c)үйілмелі жүктерді қауіпсіздік ылғалдыққа дейін алдын-ала кептіру

d)ашық вагондар мен платформа едені мен қабырғаларын майлармен,сақтандыру сұйықтармен бірқалыпты бүрүту

е)аталып шыққанның барлығы

83.Қандай жүктерді контейнерде тасымалдауға тыйым салынады?

а)азаматтардың үй-мүліктерін,техникалық жабдықтау заттарды

b)өндірістік тауарларды

c)азық-түліктерді

d)тез бұзылатын ж/е қауіпті жүктерді

е)техникалық жабдықтау заттары, өндірістік тауарлар

84.Вагондарды беру және алу ведомосіндегі алғашқы екі сан нені білдіреді?

а)айды

b)вагонды беру және алу ведомосінің бес күндікті

c)жыл басынан бастап ведомостің реттік саны

d)жүк жіберушінің және жүк алушының номері

е) күнді

85.Станцияларды специализациялауға мүмкіндік береді:

а)қойма ағындарын қысқарту

b)тиеу-түсіру механизмін өңдеуін жоғарлату

c)жүктерді жеткізу бойынша орталықтандыру

d)станцияларда өңдеу жұмысын жоғарлату

е)барлық жауаптар дұрыс

86.Қабылдаушы-тапсырушы жаднамасының нысаны:

а)ГУ-46

b)ГУ-45

c)ГУ-37

d)ГУ-48

е)ГУ-38

87.Құжаттарды тапсыру боынша арнайы кітапқа қол қоятын адам:

а)техникалық контора жұмысшысы

b)товарлық контора жұмысшысы

c)қабылдаушы-тапсырушы

d)станция бастығы

е)станция кезекшісі

88.Жүктерді бағалау және қабылдау-тапсыру актілері неше данада жасалады?

а)5

b)3

c)2

d)4

е)дұрыс жауабы жоқ

89.Жүк орынның габариттық өлшемі қай жазбада көрсетіледі?

а)негізгі

b)қосымша

c)теміржол көлік маркировкасы

d)хабарландыру жазбасы

е)манипуляциялық белгі

90.Атқарылатын операциялар түріне қарай жүк станциялары неше топқа бөлінеді?

а)5

b)3

c)2

d)4

е)6

91.Пломбылау кітабінің нысаны:

а)ГУ-38

b)ГУ-23

c)ГУ-37

d)ГУ-48

е)ГУ-27

92.Маршруттың салмағы мен ұзындығын кім белгілейді?

а)жүк жөнелтуші

b)жүк алушы

c)станция кезекшісі

d)станция бастығы

е)тасымалдаушы

93.Кәсіпорындардың кірме жолдары неше бөлімнен тұрады?

а)3

b)4

c)5

d)2

е)6

94.Тиеу-түсіру фронты дегеніміз не?

а)барлық операциялар атқарылатын комплекс бөлімі

b)тиеуге және түсіруге арналған қойма жолының бөлімі

c)негізгі кірме жолдан басқа кәсіпорынның қоймалары орналасқан жағдайда

d)қосымша операциялар атқарылатын бөлім

е)аталып шыққанның барлығы

95.Вагондарды беру және алу ведомосі қай жағдайда толтырылады?

а)орташа тәуліктік вагон айналымы 40 вагоннан кем болғанда

b)орташа тәуліктік вагон айналымы 40 вагоннан жоғары болғанда

c)орташа тәуліктік вагон айналымы 50 вагоннан жоғары болғанда

d)орташа тәуліктік вагон айналымы 50 вагоннан кем болғанда

е)орташа тәуліктік вагон айналымы 30 вагоннан кем болғанда

96.Жүк рельстік қоймалардың теміржол көлігі жағынан ені нешеге тең?

а)1,7 метр

b)1,5 метр

c)3,5 метр

d)3,4 метр

е)3,2 метр

97.Бір станцияға баратын вагондардан құрастырылған маршрут қалай аталады?

а)таратылатын

b)тікелей

c)атқару

d)сатылы

е)дұрыс жауабы жоқ



98.Товарлық контораның негізгі функциялары:

а)тасымалдау құжаттарын даярлау

b)есеп жүргізу және есеп беру

c)тасымалдау бойынша есептеу

d)станциямен және әрбір жүк жіберушімен тиеу жоспарының орындалуын бақылау

е)аталып шыққанның барлығы

99.Тарасыз жабық және арнайы вагондарда тасымалданатын жүк::

а)ақтара

b)даналанған

c)таралық

d)сұйық

е)үйіп тасымалданатын

100.Жүктердің мекен-жайын ауыстыру бойынша құжаттарды даярлайды:

а)станция кезекшісі

b)жүк жіберуші

c)жүк алушы

d)станция бастығы

е)қабылдаушы-тапсырушы

101.Локомотив вагондарымен алға жүргенде жылдамдығы:

  1. 25 км/сағ

  2. 15 км/сағ

  3. 3 км/сағ

  4. 40 км/сағ

  5. 60 км/сағ



102.Тасымалдау бөлімшесінің бастығы:

  1. ДС

  2. ДСП

  3. ДН

  4. НГ4

  5. НОД



103.Құрылған құрамдарға толтырылады:

  1. Сұрыптау қағазы

  2. Анықтама қағазы

  3. Вагондық парақ

  4. Жүк қағазы

  5. Жол ведомосі



104.Локомотив бос жолмен, артынан тіркелген вагондармен жүргенде жылдамдығы:

  1. 40 км/сағ

  2. 30км/сағ

  3. 60 км/сағ

  4. 70 км/сағ

  5. 5 км/сағ

105.Маневр жұмыстарын жұмысшылар атқарады:

  1. Екі

  2. Бір

  3. Үш

  4. Бригада

  5. төрт





106.негізгі операция - түсіру және тиеу келесі станцияға жатады:

  1. учаскелік

  2. аралық

  3. жүк

  4. жолаушы

  5. сұрыптау



107.локомотив және локомотивтік бригада келесі станцияда ауысады:

  1. учаскелік

  2. аралық

  3. жүк

  4. жолаушы

  5. сұрыптау



108.ТЖА ны толтырады:

  1. ДС

  2. ДСП

  3. НОД

  4. ДН

  5. ДСПГ



109.Екі бөлу пунктінің аралығы аталады:

  1. станция

  2. аралық

  3. озу пункті

  4. аралық

  5. жол посты



110.Вагонның ішінде адамдар отырғанда және габаритсіз жүктер тиелгенде маневрлер келесі жылдамдықпен атқарылады:

  1. 60 км/сағ

  2. 25 км/сағ

  3. 15 км/сағ

  4. 3 км/сағ

  5. 5 км/сағ



111.Локомотив вагонға жақындағанда жылдамдығы:

  1. 3 км/сағ

  2. 5 км/сағ

  3. 15 км/сағ

  4. 10 км/сағ

  5. 25 км/сағ



112.Сигнализация және байланыс дистанциясы:

  1. ШЧ

  2. ПЧ

  3. ВЧД

  4. ТЧ

  5. НГЧ



113.Класстан тыс станцияның балы:

  1. 85 тен жоғары

  2. 32-85

  3. 14-32

  4. 4-14

  5. 0,7-4



114.Жол дистанциясы:

  1. ШЧ

  2. ПЧ

  3. ВЧД

  4. НГЧ

  5. ТЧ



115.Ең кішкентай станция:

  1. IV-V

  2. I-II

  3. II-III

  4. III-IV

  5. барлығы



116. жукті тиеу түсіру пункті:

  1. ПЧ

  2. НЧ

  3. МЧ

  4. ВЧД

  5. ТЧ



117.ШЧ ның қарауындағы учаскенің ұзындығы:

  1. 200-250 км

  2. 250-300 км

  3. 150-200 км

  4. 100-150 км

  5. 50-100 км



118.Вагонның бір ағытылымы келесі ағытылымға жақындағанда жылдамдығы:

  1. 15 км/сағ

  2. 25 км/сағ

  3. 60 км/сағ

  4. 3 км/сағ

  5. 5 км/сағ



119.Анықтама қағазын толтырады:

  1. ДС

  2. ДСП

  3. Тех.кантора

  4. ДС

  5. ДСПГ



120.ВЧД дегеніміз:

  1. Локомотив депосы

  2. Вагон депосы

  3. Жол дистанциясы

  4. Сигнализация және байланыс дистанциясы

  5. Тиеу және түсіру дистанциясы



121.Теміржолдың тұтынушылармен тікелей байланысты жүзеге асыратын аса маңызды өндірісті біліктер:

  1. Бөлім бекеттері

  2. Озу пункттері

  3. Станциялар

  4. Жолаушы ғимараттар

  5. Айрықтар



122.Қосылған жолдар шоғырланған жер қалай аталады?

  1. Жол бағыттамалар көшелері

  2. Жолдың пайдалы ұзындығы

  3. Станциялық жолдар

  4. Станция алқымы

  5. Қосын аралық телімдер



123.Жұмыс сипатына қарай станциялар неше түрге бөлінеді:

  1. 7

  2. 4

  3. 2

  4. 11

  5. 5



124.Поездарды қабылдап, жөнелтіп және өткізетін, сондай-ақ шағын көлемде жүк және коммерциялық операциялар атқаратын станция?

  1. Учаскелік

  2. Аралық

  3. Сұрыптау

  4. Қабылдау -атқару

  5. Жолаушы



125.Сұрыптау станциясын сұрыптау құрылғыларының түрлеріне қарай бөледі:

  1. Жұп және тақ

  2. Қабылдау және атқару

  3. Тиеу және түсіру

  4. Үлкен және орташа

  5. Дөңесті және дөңесіз



126.Локомотивтердің вагондармен немесе локомотивтің бір өзінің жүріс бағытын өзгертпестен станция жолдарымен жүруі:

  1. Жартылай рейс

  2. Маневрлік рейс

  3. Тиеулі рейс

  4. Бос рейс

  5. Толық рейс



127.Жартылай рейстер мен рейстер жасайтын вагондар:

  1. Маневрлік құрам

  2. Жүк поездары

  3. Жолаушы поездар

  4. Маневрлік вагондар

  5. Жук вагондары



128.Локомотив вагондарымен белгілі бір жылдамдыққа жеткеннен кейін инерциямен жүріп отырып тоқтайтын жартылай рейстің түрі?

  1. Екпіндеу, тежеу

  2. Екпіндеу, инерциямен жүру , тежеу

  3. Екпіндеу, инерциямен жүру

  4. Екпіндеу, қалыптасқан жылдамдықпен жүру

  5. Екпіндеу, қалыптасқан жылдамдықиен жүру, тежеу



129.Вагондарды құрамға толық жинақтау уақыты деп атаймыз:

  1. Жинақтау

  2. Жинақтау периоды

  3. Толық период

  4. Толық жинақтау

  5. Барлығы дұрыс



130.Маневр 3 км/сағ жылдамдықпен атқарылады, егер:

  1. Вагонның бір ағытылымы келесі ағытылымға жақындағанда

  2. Вагонның ішінде адамдар отырғанда және габаритсіз жүктер тиелгенде

  3. Бос жолмен арнайы жылжымалы құрам немесе вагондар тіркелген локомотив жүрісінде

  4. Локомотив вагонға жақындағанда

  5. Бос жолдармен вагондар алдыға жүргенде



131.Жинақтауға тұрған локомотивтерді сақтауға арналған орын:

  1. Локомотивтердің жинақтау базасы

  2. Локомотивтерді даярлау пункті

  3. Айналым депосы

  4. Негізгі локомотив депосы

  5. Локомотивтерді техникалық күту пункттері







132.Участіктің аралық станциясына баратын вагондардан құрастырлған поезд?

  1. аралық

  2. құрама

  3. учаскелік

  4. құрама -учаскелік

  5. барлығы дұрыс



133.Ерекше жағдайларда поезды станцияның ТЖА-да ескерілмеген жолға қабылдау және жөнелту кімнің рұқсатымен жүзеге асырылады?

  1. ДНЦ

  2. ДСП

  3. ДС

  4. ДСПГ

  5. ДСЦ



134.Аралық станцияларда құрама поездармен келесі операциялар атқарылады:

  1. Ағыту

  2. Тиеу-түсіруге беру

  3. 1 тиеу-түсіру фронтынан 2 тиеу -түсіру фронтына беру

  4. Фронттардан вагондарды алу, ұсақ жіберіспен жүктерді тиеу немесе түсіру

  5. Барлығы дұрыс



135.Станцияда құрама поездың тұру уақыты байланысты?

  1. Сұрыптау жұмыстарына

  2. Тіркелетін және ағытылатын вагондардың санына

  3. Станцияның вагон айналымына

  4. Станцияның өткізу қабілетіне

  5. Локомотивтің түріне



136.Құру станциясында вагондардың құрамға дұрыс тіркелгенін тексереді:

  1. Жол серігі

  2. Локомотив бригадасы

  3. Сигналисттер

  4. Бас кандуктор

  5. Локомотив машинисті



137.Салмағы өзгеретін және локомотиві ауысатын транзиттік поездарды өңдеуге қанша уақыт кетеді?

  1. 1 сағ

  2. 15 минут

  3. 35 минут

  4. 1,5 сағ

  5. 20 минут



138.Вагондарды ағытпай жөндеу операциясы қайда атқарылады?

  1. Атқару паркіснде

  2. Қабылдау паркісінде

  3. Тиеу-түсіру пунктінде

  4. Сұрыптау дөңесінде

  5. Барлығы дұрыс



139.Келесі сұрыптау дөңесінің түрінде стрелка пост кезекшілері ауысады, ал вагондарды тежейтін вагон жылдамдыған реттеушілер:

  1. Механизацияланған

  2. Механизацияланбаған

  3. Автоматтандырылған

  4. Автоматтандырылмаған

  5. Дұрыс жауабы жоқ



140.Дөңеден түсіруге тыйым салынады:

  1. Арнайы вагондарды

  2. Жабық вагондарды

  3. Жартылай вагондарды

  4. Тиелген вагондарды

  5. Жолаушы вагондарды



141.Эксплуатациялық жұмысты техникалық нормалау үшін қажет:

  1. Жұмыстың жылдық көлемі

  2. Тасмалдаудың айлық көлемі

  3. Эксплуатацияға кететін шығындар көлемі

  4. Құру жоспары

  5. Поездың қозғалыс графигі



142.Әрбір айға техникалық нормылауды белгілейді:

  1. Теміржол бөлімдері

  2. ДС

  3. АҚ ҰҚ ҚТЖ

  4. ҚР -ның мемлекеттік органдары

  5. НОД



143. Жүк тасмалдауға арналған жүк вагондарының паркісінде вагондар:

  1. 2 және 6 білікті

  2. 2 және 4 білікті

  3. 4 және 8 білікті

  4. 4 және 6 білікті

  5. 6 және 8 білікті



144.ҚР-ның жүйесіндегі отандық және шетелдік вагондар қандай вагон паркісіне жатады:

  1. Нақты

  2. Инвентарьлық

  3. Топтық

  4. Шетелдік вагондар паркісі

  5. Арнайы парк



145.Теміржолға жатпайтын вагондар:

  1. Кәсіпорындарға жалға берілген

  2. Кірме жолдардағы

  3. Жөндеу жұмыстарында тұрған

  4. Нақты парктің вагондары

  5. Жұмыс паркісінен алынған вагондар



146.Теміржол қарамағына жататын вагондар паркісі бөлінеді:

  1. 2

  2. 3

  3. 4

  4. 6

  5. 5



147.Техникалық нормылаудың көрсеткіштерінің неше түрі бар?

  1. 2

  2. 3

  3. 4

  4. 6

  5. 5



148.Өзінің жолында тиеліп, өз бөлімшелеріне тарайтын қатынас түрі?

  1. Кіргізу

  2. Шығару

  3. Транзит

  4. Жергілікті

  5. Дұрыс жауабы жоқ



149.Жолдың жұмысы:

  1. Түсіру, кіргізу, жергілікті қатынастың жиыны

  2. Тиелген вагондарды қабылдау, транзиттің және кіргізудің жиыны

  3. Тиеу, шығару, жергілікті қатынастың жиыны

  4. Тиелген вагондарды тапсыру, транзиттің және шығарудың жиыны

  5. Қатынас бойынша барлық вагон ағынының жиыны



  1. Мемлекет арасындағы кіргізуге жатады:

  1. Басқа мемлекеттерде тиеліп, осы мемлекетке тағайындалған вагондар

  2. Осы мемлекетте тиеліп, басқа мемлекетке шығарылатын

  3. Бір мемлектте тиеліп, осы мемлекеттің мекен жайларына тиелген

  4. Осы мемлекеттің аумағынан тыс тиелетін және түсірілетін вагондар

  5. Осы мемлекеттің аумағынан тыс тиелетін және түсірілетін және де соның аумағынан тиелген жағдайда жүретін вагондар

151.Жүк поездар неше түрге бөлінеді

a 7

b 8

c 6

d 3

e 4



152.Белгілі бір теміржол торабына қарасты станциялардың аралығында жүріп тұратын поезд:

a Тасыма

b Учаскелік

c Шығарылатын

d Тура жүретін

e жүрдек

153.поездардың индексі неше цифрдан тұрады

a 5

b 8

c 9

d 7

e 10



154.Поездың жүріс графигін толтырады:

aДС

b ДСП

c ДН

d ДНЦ

e ДСЦ



155.Поезд диспетчері бақылайтын учаскенің ұзындығы:

a200-250 км

b 300-350 км

c 150-200 км

d 100-150 км

e 150-250 км



156.Тәуліктің ішінде атқарылған және қабылданған вагондардың қосындысы:

aВагон тасқыны

b Жүк тасқыны

c Вагон айналымы

d Жүк айналымы

e Жүк есебі



157Бірнеше теміржол тораптары қосылатын пункт:

aТемір жол

b Станция

c Темір жол торабы

d Транзиттық пункт

e Арнайы пункт



158.Жүрдек поездардың саны:

a1-99

b 1-58

c 1-98

d 1-55

e 1-100



159.Локомотив вагонсыз:

a4301-4300

b 4301-4398

c 4000-4298

d 4301-4203

e 4000-4204



160.сұрыптау дөңесі қуаттылығына байланысты неше түрге бөлінеді:

  1. 4

  2. 5

  3. 6

  4. 2

  5. 3



161.Аз қуатты сұрыптау дөңесінде неше сұрыптау жолдары орналасады?

  1. 18

  2. 25

  3. 16

  4. 15

  5. 17



162.Сұрыптау парағын толтырады:

  1. Тех.кантораның жұмысшысы

  2. Товарлық кантораның жұысшысы

  3. ДСП

  4. ДНЦ

  5. ДС



163.Үлкен қуатты сұрыптау дөңесінде тәулік ішінде өңделетін вагондар саны?

a 5000

b 4000

c 2500

d 3000

e 2000



164.Орташа қуатты сұрыптау дөңесінің сұрыптау парксінде жолдардың саны?

  1. 15-25

  2. 25-30

  3. 17-30

  4. 20-25

  5. 22-30



165.Вагондарды тежегіш табандық арқылы сұрыптау дөңесінің келесі түрінде тоқтатады:

  1. Механизацияланған

  2. Механизацияланбаған

  3. Автоматтандырылған

  4. Автоматтандырылмаған

  5. барлығында



166.анықтама қағазы неше данада толтырылады?

a 4

b 5

c 3

d 2

e 1



167.Тарту жолдарында маневрлерді келесі түрде атқарады:

a Оқшаланған

b Сериялы

c Жекеленген

d Бірнеше топтық итеру

e барлығы



168.жергілікті вагондар неше топқа бөлінеді?

a 2

b 3

c 4

d 6

e 7



169.ДНЦ поездарды арналмаған жолдарға қабылдау үшін рұқсат алуға тиісті:

a ДНЦС

b ДНЦН

c ДНЦО

d ДНЦК

e ДНЦВ



170.Поездың индексі поездға қай станцияда беріледі:

aТранзиттық

bТағайындалған

c Құрастырылатын

d Ажыратылатын

e Берілмейді



171.Почта-жүк поезды:

  1. 901-948

  2. 171-300

  3. 1-130

  4. 951-968

  5. 601-699



172.Жүк қозғаласы бойынша есеп беру үлгісі?

  1. ГУ

  2. ДО

  3. ГО

  4. ДУ

  5. ДУ-8



173.Станция жұмысы бойынша есеп беру түрлері?

  1. Опертивтік, статистикалық

  2. Басты, оперативті

  3. Басты, статистикалық

  4. Басты, нақты

  5. Нақты, оперативтік



174.Линиялардың өткізу қаблетін жоғарлату бойынша шаралар неше топқа бөлінеді?

  1. 2

  2. 4

  3. 6

  4. 3

  5. 5



175.Аралықта жөндеу жұмысын атқаруға берілетін уақыт мерзімі?

  1. Интервал

  2. Технологиялық үрдіс

  3. Техникалық уақыт

  4. Поезд аралық интервал

  5. Учаскелік интервал



176.Поездарды өткізу қаблетінің неше санаты болады?

  1. 2

  2. 4

  3. 7

  4. 5

  5. 3



177.Қозғалыс жылдамдығының түрі?

  1. Конструкциялық

  2. Техникалық есептеу

  3. Учаскелік

  4. Максималды жіберілетін

  5. Барлығы дұрыс



178.Поездарды қабылдау, жөнелту немесе станция арқылы өткізу операцияларын орындауға қажет болатын ең аз уақыт?

  1. Поезд аралық интервал

  2. Учаскелік интервал

  3. Интервал

  4. Станция интервалы

  5. Техникалық уақыт



179.Поездың қозғалыс графигінде бағыттар бойынша поездың саны әртүрлі болса, ол:

  1. Парллельді емес

  2. Интервалсыз

  3. Даналықсыз

  4. Дар жолды

  5. Қос жолды



180.Аралықтағы басты жолдардың санына қарай поездың қозғалыс графигі бөлінеді:

  1. Параллельді, параллельді емес

  2. Дара жолды, қос жолды

  3. Даналық, даналықсыз

  4. Интервалды, интервалсыз

  5. Дұрыс жауабы жоқ



181.Кезектен тыс поезд:

  1. Қар тазалағыш

  2. Жолаушы-жүрдек

  3. Жолаушы-жедел

  4. Жүк

  5. Шаруашылық



182.Атқару және сатылы маршрутизацияда жүктерді тасмалдау бойынша жұмыстар атқарылыады:

  1. Құру жоспары бойынша

  2. Күнпарақ жоспары бойынша

  3. Айлық жоспар бойынша

  4. Қозғалыс графигі бойынша

  5. Поездің жүріс графигі бойынша



183.тасмалдаудың айлық жоспары НОД-қа қашан берілуі тиіс?

  1. 5 күн бұрын

  2. 1 ай бұрын

  3. 1 жыл бұрын

  4. 3 күн бұрын

  5. 10күн бұрын



184.Жүк поездары жүріс сапарының қажықтығын қарай бөлінеді:

  1. 5

  2. 2

  3. 3

  4. 4

  5. 6



185.ДУ-9 кітабын толтырады?

  1. Қабылдаушы-тапсырушы

  2. ДС

  3. ДСП

  4. ДСПГ

  5. Тех.кантора



186.ДУ-8 кітабын толтыруға қажетті құжат:

  1. Жол ведомосі

  2. Анықтама қағазы

  3. Жүк қағазы

  4. Вагон парағы

  5. Жүк құжаты



187.Жүк жұмысы бойынша есеп беру:

  1. ГО1

  2. ГО2

  3. ГО3

  4. ГО4

  5. ГО5



188.Шаруашылық қозғалыс бойынша есеп беру үлгісі?

a ГУ

b ГО

c ДУ

d ДО

e ХО



189.Станция жұмысын графикалық бейнелеу дегеніміз:

a Поездың жүріс графигі

b Поездарды құру жоспары

c Тасмалдауды маршрутизациялау

d Тәуліктік жоспар графигі

e ТЖА



190.Жүк поездға қай бағытта тақ номер беріледі?

a Оңтүстіктен Солтүстікке

b Батыстан Шығысқа

c Оңтүстіктен Солтүстікке және Батыстан Шығысқа

d Солтүстіктен Оңтүстікке және Шығыстан Батысқа

e Шығыстан Батысқа



200.Бір учакеден құру-ажыратусыз өтетін жүк поездының түрі?

a Өтпелі

b Құрама

c Учаскелік

d Жақынаралық

e Құрама-учаскелік



201.Локомотивтермен поезды күтудің неше әдісі бар?

a 3

b 2

c 5

d 6

e 4



202.Локомотивтік бригадамен локомотивтерді күту әдісінің түрі:

a Ілек әдіс

b Нықтық әдіс

c Айналым әдісә

d Аралас әдәіс

e Қосымша иықтың жүйесі



203.Негізгі және айналым деполардың станциясының арасындағы учаскелер?

a Озу пункті

b Тартым иығы

c Вагон иығы

d Айналым учакесі

e Барлығы дұрыс



204.Бір негізгі депоға тіркелген және шекарасында айналатын локомотивтің теміржол учаскесі?

a Локомотивтің айналым учаскесі

b Локомотивтерді жинақтау базасы

c Локомотивтерді даярлау пункті

d Негізгі локомотив депосы

e Айналым локомотив депосы



205.Жұмыссыз паркке жатады:

a Бос вагондар

b Жалға берілген вагондар

c Теміржол қарамағына жатпайтын вагондар

d Техникалық жағдайларға керекті вагондар

e Кәсіпорындардың вагондары



206.Техникалық нормылаудың көрсеткіші?

a Тәуліктік сандық

b Есептеу

c Сапалық

d Тасмалдау жұмысын қамтамасыз ету бойынша

e Барлығы дұрыс



207.Осы жолда тиеліп, басқа жолдарға тағайындалған қатынас түрі?

a Кіргізу

b Шығару

c Транзит

d Жергілікті

e Дұрыс жауабы жоқ



208.Тиеу- шығару, жергілікті қатынастың жиыны

a И= Игр + Ивв + Ивыв + Имс

b Исд= Итр + Ивыв

c Ипр =Итр + Имс

d Ив =Ивв + Имс

e И =Ивыв + Имс



209.Мемлекет арасындағы шығаруға жатады:

a Басқа мемлекеттерде тиеліп, осы мемлекетке тағайындалған вагондар

b Осы мемлекетте тиеліп, басқа мемлекетке шығарылатын

c Бір мемлектте тиеліп, осы мемлекеттің мекен жайларына тиелген

d Осы мемлекеттің аумағынан тыс тиелетін және түсірілетін вагондар

e Осы мемлекеттің аумағынан тыс тиелетін және түсірілетін және де соның аумағынан тиелген жағдайда жүретін вагондар

210.Тасымалдау шарты болып саналады:

а)вагондық парақ

b)жүк қағазы

с)анықтама қағазы

d)жол ведомосі

е)жол ведмосінің түбіртегі

211.Темір жол таңбасында бөлімінде жазылады:

а)кітап бойынша реттік саны

b)орынның саны

с)хабарландыру жазбасы

d)қосымша жазба

с)станцияның коды

212.Коммерциялық тұрғыдан өткізеді:

а)вагонның қараушысы

b)ДС

с)қабылаушы-тапсырушы

d)товарлық кассир

е)техникалық контораның операторы

213.Темір жол көлігінің заңы қабылданды:

а)2000ж

b)2001ж

с)2002ж

d)1999ж

е)1998ж

214.Бағаланған жүктерді тасымалдағанды әр бір орынның бағасын тағайындайды:

а)жүк алушы

b)ДС

с)ДС орынбасары

d)жүк жіберуші

е)қабылдаушы-тапсырушы

215.Бір жолдың бойында жүктер тасымалданады:

а)жергілікті

b)тікелей

c)тікелей-аралас

d)тікелей халық аралық

е)тікелей жергілікті

216.Поезд құрамының формасына сәйкес келетін жүк жіберісі:

а)маршруттық

b)вагон

c)топпен

d)ұсақ

е)аз тоннажды

217.Тұйық және тура жүретін болады:

а)жүк станциясы

b)товарлық контора

c)техникалық контора

d)жүк аулалары

е)қоймалар

218.Әрбір жүкпен атқарылатын тәсілдерінің бейнесі:

а)таңба

b)қосымша жазба

c)хабарландыру жазбасы

d)манипуляциялық белгілер

е)темір жол таңбасы

219.Бидайды өлшеу үшін келесі таразыны қолданады:

а)автомобильдік

b)товарлық

c)стационарлық

d)вагондық

е)элеваторлық

220.Брутто,нетто келесі жазбаға кіреді:

а)қосымша

b)негізгі

c)хабарландыру

d)манипуляциялық белгі

е)темір жол таңбасы

221.Жүк құжатының негізгі үлгісі:

а)ГУ-38

b)ГУ-37

c)ГУ-29

d)ГУ-27

е)ГУ-32

222.Вагонды техникалық тұрғыдан өткізеді:

а)қабылдаушы-тапсырушы

b)ДС

c)вагонның қараушы

d)локомотив бригадасы

е)жүк жіберушісі

223.Тез бұзылатын заттарды келесі вагонда тасымалдайды.

а)жабық

b)жартылай

c)изотермиялық

d)цистерна

е)хоппер

224.Транспортердың көтеру салмағы:

а)200т

b)400т

c)500т

d)300т

е)250т

225.Бүкіл составқа толтырылады:

а)вагондық парақ

b)анықтама қағазы

c)жүк қағазы

d)жол ведомосі

е)жол ведомосінің түбіртегі

226.Жүк қағазда жылдамдықты белгілейді:

а) ДС

b) ДСП

c)ДНЦ

d)жүк жіберуші

е)жүк қабылдаушы

227.Атмосфералық құбылыстан сақтайтың жүктер келесі вагонда тасымалданады:

а)изотермиялық

b)жабық

c)жартылай

d)платформа

е)транспортер

228.Жүктерді өлшеу дәлдігі байланысты:

а)тұрақтылықтан

b)сезімталдықтан

c)көсеткіштің тұрақтылығынан

d)аталып шыққан барлығынан

е)көрсеткіштермен байланысы жоқ

229.Тасымалдауға жіберіс бір құжат арқылы қабылданады.

а)вагондық парақ

b)жол ведомосі

c)анықтама қағазы

d)жүк қағазы

е)жол ведомосінің түбіршігі

230.Бөлек вагонды талап етпейтін жіберіс:

а)маршруттық

b)аз таннажды

c)топпен

d)вагон

е)ұсақ

231.Жүк қағазда жылдамдықтын екі түрі болады.

а)техникалық және учаскілік

b)техникалық және жедел

c)жедел және жүк

d)жүк және үлкен

е)үлкен және жедел

232.Тасымалдау құжаттарының жиынтығы:

а)жүк қағазы,вагондық парақ,жол ведомосі

b)жүк қағазы,вагондық парақ,анықтама қағазы

c)жүк қағазы,жол ведомосі,анықтама қағазы

d)жүк қағазы,жол ведомосінің түбіршігі.вагондық парақ

е)жүк қағазы,анықтама қағазы,жол ведомосінің түбіртегі

233.Вагондық парақты толтырады.

а) ДС

b)ДСП

c)жүк жіберуші

d)жүк алушы

е)қабылдаушы-тапсырушы

234.Вагондық парақтық негізгі үлгісі.

а)ГУ-39

b)ГУ-29

c)ГУ-38

d)ГУ-28

е)ГУ-48

235.Автомобильдік өлшегіштің тиеу шектігі қанша тоннаны құрайды?

а)100-150-200т

b)10-25-30-60т

c)80-100-150т

d)200-250-300т

е)2-4-6-8т

236.Даналанған және ыдыстағы жүктерді өлшеуге арналған өлшегіштің түрі.

а)автомобильдік

b)элеваторлық

c)вагондық

d)товарлық

е)дұрыс жауабы жоқ

237.Жүктің таза салмағы .

а)тара

b)нетто

c)тұрақтылық

d)брутто

е)көрсеткіш

238.Ақтара тиелген жүктерді тасымалдауға арналған вагонның түрі.

а)жабық

в)цистерна

c)жартылай

d)хоппердозатор

е)платформа

239.Ашық жылжымалы құрамдарға жататын жүк вагондары.

а)платформа,жабық

b)жартылай,платформа

c)цистерна,жартылай,платформа

d)транспортер,платформа,цистерна

е)жартылай,транспортер,платформа

240.Жоғарлатылған жолдың биіктігі қанша м-ге дейін болады?

а)2,5м

b)3,5м

c)2,0м

d)4,5м

е)3,0м

241.Жүк жіберушілер НОД-қа декаданың басталуына қанша күн қалғанда тапсырыс береді?

а)5 күн

b)7 күн

c)1апта

d)3 күн

е)2 апта

242.Товарлық конторада ФДУ-91ведомосің толтыру және оған жол ведомостерің тіркейтін тұлға.

а)тех.контора операторы

b)товарлық кассир

c)локомотив бригадасы

d)хабарландырушы

е)ком агент

243.Тарасыз тасымалданатын және тасымалға әрбір даналанған орын бойынша қабылданатын жүктің түрі.

а)таралық

b)үйіп таситын

c)сұйық

d)ақтара

е)даналанған

244.Қабылдаушы-тапсырушының міндетін қанша жасқа толған адамдар атқарады?

а)16-ға

b)18-ге

c)21-ге

d)23-ке

е)25-ке

245.Жұмыс кезінде қабылдаушы-тапсырушы тікелей бағынады.

а)ДСП

b)ДС

c)НОД

d)аға қабылдаушы-тапсырушы

е)ДСПГ

246.Пломбылау кітабы және пломбылау қысқыштары сақталады.

а)ДСП

b)ДС

c)қабылдаушы-тапсырушы

d)техникалық контора

е)аға қабылдаушы-тапсырушы

247.Вагонды беру,алу ведомосі

а)ГУ-38

b)ГУ-42

c)ГУ-46

d)ГУ-52

е)ГУ-54

248.Бір тасымалдау құжаты бойынша қабылданған жүк тобы.

а)тасымал

b)көрсеткіш

c)маршрут

d)жіберіс

е)дұрыс жауабы жоқ

249.Жүктің сандық сақталу көрсеткіші.

а)жүктің салмағы

b)жүктің ұзындығы

c)жүктің түрі

d)жүктің сыйымдылығы

е)жүктің ені

250.Вагонның номерінде 2-ші сан нені білдіреді.

а)вагонның түрін

b)вагонның ұзындығын

c)біліктің санын

d)вагонның жүк көтерілімділігін

е)дұрыс жауабы жоқ

251.Вагонның номеріндегі екінші сан 7-8 болса, вагон қанша білікті?

а)4 білікті

b)6 білікті

c)8 білікті

d)12 білікті

е)дұрыс жауабы жоқ

252.Жүк станциясының құрамына кіреді.

а)жүк аулалары

b)қабылдау-атқару жолддары

c)сұрыптау ,созу жолдары

d)техникалық парк

е)барлығы дұрыс

253.Станцияның ішкі жұмыстарына арналған құжат.

а)жүк қағазы

b)жол ведомосі

c)вагон парағы

d)түбіртек

е)түбіртектің көшірмесі

254.Маршруттық жіберіс.

а)ГУ38А

b)ГУ38Б

c)ГУ38В

d)ГУ38Г

е)дұрыс жауабы жоқ

255.Ірі тонналық контейнерге тиелетін жүктің бір орындық салмағы қанша кг-дан аспауы керек?

а)1000кг

b)1200кг

c)1500кг

d)1100кг

е)1550кг.

256.Жүктерді бағалауға қатысатын арнайы коммисия құрамына кіреді:

а)тасымалдаушы өкілі,сауда өндірістік палата өкілі

b)жүкті алатын ұйым өкілі,тасымалдаушы өкілі

c)сату қоймасының өкілі

d)тасымалдаушы өкілі,сауда өндірістік палата өкілі,жүк алатын ұйым өкілі

е)дұрыс жауабы жоқ

257.Енгізілген вагонның тағайындалуы бойынша маршруттар неше топқа бөлінеді?

а)2

b)4

c)5

d)3

е)6

258.Вагонның зақымдануы жүк жөнелтушінің н/се жол серіктің кінәсінен болған кезде қандай акті толтырылады?

а)қабылдау-тапсыру акті

b)жалпы нысанды акті

c)жалпы нысанды акті және қабылдау-тапсыру акті

d)жалпы нысанды және вагонның зақымдануы туралы акті

е)аталып шыққанның барлығы

259.Үйіліп тасымалданатын жүктердің мұздауына қарсы сақтандыру шаралар қай мерзімде жүргізіледі.

а)15 қараша-15 наурыз

b)15наурыз-15сәуір

c)10 желтоқсан-10 қаңтар

d)15 мамыр-15 маусым

е)15 қараша-15 желтоқсан

260.Тиеу шектігі 100,150 және 200т келесі таразыда.

а)автомобильдың

b)вагон

c)элеваторлық

d)товарлық

е)стационарлық

261.Тасымалдаудың есебін жүк қағазға белгілейді.

а)қабылдаушы-тапсырушы

b)товарлық кассир

c)жүк жіберуші

d)станция бастығы

е)жүк алушы

262.Жүктердің келуі бойынша хабарландыру неше түрге бөлінеді

а)5

b)3

c)2

d)4

е)6

263.Қосымша құжаттар сертификат,жүктің сапалық куәлігі.тіркеледі.

а)вагондық

b)анықтама қағазына

c)жол ведомосінің түбіршігіне

d)жол ведомосінe

е)жүк қағазы

264.Қосымша құжаттарды тіркейді.

а)ДС

b)қабылдаушы-тапсырушы

c)жүк жіберуші

d)товарлық кассир

е)тех.контораның операторы

265.Жүк қағазда мәліметтер өзгергенде жүк жіберуші.

а)жалғастыра жазуы керек

b)сызып тастау керек

c)жаңа құжат толтыру керек

d)өшіріп тастау керек

е)жаңадан толтырылмайды

266.Темір жолдың заңына кіреді.

а)12 тарау және 97 бап

b)14 тарау және 108бап

c)18 тарау және 107

d)15 тарау және 98 бап

е)18 тарау және 97 бап

267.Көлік маркировкасына кіреді.

а)негізгі жазу

b)манипуляциялық белгілер

c)хабарландыру жазуы

d)қосымша жазу

е)барлығы

268.Ашық жылжымалы составты тасымалданатын жүктердін бекітілмейтіндері.

а)қатармен

b)даналанған

c)сусымалы

d)жәшіктелінген

е)барлық жүктер

269.Пломбылау кітәбін толтырады.

а)ДC

b)ДСП

c)қабылдаушы-тапсырушы

d)тех контораның операторы

е)товарлық контораның операторы

270.Теміржол қысқышымен пломбылаған кезде қандай белгілер қойылады?

а)жолдың қысқартылған атауы

b)қысқыш номері

с)бақылау белгілері

d)станцияның толық немесе қысқартылған атауы

е)аталып шыққанның барлығы

271.Жүкті қабылдау алдында қабылдаушы-тапсырушы жүк қағазға қойған қолын тексереді:

а)товарлық кассирдің

b)жүк жіберушінің

c)станция бастығының

d)жүк алушының

е)станция кезекшісінің

272.Вагонды коммерциялық тұрғыдан өткізеді

а)станция бастығы

b)қабылдаушы-тапсырушы

c)техникалық кантора операторы

d)товарлық кассир

е)қараушы

273.Арнайы вагондарға жатады:

а)жабық

b)изотермиялық

c)жартылай

d)хоппердозатор

е)аталып шыққанның барлығы

274.Жүк аулалары құрамына кіреді:

а)техникалық контораның

b)товарлық контораның

c)жүк станцияның

d)қоймалардың

е)платформалардың

275.Екі немесе бірнеше жолда келесі байланыс атқарылады:

а)жергілікті

b)тікелей

c)тікелей-аралас

d)тікелей-халықаралық

е)жергілікті-аралас

276.Жүк тобының салмағы 10-20 т-ға дейін 4 білікті вагонда тасымалданғанда жіберіс болып аталады

а)вагондық

b)топтық

c)ұсақ

d)маршруттық

е)аз тоннажды

277.Пломбылау кезіндегі сымның ұзындығы

а)220-240 мм

b)250-260 мм

c)240-260 мм

d)230-250 мм

е)250-265 мм

278.Теміржол таңбасының алымындағы бірніші цифр

а)орынның саны

b)станция коды

c)вагонның номері

d)қабылдау кітапшасы бойынша реттік саны

е)поезд номері

279.Жүкті вагонның ішіне орналастырылуын бақылайды:

а)станция бастығы

b)станция кезекшісі

c)қабылдаушы-тапсырушы

d)тексеруші

е)техникалық кантора операторы

280.Жүктің тобы тасымалдауға қандай құжат бойынша қабылданады?

а)вагондық парақ

b)жүк қағазы

c)анықтама қағазы

d)жол ведомосі

е)жол ведомосінің түбіртегі

281.Ақтара тиелген жүктер келесі вагондарда тасымалданады:

а)изотермиялық

b)жабық

c)жартылай

d)вагон-шеберхана

е)аталып шыққанның барлығы

282.Аз тоннаждық,маршруттық,вагондық,ұсақ аталады:

а)қатынас

b)жіберіс

c)таңба

d)жүктің мекен-жайын ауыстыру

е)токсировка

283.Жүктерді станция қоймасына берген кезде қабылдаушы-тапсырушы кімнен жүк құжатын талап етеді?

а)жүк жіберушіден

b)жүк алушыдан

c)техникалық конторадан

d)станция кезекшісінен

е)товарлық кассирден

284.Құрама вагонмен тасымалданатын жіберіс түрі:

а)вагондық жіберіс

b)шағын жіберіс

c)маршруттық жіберіс

d)топтық жіберіс

е)барлық жауап дұрыс

285.Жүк тасымалдау қатынас бойынша неше түрге бөлінеді?

а)2

b)5

c)6

d)4

е)3

286.Жүктерді вагондарға техникалық шарттардың талаптарына сәйкес орналастырады:

а)жүк алушы

b)жүк жөнелтуші

c)тасымалдаушы

d)жол серігі

е)аталып шыққанның барлығы

287.Жабық және изотермиялық вагонда тасымалданатын көліктік пакеттің салмағы:

а)1 тоннадан аспайды

b)1 тоннадан жоғары

c)1,5 тоннадан жоғары

d)2 тоннадан жоғары

е)1,5 тоннадан аспайды

288.Тасымалдау үрдісінде көліктік пакет қамтамасыз етеді:

а)поездар қозғалысының қауіпсіздігі

b)көліктік қоймалық тиеу-түсіру жұмыстарын орындайтын қызметкерлер қауіпсіздігі

c)механикалық тиеу(түсіру)мүмкіндігі

d)пакет тұтастығын

е)аталып шыққанның барлығы

289.Қай температурада жүкті мұздан арылту үрдісі бітті деп саналады?

а) -50 С және одан төмен

b) -40 С және одан төмен

c) -20 С және одан төмен

d) -30 С және одан төмен

е)дұрыс жауабы жоқ.

290.Орта тонналық контейнерге тиелетін жүктің бір орындық салмағы қанша кг-нан аспауы керек?

а)1500 кг

b)1200 кг

c)1100 кг

d)1250 кг

е)1000 кг

291.Жүктерді мұздаудан сақтандыру шараларының санына жатады:

а)ылғалданған жүктерді оларды тиегенге дейін мұздан арылту;

b)жүктің үстіне сөндірілмеген әкті,ағаш үйінділерін себу

c)үйілмелі жүктерді қауіпсіздік ылғалдыққа дейін алдын-ала кептіру

d)ашық вагондар мен платформа едені мен қабырғаларын майлармен,сақтандыру сұйықтармен бірқалыпты бүрүту

е)аталып шыққанның барлығы

292.Қандай жүктерді контейнерде тасымалдауға тыйым салынады?

а)азаматтардың үй-мүліктерін,техникалық жабдықтау заттарды

b)өндірістік тауарларды

c)азық-түліктерді

d)тез бұзылатын ж/е қауіпті жүктерді

е)техникалық жабдықтау заттары, өндірістік тауарлар

293.Вагондарды беру және алу ведомосіндегі алғашқы екі сан нені білдіреді?

а)айды

b)вагонды беру және алу ведомосінің бес күндікті

c)жыл басынан бастап ведомостің реттік саны

d)жүк жіберушінің және жүк алушының номері

е) күнді

294.Станцияларды специализациялауға мүмкіндік береді:

а)қойма ағындарын қысқарту

b)тиеу-түсіру механизмін өңдеуін жоғарлату

c)жүктерді жеткізу бойынша орталықтандыру

d)станцияларда өңдеу жұмысын жоғарлату

е)барлық жауаптар дұрыс

295.Қабылдаушы-тапсырушы жаднамасының нысаны:

а)ГУ-46

b)ГУ-45

c)ГУ-37

d)ГУ-48

е)ГУ-38

296.Құжаттарды тапсыру боынша арнайы кітапқа қол қоятын адам:

а)техникалық контора жұмысшысы

b)товарлық контора жұмысшысы

c)қабылдаушы-тапсырушы

d)станция бастығы

е)станция кезекшісі

297.Жүктерді бағалау және қабылдау-тапсыру актілері неше данада жасалады?

а)5

b)3

c)2

d)4

е)дұрыс жауабы жоқ

298.Жүк орынның габариттық өлшемі қай жазбада көрсетіледі?

а)негізгі

b)қосымша

c)теміржол көлік маркировкасы

d)хабарландыру жазбасы

е)манипуляциялық белгі











299.Атқарылатын операциялар түріне қарай жүк станциялары неше топқа бөлінеді?

а)5

b)3

c)2

d)4

е)6

300.Пломбылау кітабінің нысаны:

а)ГУ-38

b)ГУ-23

c)ГУ-37

d)ГУ-48

е)ГУ-27







































1.b

2.c

3.с

4.b

5.d

6.b

7.a

8.d

9.d

10.e

11.d

12.d

13.с

14.d

15.d

16.b

17.d

18.b

19.d

20.d

21.е

22.d

23.a

24.e

25.c

26.b

27.d

28.b

29.c

30.e

31.a

32.d

33.b

34.e

35.b

36.d

37.e

38.c

39.d

40.a

41.c

42.b

43.e

44.c

45.b

46.c

47.d

48.d

49.d

50.a

51.b

52.c

53.с

54.e

55.c

56.c

57.a

58.e

59.c

60.c

61.e

62.c

63.b

64.d

65.c

66.c

67.e

68.b

69.d

70.c

71.b

72.c

73.b

74.a

75.d

76.d

77.b

78.e

79.e

80.d

81.e

82.e

83.d

84.a

85.e

86.b

87.a

88.d

89.d

90.d

91.c

92.e

93.d

94.b

95.d

96.e

97.b

98.e

99.e

100.d















































































































































1

d

26

a

2

e

27

a

3

b

28

c

4

c

29

b

5

b

30

d

6

c

31

b

7

a

32

b

8

a

33

a

9

d

34

e

10

c

35

b

11

a

36

d

12

a

37

c

13

a

38

a

14

b

39

b

15

a

40

e

16

c

41

b

17

b

42

c

18

e

43

c

19

c

44

a

20

b

45

a

21

c

46

a

22

d

47

c

23

e

48

d

24

b

49

e

25

e

50

a


51

a

76

e

52

a

77

e

53

a

78

d

54

a

79

c

55

a

80

b

56

a

81

a

57

c

82

b

58

a

83

e

59

b

84

e

60

e

85

a

61

d

86

b

62

a

87

a

63

a

88

c

64

c

89

d

65

a

90

d

66

c

91

c

67

a

92

e

68

b

93

d

69

c

94

b

70

c

95

a

71

a

96

d

72

a

97

e

73

a

98

b

74

d

99

e

75

b

100

b































































































































































































































































1.b

2.c

3.с

4.b

5.d

6.b

7.a

8.d

9.d

10.e

11.d

12.d

13.с

14.d

15.d

16.b

17.d

18.b

19.d

20.d

21.е

22.d

23.a

24.e

25.c

26.b

27.d

28.b

29.c

30.e

31.a

32.d

33.b

34.e

35.b

36.d

37.e

38.c

39.d

40.a

41.c

42.b

43.e

44.c

45.b

46.c













47.d

48.d

49.d

50.a

51.b

52.c

53.с

54.e

55.c

56.c

57.a

58.e

59.c

60.c

61.e

62.c

63.b

64.d

65.c

66.c

67.e

68.b

69.d

70.c

71.b

72.c

73.b

74.a

75.d

76.d

77.b

78.e

79.e

80.d

81.e

82.e

83.d

84.a

85.e

86.b

87.a

88.d

89.d

90.d

91.c

92.e

93.d

94.b

95.d

96.e

97.b

98.e

99.e

100.d




















































































































































Получите в подарок сайт учителя

Предмет: Прочее

Категория: Тесты

Целевая аудитория: Прочее

Скачать
Тесты по предмету организация грузовой и коммерческой работы

Автор: Катранова Мунира Болатовна

Дата: 17.10.2018

Номер свидетельства: 480964

Похожие файлы

object(ArrayObject)#850 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(132) "Сборник тестов по предмету "Организация грузовой и коммерческой работы""
    ["seo_title"] => string(79) "sbornik_tiestov_po_priedmietu_orghanizatsiia_ghruzovoi_i_kommierchieskoi_raboty"
    ["file_id"] => string(6) "428759"
    ["category_seo"] => string(7) "prochee"
    ["subcategory_seo"] => string(7) "prochee"
    ["date"] => string(10) "1505803408"
  }
}

Получите в подарок сайт учителя

Видеоуроки для учителей

Курсы для учителей

ПОЛУЧИТЕ СВИДЕТЕЛЬСТВО МГНОВЕННО

Добавить свою работу

* Свидетельство о публикации выдается БЕСПЛАТНО, СРАЗУ же после добавления Вами Вашей работы на сайт

Удобный поиск материалов для учителей

Ваш личный кабинет
Проверка свидетельства