kopilkaurokov.ru - сайт для учителей

Создайте Ваш сайт учителя Курсы ПК и ППК Видеоуроки Олимпиады Вебинары для учителей

Открытый урок на тему "7-көбейту және бөлу кестесі"

Нажмите, чтобы узнать подробности

Таныстым» 24.10. 2016 МДОІЖО: Н. Арынбекова Пәні: Математика Сыныбы: 3 «В» сынып Сабақтың тақырыбы: 7-ге көбейту және бөлу кестесі. Сабақтың мақсаттары: Білімділік: 7-ге көбейту және бөлу тәсілімен оқушыларды таныстыру. 7-ге бөлу, кеміту, есе арттыру, есе кемітуге арналған есептер шығару. 7 саны туралы ұғым беру. Дамытушылық: Жаңа сабақтың мәнін аша отырып, есептерді, теңдеулерді шешуде есептеу дағдыларын жетілдіруге, көбейту және бөлу амалдары бар есептерді шығару арқылы біліктілігін, дамытушылық ойын қалыптастыру. 7-ге көбейту және бөлу кестесі арқылы баланың ой - өрісін, есте сақтау қабілетін, өз бетімен жұмыс істеу дағдысын дамыту. Тәрбиелік: Сабақ үстіндегі әрекеттерді орындай отырып, ұқыптылық пен әдептілікке тәрбиелеу, ұйымшыл болуға, ата дәстүрді қастерлеуге баулу. Жаңа білімді меңгере білуге, әдептілікке, ұқыптылыққа, адамгершілікке, ұйымшылдыққа, тәртіпті болуға тәрбиелеу. Эстетикалық тәрбие беру. Сабақтың түрі: Жаңа білімді меңгерту Сабақтың әдісі: түсіндіру, ой қозғау, ойын, сұрақ-жауап Сабақтың көрнекілігі: суреттер, ойын элементтері, үлестірмелі қағаз Пәнаралық байланыс: әдебиеттік оқу, дүниетану. Сабақтың құрылымы: I. Ұйымдастыру бөлімі. Оқушылармен сәлемдесу. Құрал – жабдықтарын дайындатып, назарларын сабаққа аударту. Топқа бөлу. ІІ. Психологиялық дайындық Оқу- білім аламыз. Біздер зерек баламыз Математика пәнінде Тапқыр, алғыр, боламыз ІІІ. Үй жұмысын тексеру. ІV. Үй жұмысын бекіту. «Кім зерек? » ойыны V. Жаңа сабақты хабарлау Балалар біз нешеге деін көбейту кестесін айттық? (6 ға дейін) енді қай санды көбейту және бөлу кестесін өтеміз? (7) яғни бүгінгі сабақта сендердің мақсаттарың қандай? (7 – ге көбейту және бөлу кестесін құрып, дұрыс есептеуге, күнделікті пайдалана білуге үйрену). Сендер 7-ге көбейту және бөлу кестесін құрасыңдар келістік пе? 3. Яғни 7-ге көбейту дегенімізді қалай түсінесіңдер?(мысалы 7*6 дегеніміз 7 санын өз-өзіне 6 рет қосу деген сөз) №1 мысал 7-ні көбейтуді қарастыр 7*6=7+7+7+7+7+7=42 7*7=49 7*7=42+7=49 7*8=8*7 7*9=9*7 7*8=49+7=56 7*9=56+7=63 Көбейткіштердің орнын ауыстырғаннан көбейтіндінің мәні өзгермейді. Көбейту дегеніміз - бірдей қосылғыштардың қосындысы. 7*7 = 7*6+7 = 49 7*8 = 8*6+8 =56 7*9 =9*6+9 =63 7*10 =10*6+10 = 70 Бөлу амалымен өрнек құру. 49:7 =7 56:7 =8 63:7=9 Балалар, бүгін санды 7-ге көбейту,бөлу жағдайларын қарастырамыз. Адамның басшысы - ақыл, Жетекшісі – талап, Жолаушысы – ой, Жолдасы – кәсіп, Қорғаны - сабыр, Қорғаушысы – мінез, Сынаушысы - халық. . Осы 7 нәрсені жадымызда сақтайық. Істі ақылмен

Просмотр содержимого документа
«Открытый урок на тему "7-көбейту және бөлу кестесі"»

«Таныстым» 24.10. 2016

МДОІЖО: Н. Арынбекова



Пәні: Математика

Сыныбы: 3 «В» сынып
Сабақтың тақырыбы: 7-ге көбейту және бөлу кестесі.
Сабақтың мақсаттары:
Білімділік: 7-ге көбейту және бөлу тәсілімен оқушыларды таныстыру. 7-ге бөлу, кеміту, есе арттыру, есе кемітуге арналған есептер шығару. 7 саны туралы ұғым беру.
Дамытушылық: Жаңа сабақтың мәнін аша отырып, есептерді, теңдеулерді шешуде есептеу дағдыларын жетілдіруге, көбейту және бөлу амалдары бар есептерді шығару арқылы біліктілігін, дамытушылық ойын қалыптастыру. 7-ге көбейту және бөлу кестесі арқылы баланың ой - өрісін, есте сақтау қабілетін, өз бетімен жұмыс істеу дағдысын дамыту.
Тәрбиелік: Сабақ үстіндегі әрекеттерді орындай отырып, ұқыптылық пен әдептілікке тәрбиелеу, ұйымшыл болуға, ата дәстүрді қастерлеуге баулу. Жаңа білімді меңгере білуге, әдептілікке, ұқыптылыққа, адамгершілікке, ұйымшылдыққа, тәртіпті болуға тәрбиелеу. Эстетикалық тәрбие беру.

Сабақтың түрі: Жаңа білімді меңгерту
Сабақтың әдісі: түсіндіру, ой қозғау, ойын, сұрақ-жауап
Сабақтың көрнекілігі: суреттер, ойын элементтері, үлестірмелі қағаз
Пәнаралық байланыс: әдебиеттік оқу, дүниетану.

Сабақтың құрылымы:
I. Ұйымдастыру бөлімі.
Оқушылармен сәлемдесу. Құрал – жабдықтарын дайындатып, назарларын сабаққа аударту. Топқа бөлу.

ІІ. Психологиялық дайындық
Оқу- білім аламыз.
Біздер зерек баламыз
Математика пәнінде
Тапқыр, алғыр, боламыз



ІІІ. Үй жұмысын тексеру.

ІV. Үй жұмысын бекіту. «Кім зерек? » ойыны
V. Жаңа сабақты хабарлау

Балалар біз нешеге деін көбейту кестесін айттық? (6 ға дейін) енді қай санды көбейту және бөлу кестесін өтеміз? (7) яғни бүгінгі сабақта сендердің мақсаттарың қандай? (7 – ге көбейту және бөлу кестесін құрып, дұрыс есептеуге, күнделікті пайдалана білуге үйрену) . Сендер 7-ге көбейту және бөлу кестесін құрасыңдар келістік пе?

3. Яғни 7-ге көбейту дегенімізді қалай түсінесіңдер?(мысалы 7*6 дегеніміз 7 санын өз-өзіне 6 рет қосу деген сөз)



№1 мысал 7-ні көбейтуді қарастыр

7*6=7+7+7+7+7+7=42 7*7=49

7*7=42+7=49 7*8=8*7

7*9=9*7

7*8=49+7=56

7*9=56+7=63

Көбейткіштердің орнын ауыстырғаннан көбейтіндінің мәні өзгермейді.



Көбейту дегеніміз - бірдей қосылғыштардың қосындысы.

 

7*7 = 7*6+7 = 49

7*8 = 8*6+8 =56 

7*9 =9*6+9 =63

7*10 =10*6+10 = 70

 



Бөлу амалымен өрнек құру.

49:7 =7

56:7 =8

63:7=9



Балалар, бүгін санды 7-ге көбейту,бөлу жағдайларын қарастырамыз.

Адамның басшысы - ақыл,

Жетекшісі – талап,

Жолаушысы – ой,

Жолдасы – кәсіп,

Қорғаны - сабыр,

Қорғаушысы – мінез,

Сынаушысы - халық. .

Осы 7 нәрсені жадымызда сақтайық. Істі ақылмен істеп, талаптанып, ой елегінен өткізіп, бір кәсіппен тұрақты айналысып, сабырлы болсақ, мінезіңе ие бола білсең, міне артыңда сынаушың – халқың отыр. Атам қазақ 7 санын – киелі сан деп атайды. 7 санына байланысты ұғымдар аз емес. Қане, ойланайықшы, өздерің не айта алар едіңдер?

 

  • Жеті нота – жеті дауыс (до, ре, ми, фа, соль, ля, си. )

  • Жеті күн (дүйсенбі, сейсенбі, сәрсенбі, бейсенбі, жұма, сенбі, жексенбі)

  • Жеті нан пісіру.

  • Жеті қазына (Ер жігіт, сұлу әйел, ақыл – білім, жүйрік ат, қыран бүркіт, берен мылтық, жүйрік тазы)

  • Жеті ата (Бала, әке, ата, арғы ата, баба, түп ата, тек ата. Ата, бала, немере, шөбере, шөпшек, немене, туажат. )

  • Жеті қарақшы

  • Жеті керемет ( Египет пирамидасы, Вавилон аспалы бағы, Зевс мүсіні, Родос алыбы, Александрия манары, Артемида храмы, Галикарнас мавзолейі), Тәуке ханның 7 жарғысы, Жетіген аспабы, Жетісу, Жеті ғалам, жеті жұт, жеті жоқ, жеті жетім, жеті қат көк, жеті қат жер, т. б.

  • Ал өздерің 7 цифрына байланысты не айтар едіңдер? (балалар жауабы)

«Жеті рет өлшеп, бір рет кес», «Жеті атасын білген ер, ел – жұртының қамын жер», «Жігітке жеті өнер де аз, жетпіс жеті өнер көп емес».

Оқулықпен жұмыс.

Топпен жұмыс.

  1. Қараөрік-63 кг Кері есебі:

Салынды-7қорапқа Әр қорапта-9кг ?

Әр қорапта-? салынды-7 қорап 

Шешуі:63:7=9к Шешуі:9×7=63

Жауабы:Әр қорапта 9кг-нан. Жауабы: Қараөрік 63 кг.





  1. Топ.

Қазып алынды-8/1 Кері есеп: Барлығы-56кг

Салынды-7кг Қазып алынды-8/1

Барлығы-? Салынды-?

Шешуі:7 × 8=56 Шешуі:56:8=7кг

Жауабы:барлығы:56 кг Жауабы:Саланды:7кг  



  1. Топ.

1қойдан-7кг Кері есеп:8 қойдан-56 кг

56 кг алу үшін-? 1қойдан-?

Шешуі:56:7 = 8қой қой Шешуі:56:8=7кг

Жауабы:Қырқу керек 8 қой. Жауабы:1 қойдан 7кг



4-Топ

1қойдан-6кг Кері есеп:7 қойдан-42 кг.

7 қойдан-?кг қырқылады 1 қойдан-?жүн.

Шешуі:6×7=42кг Шешуі:42:7=6

Жауабы:барлығы 42 кг Жауабы:1 қойдан 6кг жүн қырқылады.



Тақтамен жұмыс.

Салыстыру:

3×7*7×3 3×7+24*7×3+73 7×(3+6)*7×3+6

7×7*8×7 7×7+20*7×8+20 (7+2)×3*7+2×3



№4 есепті кесте бойынша ауызша құрастыру



№5 Берілген кесіндінің үштен бір бөлігіне тең кесінді сыз.

9/3 3см

12/3 4см



№6 Өрнектер құрастыру, мәнін табу.

8×7 + 5×3=71

7×7 + 6×4=73

7×9 - 7×0=63

6×7 - 9×2 =24



Қорытынды: Логикалық есептер

Маржан 12 қараөрік

Жанар 12 қараөрік

Маржан 7 қараөрік жеді, Жанар Маржанда қанша қалса сонша қараөрік жеді. Қыздар бірігіп барлығы қанша қараөрік жеді?

Шешуі: 12-7=5

12-5=7

5+7=12

Барлығы: 12



Сабақты қорыту. Біз нені білдік?Киелі сандардың бірі 7 екенін білдік.

Ол 7 саны. Тақ сан.

Біз нені үйрендік? 7-ге көбейту және бөлу кестесімен танысып есептер шығардық, логикалық тапсырмалар орындадық.



Бағалау.

Бағалау парағын толтырады.



Топ басшы......................................................................




Р/С


Оқушының аты - жөні


Үй тапсырмасы


Көбейту кестесі


Салыстыру


Кестемен жұмыс


Кесінді сызу


Өрнектің мәнін тап


Логикалық есеп


Бағасы

1










2










3










4










5










6










7












7 тапсырмаға – «5»

5 тапсырмаға – «4»

3 тапсырмаға – «3»

3 –тен төмен, мүлдем қатыспаған оқушыға – «2»


Үйге тапсырма №7(146-бет) түсіндіру.














Получите в подарок сайт учителя

Предмет: Математика

Категория: Уроки

Целевая аудитория: 3 класс.
Урок соответствует ФГОС

Скачать
Открытый урок на тему "7-көбейту және бөлу кестесі"

Автор: Кадрисова Дарига

Дата: 14.01.2017

Номер свидетельства: 379212

Похожие файлы

object(ArrayObject)#865 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(159) "Открытый урок по математике на теме «3-ке көбейту және бөлу кестесін пысықтау.» (3-класс)"
    ["seo_title"] => string(80) "otkrytyi_urok_po_matiematikie_na_tiemie_3_kie_kobieitu_zh_nie_bolu_kiestiesin_py"
    ["file_id"] => string(6) "436001"
    ["category_seo"] => string(16) "nachalniyeKlassi"
    ["subcategory_seo"] => string(5) "uroki"
    ["date"] => string(10) "1509540010"
  }
}

Получите в подарок сайт учителя

Видеоуроки для учителей

Курсы для учителей

ПОЛУЧИТЕ СВИДЕТЕЛЬСТВО МГНОВЕННО

Добавить свою работу

* Свидетельство о публикации выдается БЕСПЛАТНО, СРАЗУ же после добавления Вами Вашей работы на сайт

Удобный поиск материалов для учителей

Ваш личный кабинет
Проверка свидетельства