kopilkaurokov.ru - сайт для учителей

Создайте Ваш сайт учителя Курсы ПК и ППК Видеоуроки Олимпиады Вебинары для учителей

Бірм?ше ж?не к?пм?ше тарауын ?айталау

Нажмите, чтобы узнать подробности

§Саба?ты? та?ырыбы: Бірм?ше ж?не к?пм?ше      

                                                 тарауын ?айталау.

Саба?ты? ма?саттары:

§Білімділік: О?ушыларды? бірм?ше, бірм?шені? стандарт

                        т?рі, к?пм?ше ж?не олар?а амалдар ?олдану, к?пм?шені

                        к?бейткіштерге жіктеу ж?нінде ал?ан білімдерін тере?дету.

§Дамытушылы?:

                        Ой - ?рісін дамыту, ойлау ?абілетін арттыру, теориялы?

                        білімін практикада ?олдан білу да?дысын ?алыптастыру.

§Т?рбиелік: Шапша?ды??а, ізденімпазды??а, тияна?тылы??а,

                         ??ыптылы??а баулу, ?жымды? ауызбіршілікке т?рбиелеу.

§Саба?ты? т?рі: ?айталау, Бекіту саба?ы.

§

§Саба?ты? ?дісі: Топпен ж?мыс, ?з бетінше ж?мыс            

§

§Саба?ты? к?рнекілігі: Интерактивті та?та, тест тапсырмалары 

                           салын?ан слайдтар,компьютер,?лестірмелі топтамалар 

§І. ?йымдастыру кезе?і:

   О?ушыларды? саба??а ?атысуын тексеру, ?ш топ?а б?ліп отыр?ызу, назарын саба??а аудару, саба?ты? ма?сат, міндеттерін еске т?сіндіру.

§ІІ. ?й тапсырмасын тексеру.

§ІІІ. ?ткенге шолу.

§І?. Ойлан тап (ауызша есептеу)

§ІІІ. Бекіту саба?.

§ІV. ?орытынды:

   Ба?алау.

   ?йге тапсырма беру.

§1. Бірм?ше дегеніміз не?

         Санды ж?не ?ріпті к?бейткіштермен оларды? д?режелеріні? к?бейтіндісі бірм?ше деп аталады

§2. ??сас м?шелер дегеніміз не?

        Орта? ?ріпті б?лігі бар ж?не бір-бірінен айырмашылы?ы тек ?ана коэффицентте болатын бірм?шелер ??сас бірм?шелер деп аталады

§3. Бірм?шеге мысалдар келтіріндер

§4. К?пм?ше деп нені айтамыз?

        Бірнеше м?шелерді? алгебралы? ?осындысын к?пм?ше деп айтамыз

§5.  К?пм?шені біріктіру денеіміз не?

        К?пм?шелерді ?осу ар?ылы оны? барлы? м?шелерін ?з та?баларымен тізбектеп жазып, ??сас м?шелерді біріктіру

§6. К?пм?шені бірм?шеге к?бейту денеіміз не?

       К?пм?шені бірм?шеге к?бейту ?шін бірм?шені к?пм?шені? ?рбір м?шесіне к?бейтіп, шы??ан к?бейтінділерді ?осу керек

§7. К?пм?шені к?пм?шеге к?бейту деген не?

       К?пм?шені к?пм?шеге к?бейту ?шін бір к?пм?шені? ?рбір м?шесін екінші к?пм?шені? ?рбір м?шесіне к?бейтіп шы??ан к?бейтіндіні ?осу керек

§8. К?пм?шені бірм?шеге б?лу дегеніміз не?

       К?пм?шені бірм?шеге б?лу ?шін к?пм?шені?  ?рбір м?шесін берілген бірм?шеге б?ліп шы??ан н?тижелерді ?осу керек.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Просмотр содержимого документа
«Бірм?ше ж?не к?пм?ше тарауын ?айталау»

Пәні:  Алгебра Тақырыбы:  Бірмүше және көпмүше тарауын қайталау Сыныбы:  7 “А” Пән мұғалімі:  Аитеева А. A . 2015-2016 оқу жылы

Пәні: Алгебра

Тақырыбы: Бірмүше және көпмүше тарауын қайталау

Сыныбы: 7 “А”

Пән мұғалімі: Аитеева А. A .

2015-2016 оқу жылы

Сабақтың тақырыбы:  Бірмүше және көпмүше  тарауын қайталау. Сабақтың мақсаттары: Білімділік:  Оқушылардың бірмүше, бірмүшенің стандарт  түрі, көпмүше және оларға амалдар қолдану, көпмүшені  көбейткіштерге жіктеу жөнінде алған білімдерін тереңдету. Дамытушылық:   Ой - өрісін дамыту, ойлау қабілетін арттыру, теориялық  білімін практикада қолдан білу дағдысын қалыптастыру.  Тәрбиелік:  Шапшаңдыққа, ізденімпаздыққа, тиянақтылыққа,  ұқыптылыққа баулу, ұжымдық ауызбіршілікке тәрбиелеу.  Сабақтың түрі:  Қайталау, Бекіту сабағы.  Сабақтың әдісі:  Топпен жұмыс,  өз бетінше жұмыс  Сабақтың көрнекілігі:  Интерактивті тақта, тест тапсырмалары
  • Сабақтың тақырыбы: Бірмүше және көпмүше

тарауын қайталау.

Сабақтың мақсаттары:

  • Білімділік: Оқушылардың бірмүше, бірмүшенің стандарт

түрі, көпмүше және оларға амалдар қолдану, көпмүшені

көбейткіштерге жіктеу жөнінде алған білімдерін тереңдету.

  • Дамытушылық:

Ой - өрісін дамыту, ойлау қабілетін арттыру, теориялық

білімін практикада қолдан білу дағдысын қалыптастыру.

  • Тәрбиелік: Шапшаңдыққа, ізденімпаздыққа, тиянақтылыққа,

ұқыптылыққа баулу, ұжымдық ауызбіршілікке тәрбиелеу.

  • Сабақтың түрі: Қайталау, Бекіту сабағы.
  • Сабақтың әдісі: Топпен жұмыс, өз бетінше жұмыс
  • Сабақтың көрнекілігі: Интерактивті тақта, тест тапсырмалары

салынған слайдтар,компьютер,үлестірмелі топтамалар.

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі:   Оқушылардың сабаққа қатысуын тексеру, үш топқа бөліп отырғызу, назарын сабаққа аудару, сабақтың мақсат, міндеттерін еске түсіндіру. ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. ІІІ. Өткенге шолу. ІҮ. Ойлан тап (ауызша есептеу) ІІІ. Бекіту сабақ. І V . Қорытынды:  Бағалау.  Үйге тапсырма беру.

Сабақтың барысы:

  • І. Ұйымдастыру кезеңі:

Оқушылардың сабаққа қатысуын тексеру, үш топқа бөліп отырғызу, назарын сабаққа аудару, сабақтың мақсат, міндеттерін еске түсіндіру.

  • ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.
  • ІІІ. Өткенге шолу.
  • ІҮ. Ойлан тап (ауызша есептеу)
  • ІІІ. Бекіту сабақ.
  • І V . Қорытынды:

Бағалау.

Үйге тапсырма беру.

Өткенге шолу 1 . Бірмүше дегеніміз не?   Санды және әріпті көбейткіштермен олардың дәрежелерінің көбейтіндісі бірмүше деп аталады 2 . Ұқсас мүшелер дегеніміз не?  Ортақ әріпті бөлігі бар және бір-бірінен айырмашылығы тек қана коэффицентте болатын бірмүшелер ұқсас бірмүшелер деп аталады 3 . Бірмүшеге мысалдар келтіріндер 4 . Көпмүше деп нені айтамыз?  Бірнеше мүшелердің алгебралық қосындысын көпмүше деп айтамыз 5 . Көпмүшені біріктіру денеіміз не?  Көпмүшелерді қосу арқылы оның барлық мүшелерін өз таңбаларымен тізбектеп жазып, ұқсас мүшелерді біріктіру 6 . Көпмүшені бірмүшеге көбейту денеіміз не?  Көпмүшені бірмүшеге көбейту үшін бірмүшені көпмүшенің әрбір мүшесіне көбейтіп, шыққан көбейтінділерді қосу керек 7 . Көпмүшені көпмүшеге көбейту деген не?  Көпмүшені көпмүшеге көбейту үшін бір көпмүшенің әрбір мүшесін екінші көпмүшенің әрбір мүшесіне көбейтіп шыққан көбейтіндіні қосу керек 8. Көпмүшені бірмүшеге бөлу дегеніміз не?  Көпмүшені бірмүшеге бөлу үшін көпмүшенің әрбір мүшесін берілген бірмүшеге бөліп шыққан нәтижелерді қосу керек

Өткенге шолу

  • 1 . Бірмүше дегеніміз не?

Санды және әріпті көбейткіштермен олардың дәрежелерінің көбейтіндісі бірмүше деп аталады

  • 2 . Ұқсас мүшелер дегеніміз не?

Ортақ әріпті бөлігі бар және бір-бірінен айырмашылығы тек қана коэффицентте болатын бірмүшелер ұқсас бірмүшелер деп аталады

  • 3 . Бірмүшеге мысалдар келтіріндер
  • 4 . Көпмүше деп нені айтамыз?

Бірнеше мүшелердің алгебралық қосындысын көпмүше деп айтамыз

  • 5 . Көпмүшені біріктіру денеіміз не?

Көпмүшелерді қосу арқылы оның барлық мүшелерін өз таңбаларымен тізбектеп жазып, ұқсас мүшелерді біріктіру

  • 6 . Көпмүшені бірмүшеге көбейту денеіміз не?

Көпмүшені бірмүшеге көбейту үшін бірмүшені көпмүшенің әрбір мүшесіне көбейтіп, шыққан көбейтінділерді қосу керек

  • 7 . Көпмүшені көпмүшеге көбейту деген не?

Көпмүшені көпмүшеге көбейту үшін бір көпмүшенің әрбір мүшесін екінші көпмүшенің әрбір мүшесіне көбейтіп шыққан көбейтіндіні қосу керек

  • 8. Көпмүшені бірмүшеге бөлу дегеніміз не?

Көпмүшені бірмүшеге бөлу үшін көпмүшенің әрбір мүшесін берілген бірмүшеге бөліп шыққан нәтижелерді қосу керек

№ 1. Көбейтуді орындаңдар. Бұл көбейтінді... Натурал сандардың көбейтіндісі

№ 1. Көбейтуді орындаңдар.

Бұл көбейтінді...

Натурал сандардың көбейтіндісі

№ 2. Көбейтуді орындаңдар. Бұл көбейтінді... Аралас сандардың көбейтіндісі

№ 2. Көбейтуді орындаңдар.

Бұл көбейтінді...

Аралас сандардың көбейтіндісі

№ 3. Көбейтуді орындаңдар. Бұл көбейтінді... Ондық бөлшектердің көбейтіндісі

№ 3. Көбейтуді орындаңдар.

Бұл көбейтінді...

Ондық бөлшектердің көбейтіндісі

№ 4. Көбейтуді орындаңдар. Бұл көбейтінді... Теріс сан мен он санның көбейтіндісі

№ 4. Көбейтуді орындаңдар.

Бұл көбейтінді...

Теріс сан мен он санның көбейтіндісі

№ 5. Көбейтуді орындаңдар. Бұл көбейтінді... Бірмүшелер көбейтіндісі

№ 5. Көбейтуді орындаңдар.

Бұл көбейтінді...

Бірмүшелер көбейтіндісі

№ 6. Көбейтуді орындаңдар. Бұл көбейтінді... Бірмүшенің көпмүшеге көбейтінідісі

№ 6. Көбейтуді орындаңдар.

Бұл көбейтінді...

Бірмүшенің көпмүшеге көбейтінідісі

№ 7. Көбейтуді орындаңдар. Бұл көбейтінді... Көпмүшенің көпмүшеге көбейтіндісі

№ 7. Көбейтуді орындаңдар.

Бұл көбейтінді...

Көпмүшенің көпмүшеге көбейтіндісі

Көпмүшені көпмүшеге көбейту І ІІ  (  а - b ) ( 2c + d 2 + e) =   =a( 2c + d 2 + e) - b ( 2c + d 2 + e)=   =2ac + ad 2 + ae - 2bc - bd 2  - be

Көпмүшені көпмүшеге көбейту

І

ІІ

( а - b ) ( 2c + d 2 + e) =

=a( 2c + d 2 + e) - b ( 2c + d 2 + e)=

=2ac + ad 2 + ae - 2bc - bd 2 - be

I II  =а( 2c + d) - b ( 2c + d)= I II =2ac+ad-2bc-bd

I

II

=а( 2c + d) - b ( 2c + d)=

I

II

=2ac+ad-2bc-bd

№ 1.Есептеңдер.

№ 1.Есептеңдер.

№ 2.Есептеңдер.

№ 2.Есептеңдер.

№ 3.Есептеңдер.

№ 3.Есептеңдер.

№ 4.Көпмүше түрінде келтір.

№ 4.Көпмүше түрінде келтір.

ІІ. Топ.  Ұқсас мүшелерді біріктіру:      2) Көпмүшелерді қосу:      3) Көпмүшелерді азайту:     4) Көпмүшелерді көбейту:  Көпмүшелерді бөлу:  :  (3х) +  :  6) Көпмүшенің мәнін табу:  ,   мұндағы х = 2

ІІ. Топ.

  • Ұқсас мүшелерді біріктіру:

2) Көпмүшелерді қосу:

3) Көпмүшелерді азайту:

4) Көпмүшелерді көбейту:

  • Көпмүшелерді бөлу: : (3х) + :

6) Көпмүшенің мәнін табу: ,

мұндағы х = 2

Бірмүшені стандарт түрінде жазу:  ∙  Көбейтуді орындау:  ∙    Дәрежеге келтіріп, мәнін табу:  ,  мұндағы  х = , у = -1 , z = 4   Бөлуді орындау:  :   І. Топ.
  • Бірмүшені стандарт түрінде жазу:
  • Көбейтуді орындау:
  • Дәрежеге келтіріп, мәнін табу: ,

мұндағы х = , у = -1 , z = 4

  • Бөлуді орындау: :

І. Топ.

  • Теңдіктегі * орнына дұрыс теңдік шығу үшін, бірмүшені жазу:

Жақшаны ашу:  4ху  2) Теңдеуді шешу:  ( х + 1 )( х + 4 ) – = 0 Көбейткішке жіктеу:  + 7у – 45у – 15 Тиімді тәсілмен шешу : 0,7 ∙ 2,7 – 1,4 ∙ 0,7 + 0,3 ∙  2,7 – 1,4 ∙ 0,3  ІІІ. Топ.
  • Жақшаны ашу: 4ху

2) Теңдеуді шешу: ( х + 1 )( х + 4 ) – = 0

  • Көбейткішке жіктеу: + 7у – 45у – 15
  • Тиімді тәсілмен шешу : 0,7 ∙ 2,7 – 1,4 ∙ 0,7 + 0,3 ∙

2,7 – 1,4 ∙ 0,3

ІІІ. Топ.

5) Көпмүшені бірмүшеге бөлу:

:

Тексеру тест Вариант 1  1. Ұқсас бірмүшеліктерді табыңыз : 1) 3ху; 2) 3а; 3) – 7ху; 4) – 7.  А. 1 и 2. Б. 1 и 3. В. 1 и 2, 3 и 4. Вариант 2 1. Ұқсас бірмүшеліктерді табыңыз : 1) 5ху; 2) – 9; 3) 5ас; 4) – 9ху.  А. 1 и 3. Б. 1 и 3, 2 и 4. В. 1 и 4.   Вариант 1  2. Өрнектердің қайсысы көпмүшелік болады?  1) 5х + у3; 2) 5ху3; 3) 5 + х + у3. А. 3. Б. 2. В. 1 и 3.   Вариант 2  2. Өрнектердің қайсысы көпмүшелік болады? 1) 4 + 3у – у2; 2) х2; 3) 7 – х; 4) а + с. А. 2 и 3. Б. 1 и 3. В. 1, 3 и 4.    Вариант 1  3. Өрнекті ықшамдаңыз: (а2  а3)3.  А. а8. Б. а18. В. а15.   Вариант 2  3. Өрнекті ықшамдаңыз: а3  (3а3)2.  А. 9а8. Б. 6а9. В. 9а9.

Тексеру тест

Вариант 1

1. Ұқсас бірмүшеліктерді табыңыз : 1) 3ху; 2) 3а; 3) – 7ху; 4) – 7.

А. 1 и 2. Б. 1 и 3. В. 1 и 2, 3 и 4.

Вариант 2

1. Ұқсас бірмүшеліктерді табыңыз : 1) 5ху; 2) – 9; 3) 5ас; 4) – 9ху.

А. 1 и 3. Б. 1 и 3, 2 и 4. В. 1 и 4.  

Вариант 1

2. Өрнектердің қайсысы көпмүшелік болады?

1) 5х + у3; 2) 5ху3; 3) 5 + х + у3. А. 3. Б. 2. В. 1 и 3.  

Вариант 2

2. Өрнектердің қайсысы көпмүшелік болады?

1) 4 + 3у – у2; 2) х2; 3) 7 – х; 4) а + с. А. 2 и 3. Б. 1 и 3. В. 1, 3 и 4.  

Вариант 1

3. Өрнекті ықшамдаңыз: (а2 а3)3. А. а8. Б. а18. В. а15.  

Вариант 2

3. Өрнекті ықшамдаңыз: а3 (3а3)2. А. 9а8. Б. 6а9. В. 9а9.

  Вариант 1 4. Көпмүшелікті стандарт түрге келтіріңіз: 4  х  х  х  2 – 6х5 + х3  х4.   А. 4х3  2 – 6х5 + х7. Б. 8х3 – 6х5 + х12. В. х7 – 6х5 + 8х3 .   Вариант 2  4. Көпмүшелікті стандарт түрге келтіріңіз : 6  а  а  а  а  1,5 + 0,4  а3  5 – а6  а3.   А. 9а4 + 2а3 – а18. Б. – а9 + 9а4 + 20а3. В. – а9 + 9а4 + 2а3.  Вариант 1   5. Ықшамдаңыз: (9а – 2 b ) – (5а – 3 b ). А. 4а + 5 b . Б. 4а + b . В. 9а b .   Вариант 2   5. Ықшамдаңыз : (7х – 3у) – (8у – 6х). А. х – 11у. Б. 13х – 11у. В. х + 5у.   Вариант 1   6. Өрнекті көпмүше түрінде жаз.  2а(а2 + а + 1)?  А. 2а3 + а + 1. Б. 2а3 + 2а2 + 2а. В. 2а3 + 2а + 2.   Вариант 2   6. Өрнекті көпмүше түрінде жаз. 0,5х4(6х5 + х3 – 3)?   А. 3х9 + х7 – 1,5х4; Б. 3х9 + 0,5х7 – 1,5х4; В. 3х9 + х3 – 3.  

  Вариант 1

4. Көпмүшелікті стандарт түрге келтіріңіз: 4 х х х 2 – 6х5 + х3 х4. А. 4х3  2 – 6х5 + х7. Б. 8х3 – 6х5 + х12. В. х7 – 6х5 + 8х3 .  

Вариант 2

4. Көпмүшелікті стандарт түрге келтіріңіз : 6 а а а а 1,5 + 0,4 а3 5 – а6  а3.

А. 9а4 + 2а3 – а18. Б. – а9 + 9а4 + 20а3. В. – а9 + 9а4 + 2а3.

Вариант 1

5. Ықшамдаңыз: (9а – 2 b ) – (5а – 3 b ). А. 4а + 5 b . Б. 4а + b . В. 9а b .

Вариант 2

5. Ықшамдаңыз : (7х – 3у) – (8у – 6х). А. х – 11у. Б. 13х – 11у. В. х + 5у.

Вариант 1

6. Өрнекті көпмүше түрінде жаз. 2а(а2 + а + 1)?

А. 2а3 + а + 1. Б. 2а3 + 2а2 + 2а. В. 2а3 + 2а + 2.  

Вариант 2

6. Өрнекті көпмүше түрінде жаз. 0,5х4(6х5 + х3 – 3)?  

А. 3х9 + х7 – 1,5х4; Б. 3х9 + 0,5х7 – 1,5х4; В. 3х9 + х3 – 3.  

Тест жауаптары  1. Б     1.В    2. В      2.В  3. В      3.В  4. В      4.В  5. В      5.А  6. Б      6.Б

Тест жауаптары

1. Б 1.В

2. В 2.В

3. В 3.В

4. В 4.В

5. В 5.А

6. Б 6.Б

Үйге тапсырма:  Бақылау жұмысына әзірлену

Үйге тапсырма:

Бақылау жұмысына әзірлену


Получите в подарок сайт учителя

Предмет: Математика

Категория: Презентации

Целевая аудитория: 7 класс

Скачать
Бірм?ше ж?не к?пм?ше тарауын ?айталау

Автор: Аитеева Аягоз Амангельдиновна

Дата: 16.12.2015

Номер свидетельства: 267061

Получите в подарок сайт учителя

Видеоуроки для учителей

Курсы для учителей

ПОЛУЧИТЕ СВИДЕТЕЛЬСТВО МГНОВЕННО

Добавить свою работу

* Свидетельство о публикации выдается БЕСПЛАТНО, СРАЗУ же после добавления Вами Вашей работы на сайт

Удобный поиск материалов для учителей

Ваш личный кабинет
Проверка свидетельства