kopilkaurokov.ru - сайт для учителей

Создайте Ваш сайт учителя Курсы ПК и ППК Видеоуроки Олимпиады Вебинары для учителей

?аза? хал?ыны? мерекелері мен ?лтты? ойындары та?ырыбына ашы? саба?

Нажмите, чтобы узнать подробности

 

 

Ма?саты:

Білімділік:. ?андай ?лтты? мерекелер мен ойындарды білеміз,оларды? пайда болу тарихы мен ма?ызын ??гімелеу. ?аза?тарды? денсаулы?ы, халы? емшілері, ата?ты ?аза? спортшылары жайлы т?сінік беру.

Дамытушылы?:?лтты? мерекелер, ойындар, спортты? жарыстар туралы білімдерді игерту, ?лтты? ?нерге ?ызы?ушылы?тарын ояту. Анализ, синтез жасап, ба?а беруге талпындыру.

Т?рбиелік:.?лтты? мерекелер, ойындар, спортты? жарыстарды білуге, хал?ыны? ?лтты? д?ст?рлерін ??рметтеуге т?рбиелеу.

Саба?ты? т?рі: Жа?а білімдерді игерту саба?ы

Саба?ты? ?дісі: «О?у мен жазу ар?ылы сыни т?р?ысынан ойлауды дамыту» ба?дарламасыны? элементтерін пайдалану; о?улы?пен ж?мыс,іздену, талдау, баяндау, ойын.

К?рнекіліктер:тірек сызбалар, интербелсенді та?та,к?ркем суреттер.

Саба? жоспары:

І.?йымдастыру кезе?і

ІІ.?й тапсырмасын тексеру

ІІІ.Жа?а саба??а шы?у,Ой-тол?аныс

І?.Жа?а саба?

?.Сергіту с?ті

?І.Жа?а саба?ты бекіту

?ІІ.Рефлексия

?ІІІ.О?ушыларды ба?алау

ІХ.?й тапсырмасы

Саба?ты? барысы:

 І.?йымдастыру кезе?і

О?ушылармен амандасу, т?гендеу, саба??а керек – жара?ты дайындау.
II. ?й тапсырмасын тексеру

Интербелсенді та?тада?ы тест тапсырмалары ар?ылы ?й тапсырмасын тексеру

ІІІ. Жа?а саба?ты ?йымдастыру 

«Ми?а шабуыл» ?дісін ?олдану ар?ылы о?ушыларды? танымын ,есте са?тау ?абілетіні? де?гейін бай?ау ма?сатында с?ра?тар ?ою.

«?лт»??ымын ?алай т?сінесі??

М?дениет неше т?рге б?лінеді?

Рухани м?дениет дегеніміз не?

Материалды? м?дениет деп ?андай м?дениетті айтамыз?

Салт-д?ст?р деген не?

?дет-??рып ??ымын ?алай т?сінесі??

І?.Жа?а саба?

Ендеше б?гінгі бізді? та?ырыбымыз: ?аза? хал?ыны? мерекелері мен ?лтты? ойындары

?лт дегеніміз- адамдарды? тарихи ?алыптас?ан ?леуметтік-этникалы?, ?ауымды? бірлестігіні? жо?ары т?рі.

?лт болып ?алыптасуы ?шін ?ажетті факторлар:

Адамдарды? материалды? т?рмыс жа?дайлары

Территориясы,экономикасы

Тілі,м?дениеті

Этникалы? ?ерекшелігі

?лтты? жан-к?й ?йлесім ?ш б?ліктен т?рады:

?лтты? сезім

?лтты? салт-д?ст?рлер

?лтты? мінез

?лтты? салт-д?ст?р, ??рып дегеніміз-?р халы?ты? сенім-нанымына,т?рмыс-тіршілігіне,к?нк?ріс к?сібіне байланысты ?алыптасып,уа?ыт сынынан ?тіп,таби?и т?рде, ?здігінен бір ж?йеге келтірілген, сонды?танда са?талуы міндетті болып есептелген ?деттер мен ырым, к?делерді? ерекше т?рі. Салт-д?ст?р ?лтты? рухымен бірге жасасып,заман талабына сай жа?арып,?згеріске ?шырап отыр?ан.На?ыз м?дениетті белгілі бір ?лтты? тарихи болмысы тудырады.Осы т?р?ыдан салт-д?ст?р, ?дет-??рыптарымыз хал?ымызды? ?асырлар бойы жинап,бір ж?йеге келтірген ?дептілік ережелері іспеттес.Оларды? ?ай-?айсысы да адамдарды ибалылы??а, имандылы??а, адамгершілікке жетелейтін аса ма?ызды т?рбие ??ралы.

?аза? хал?ыны? ?лтты? ойындары.: аударыспа?,?ыз ?уу,жілік сындыру,айг?лек,к?кпар,а?с?йек,к?міс салу,?аза?ша к?рес,алтыба?ан,асы? ойнау ж?не т.б

Наурыз мерекесі жайлы ??гімеле?дер,?лтты? ойындар туралы ??гіме ?рбіту.

?аза?тарды? денсаулы?ы,халы? емшілері жайлы м??алімні? ??гімесі.

?.Сергіту с?ті

Са?ина салу. Орта?а бір ?ыз бен жігіт шы?ады. Жинал?андар екі ?олын уыстап, алдына ?ойып отыру?а тиіс. ?ыз бала са?инаны ?р ойыншыны? уысына сал?андай кейіп танытып, отыр?андарды жа?алап ?теді. Сонан со? жігітке:

- Са?ина кімде, соны тап! – дейді. Жинал?ан ж?рт ала?анын жазбай, жігітті жа?ылыстыру?а ?рекет жасайды. Ол ?з ?й?арымымен бір адам?а жа?ындап келіп:

- Са?ина сенде. Соны бер! – деп с?райды. Тапса, са?ина салын?ан адам ?з ?нерін к?рсетеді, онда са?ина болмай шы?са, жігіт айып тартады.

?І.Жа?а саба?ты бекіту тапсырмалары:

1-тапсырма:

Ата?ты ?аза? спортшылары жайлы  не білеміз?

1.Н?рма?анбет Байм?рза?лы- Балуан Шола? атан?ан не себепті  т?сіндір?

2.Азиада спортшылары жайлы ??гімелеу, б?рын?ыны ?азіргімен  байланыстыру, спортшылар жайлы ??гімелеу.

2-тапсырма

денсаулы? туралы ма?ал-м?телдердегі жо? с?здерді табу

.. . . жа?сысы жо?,

 Д?ріні? т?ттісі жо?. (ауруды? ). . . батпандап кіріп, мыс?алдап шы?ады.(ауру)

Тазалы? . . . негізі, Саулы? байлы? негізі.(саулы?). . . ем іздегенше

Ауырмайтын жол ізде.(Ауырып)Дені? сау болса,. . . деме. Жолдасы? к?п болса,
Жал?ызбын деме.(жарлымын)

б) Тарихи бас?атырма:?ріптерді д?рыс ?ойып та?ырып?а байланысты с?здерді тап

1) ЙКАГЕЛ? – Айг?лек

НАСАБЙОТ – Сабан той

2) ?АЙ?СКЕ – А?с?йек

?ЫМОТА?У? – То?ым ?а?у

3) ПК?АРК – К?кпар

ЫМЫ?ЗР?НЫ?ЫД – ?ымызм?рынды?

4. ДАРУПСЫА?А – Аударыспа?

УНАЫРЗ – Наурыз

5. ТЛАБЫАНА? – Алтыба?ан

ЛІШЕДАНХА – Шілдехана

в) Жо? дыбыстарды тап

 Т…п – халы? емшілері (т?уіп)

 С….? – киім-кешек т.б. заттарды салу?а арнал?ан а?аштан жасал?ан б?йым (санды?)

 Т….? – теріден жасал?ан сусын ??ятын ыдыc (торсы?)

 О…ы – хирург (оташы)

 К….е – киіз ?йді? негізі,?а??асы (кереге)

г) жетпей т?р?ан с?здерді толы?тыр

Жара?ат ал?ан адамны? жарасыны? ?анын то?тату ж?не жараны? к?шейіп, ас?ынып кетпеуі ?шін дезинфекция ретінде о?ан … … ж?не … … … ке?інен пайдалана білген.(к?л сепкен ж?не киіз к?йдіріп бас?ан)

. ?ІІ.Рефлексия

Б?рыннан білгенім

Білдім

?на?ан жа?тары:

?нама?ан жа?тары:




 

 

 

?ІІІ.О?ушыларды ба?алау

ІХ.?й тапсырмасы

 

1.25 та?ырыпшаны о?ып,??гімелеу

2. «?аза? хал?ыны? ?дет-??рыптары» эссе жазу

 

 

Просмотр содержимого документа
«Қазақ халқының мерекелері мен ұлттық ойындары»


Күні: 21.01.14

Пән: Қазақстан тарихы Сынып: 8

Сабақтың тақырыбы:Қазақ халқының мерекелері мен ұлттық ойындары

Мақсаты:

Білімділік:. Қандай ұлттық мерекелер мен ойындарды білеміз,олардың пайда болу тарихы мен маңызын әңгімелеу. Қазақтардың денсаулығы, халық емшілері, атақты қазақ спортшылары жайлы түсінік беру.

Дамытушылық:Ұлттық мерекелер, ойындар, спорттық жарыстар туралы білімдерді игерту, ұлттық өнерге қызығушылықтарын ояту. Анализ, синтез жасап, баға беруге талпындыру.

Тәрбиелік:.Ұлттық мерекелер, ойындар, спорттық жарыстарды білуге, халқының ұлттық дәстүрлерін құрметтеуге тәрбиелеу.

Сабақтың түрі: Жаңа білімдерді игерту сабағы

Сабақтың әдісі: «Оқу мен жазу арқылы сыни тұрғысынан ойлауды дамыту» бағдарламасының элементтерін пайдалану; оқулықпен жұмыс,іздену, талдау, баяндау, ойын.

Көрнекіліктер:тірек сызбалар, интербелсенді тақта,көркем суреттер.

Сабақ жоспары:

І.Ұйымдастыру кезеңі

ІІ.Үй тапсырмасын тексеру

ІІІ.Жаңа сабаққа шығу,Ой-толғаныс

ІҮ.Жаңа сабақ

Ү.Сергіту сәті

ҮІ.Жаңа сабақты бекіту

ҮІІ.Рефлексия

ҮІІІ.Оқушыларды бағалау

ІХ.Үй тапсырмасы

Сабақтың барысы:

І.Ұйымдастыру кезеңі

Оқушылармен амандасу, түгендеу, сабаққа керек – жарақты дайындау.
II. Үй тапсырмасын тексеру

Интербелсенді тақтадағы тест тапсырмалары арқылы үй тапсырмасын тексеру

ІІІ. Жаңа сабақты ұйымдастыру 

«Миға шабуыл» әдісін қолдану арқылы оқушылардың танымын ,есте сақтау қабілетінің деңгейін байқау мақсатында сұрақтар қою.

«Ұлт»ұғымын қалай түсінесің?

Мәдениет неше түрге бөлінеді?

Рухани мәдениет дегеніміз не?

Материалдық мәдениет деп қандай мәдениетті айтамыз?

Салт-дәстүр деген не?

Әдет-ғұрып ұғымын қалай түсінесің?

ІҮ.Жаңа сабақ

Ендеше бүгінгі біздің тақырыбымыз: Қазақ халқының мерекелері мен ұлттық ойындары

Ұлт дегеніміз- адамдардың тарихи қалыптасқан әлеуметтік-этникалық, қауымдық бірлестігінің жоғары түрі.

Ұлт болып қалыптасуы үшін қажетті факторлар:

Адамдардың материалдық тұрмыс жағдайлары

Территориясы,экономикасы

Тілі,мәдениеті

Этникалық ғерекшелігі

Ұлттық жан-күй үйлесім үш бөліктен тұрады:

Ұлттық сезім

Ұлттық салт-дәстүрлер

Ұлттық мінез

Ұлттық салт-дәстүр, ғұрып дегеніміз-әр халықтың сенім-нанымына,тұрмыс-тіршілігіне,күнкөріс кәсібіне байланысты қалыптасып,уақыт сынынан өтіп,табиғи түрде, өздігінен бір жүйеге келтірілген, сондықтанда сақталуы міндетті болып есептелген әдеттер мен ырым, кәделердің ерекше түрі. Салт-дәстүр ұлттың рухымен бірге жасасып,заман талабына сай жаңарып,өзгеріске ұшырап отырған.Нағыз мәдениетті белгілі бір ұлттың тарихи болмысы тудырады.Осы тұрғыдан салт-дәстүр, әдет-ғұрыптарымыз халқымыздың ғасырлар бойы жинап,бір жүйеге келтірген әдептілік ережелері іспеттес.Олардың қай-қайсысы да адамдарды ибалылыққа, имандылыққа, адамгершілікке жетелейтін аса маңызды тәрбие құралы.

Қазақ халқының ұлттық ойындары.: аударыспақ,қыз қуу,жілік сындыру,айгөлек,көкпар,ақсүйек,күміс салу,қазақша күрес,алтыбақан,асық ойнау және т.б

Наурыз мерекесі жайлы әңгімелеңдер,ұлттық ойындар туралы әңгіме өрбіту.

Қазақтардың денсаулығы,халық емшілері жайлы мұғалімнің әңгімесі.

Ү.Сергіту сәті

Сақина салу. Ортаға бір қыз бен жігіт шығады. Жиналғандар екі қолын уыстап, алдына қойып отыруға тиіс. Қыз бала сақинаны әр ойыншының уысына салғандай кейіп танытып, отырғандарды жағалап өтеді. Сонан соң жігітке:

- Сақина кімде, соны тап! – дейді. Жиналған жұрт алақанын жазбай, жігітті жаңылыстыруға әрекет жасайды. Ол өз ұйғарымымен бір адамға жақындап келіп:

- Сақина сенде. Соны бер! – деп сұрайды. Тапса, сақина салынған адам өз өнерін көрсетеді, онда сақина болмай шықса, жігіт айып тартады.

ҮІ.Жаңа сабақты бекіту тапсырмалары:

1-тапсырма:

Атақты қазақ спортшылары жайлы  не білеміз?

1.Нұрмағанбет Баймұрзаұлы- Балуан Шолақ атанған не себепті  түсіндір?

2.Азиада спортшылары жайлы әңгімелеу, бұрынғыны қазіргімен  байланыстыру, спортшылар жайлы әңгімелеу.

2-тапсырма

денсаулық туралы мақал-мәтелдердегі жоқ сөздерді табу

.. . . жақсысы жоқ,

Дәрінің тәттісі жоқ. (аурудың ). . . батпандап кіріп, мысқалдап шығады.(ауру)

Тазалық . . . негізі, Саулық байлық негізі.(саулық). . . ем іздегенше

Ауырмайтын жол ізде.(Ауырып)Денің сау болса,. . . деме. Жолдасың көп болса,
Жалғызбын деме.(жарлымын)

б) Тарихи басқатырма:Әріптерді дұрыс қойып тақырыпқа байланысты сөздерді тап

1) ЙКАГЕЛӨ – Айгөлек

НАСАБЙОТ – Сабан той

2) ҚАЙҮСКЕ – Ақсүйек

ҚЫМОТАҚУҒ – Тоқым қағу

3) ПКӨАРК – Көкпар

ЫМЫҚЗРҰНЫҚЫД – Қымызмұрындық

4. ДАРУПСЫАҚА – Аударыспақ

УНАЫРЗ – Наурыз

5. ТЛАБЫАНАҚ – Алтыбақан

ЛІШЕДАНХА – Шілдехана

в) Жоқ дыбыстарды тап

Т…п – халық емшілері (тәуіп)

С….қ – киім-кешек т.б. заттарды салуға арналған ағаштан жасалған бұйым (сандық)

Т….қ – теріден жасалған сусын құятын ыдыc (торсық)

О…ы – хирург (оташы)

К….е – киіз үйдің негізі,қаңқасы (кереге)

г) жетпей тұрған сөздерді толықтыр

Жарақат алған адамның жарасының қанын тоқтату және жараның күшейіп, асқынып кетпеуі үшін дезинфекция ретінде оған … … және … … … кеңінен пайдалана білген.(күл сепкен және киіз күйдіріп басқан)

. ҮІІ.Рефлексия

Бұрыннан білгенім

Білдім


Ұнаған жақтары:

Ұнамаған жақтары:







ҮІІІ.Оқушыларды бағалау

ІХ.Үй тапсырмасы


1.25 тақырыпшаны оқып,әңгімелеу

2. «Қазақ халқының әдет-ғұрыптары» эссе жазу













































Бекіту тапсырмалары



Тест жұмысы.

1. Ең сұрапыл жұт қай жылы болған?

А) 1908 жылы; В) 1880жылы; С) 1878 жылы

2. Табиғи шипалы шөптермен емдейтіндерді кім деп атаған?

А) тәуіптер

В) дәргер

С) оташы

3. Томск губерниясының губернаторы Супрунюк әр жаз сайын немен емделген?

А) тұзды сумен

В) дәрілік шөптермен

С) қымызбен

4. Бұрын ренжісіп қалған адамдар қай кезде татуласқан?

А) құрбан айт мерекесінде

В) наурызда

С) туған күнде

5. Төмендегі кімді Балуан Шолақ деп атаған?

А) Нұрмағанбет Баймырзаұлы

В) Қажымұқан Мұңайтпасұлы

С) Жанжігіт Нұрмағанбетұлы

6. Бір пұт неше килограмға тең?

А) 10кг

В) 12кг

С) 16кг

7. Ауыл кімдерден құралды?

А) әр түрлі рулардан

В) ең жақын туыстардан

С) бірнеше ұлттардан

8. Төмендегі ойындардың ішінде қайсысы балалар ойыны?

А) айгөлек

В) көкпар

С) ақсүйек

9. Қазақ жылқысы қандай болып келеді?

А) аяқтары қысқа, мәстек

В) биік бойлы, сымбатты

С) тұрқы аласа, кеуделі

10. Нешінші ғасырдан бастап қазақтар төбесі екі жақты беткейлі шатырмен жабылатын үй салуды үйренді?

А) XІX ғасырдың басында

В) XІX ғасырдың соңында

С) XVІІІ ғасырдың аяғында
















б) Тарихи басқатырма:

Әріптерді дұрыс қойып тақырыпқа байланысты сөздерді тап

ЙКАГЕЛӨ –

НАСАБЙОТ –

ҚАЙҮСКЕ –

ҚЫМОТАҚУҒ –

ПКӨАРК

ЫМЫҚЗРҰНЫҚЫД –

ДАРУПСЫАҚА –

УНАЫРЗ –

ТЛАБЫАНАҚ –

ЛІШЕДАНХА –

в) Жоқ дыбыстарды тап

Т…п – халық емшілері

С….қ – киім-кешек т.б. заттарды салуға арналған ағаштан жасалған бұйым

Т….қ – теріден жасалған сусын құятын ыдыc

О…ы – хирург

К….е – киіз үйдің негізі,қаңқасы

г) жетпей тұрған сөздерді толықтыр

Жарақат алған адамның жарасының қанын тоқтату және жараның күшейіп, асқынып кетпеуі үшін дезинфекция ретінде оған … … және … … … кеңінен пайдалана білген







































б) Тарихи басқатырма:

Әріптерді дұрыс қойып тақырыпқа байланысты сөздерді тап

ЙКАГЕЛӨ –

НАСАБЙОТ –

ҚАЙҮСКЕ –

ҚЫМОТАҚУҒ –

ПКӨАРК

ЫМЫҚЗРҰНЫҚЫД –

ДАРУПСЫАҚА –

УНАЫРЗ –

ТЛАБЫАНАҚ –

ЛІШЕДАНХА –

в) Жоқ дыбыстарды тап

Т…п – халық емшілері

С….қ – киім-кешек т.б. заттарды салуға арналған ағаштан жасалған бұйым

Т….қ – теріден жасалған сусын құятын ыдыc

О…ы – хирург

К….е – киіз үйдің негізі,қаңқасы

г) жетпей тұрған сөздерді толықтыр

Жарақат алған адамның жарасының қанын тоқтату және жараның күшейіп, асқынып кетпеуі үшін дезинфекция ретінде оған … … және … … … кеңінен пайдалана білген





б) Тарихи басқатырма:

Әріптерді дұрыс қойып тақырыпқа байланысты сөздерді тап

ЙКАГЕЛӨ –

НАСАБЙОТ –

ҚАЙҮСКЕ –

ҚЫМОТАҚУҒ –

ПКӨАРК

ЫМЫҚЗРҰНЫҚЫД –

ДАРУПСЫАҚА –

УНАЫРЗ –

ТЛАБЫАНАҚ –

ЛІШЕДАНХА –


Т…п – халық емшілері

С….қ – киім-кешек т.б. заттарды салуға арналған ағаштан жасалған бұйым

Т….қ – теріден жасалған сусын құятын ыдыc

О…ы – хирург

К….е – киіз үйдің негізі,қаңқасы

г) жетпей тұрған сөздерді толықтыр

Жарақат алған адамның жарасының қанын тоқтату және жараның күшейіп, асқынып кетпеуі үшін дезинфекция ретінде оған … … және … … … кеңінен пайдалана білген












Просмотр содержимого презентации
«Қазақ халқының мерекелері мен ұлттық ойындары»

Қазақ халқының мерекелері мен ұлттық ойындары

Қазақ халқының мерекелері мен ұлттық ойындары

Бес асық ойыны

Бес асық ойыны

Қ
  • Қ
Тоғызқұмалақ ойыны

Тоғызқұмалақ ойыны

Денсаулық туралы мақал-мәтелдердегі жоқ сөздерді табу   1......... жақсысы жоқ,  Дәрінің тәттісі жоқ 2. . . батпандап кіріп, мысқалдап шығады 3.Тазалық . . . негізі, Саулық байлық негізі 4. . . ем іздегенше Ауырмайтын жол ізде. 5.Денің сау болса,. . . деме. Жолдасың көп болса,  Жалғызбын деме.

Денсаулық туралы мақал-мәтелдердегі жоқ сөздерді табу

1......... жақсысы жоқ,

Дәрінің тәттісі жоқ

2. . . батпандап кіріп, мысқалдап шығады

3.Тазалық . . . негізі,

Саулық байлық негізі

4. . . ем іздегенше

Ауырмайтын жол ізде.

5.Денің сау болса,. . . деме.

Жолдасың көп болса, Жалғызбын деме.

Бұрыннан Білдім білгенім Ұнаған Ұнамаған  жақтары: жақтары:

Бұрыннан

Білдім

білгенім

Ұнаған

Ұнамаған

жақтары:

жақтары:

Просмотр содержимого презентации
«Үй тапсырмасын тексеру»

1.Петербургке бара жатқан жолында, патша үкіметінің әкімшілігі ұстап алып,Калугаға жер аударып жіберген кім?  А) А.Жантөреұлы  Б) Арынғазы  В) Шерғазы

1.Петербургке бара жатқан жолында, патша үкіметінің әкімшілігі ұстап алып,Калугаға жер аударып жіберген кім? А) А.Жантөреұлы Б) Арынғазы В) Шерғазы

2.Қай жылы Ұлы жүз қазақтарының өкілдері патша үкіметіне өтініш айтып,өздерін Ресейдің қол астына алуды сұрады? А) 1818ж Б) 1824ж
  • 2.Қай жылы Ұлы жүз қазақтарының өкілдері патша үкіметіне өтініш айтып,өздерін Ресейдің қол астына алуды сұрады?
  • А) 1818ж
  • Б) 1824ж

В)1848ж

3.1848 жылы Ресей империясы Ұлы жүз үшін қандай лауазым қызметін белгіледі? А) сұлтан Б) губернатор В)пристав (кішігірім әкім)
  • 3.1848 жылы Ресей империясы Ұлы жүз үшін қандай лауазым қызметін белгіледі?
  • А) сұлтан
  • Б) губернатор
  • В)пристав (кішігірім әкім)

4.Тайшүбек бекінісі қай жылы басып алынды? А) 1854ж Б) 1851ж В)1848ж

4.Тайшүбек бекінісі қай жылы басып алынды?

А) 1854ж

Б) 1851ж

В)1848ж

5.1854 жылы бой көтерген бекініс? А) Верный Б) Аягөз В)Қапал

5.1854 жылы бой көтерген бекініс?

А) Верный

Б) Аягөз

В)Қапал

6.Қай жылдары Шымкент пен Әулиеата аймақтарының жергілікті қазақтары қоқандықтарға қарсы көтерілді? А) 1854-1855жж Б) 1858-1859жж В)1857-1858жж

6.Қай жылдары Шымкент пен Әулиеата аймақтарының жергілікті қазақтары қоқандықтарға қарсы көтерілді?

А) 1854-1855жж

Б) 1858-1859жж

В)1857-1858жж

7.Жетісу казактарының әскерлері құрылған жыл? А) 1868ж Б) 1867ж В)1873ж

7.Жетісу казактарының әскерлері құрылған жыл?

А) 1868ж

Б) 1867ж

В)1873ж

8.Ресей әскери министрінің бұйрығымен Түркістан аймағы құрылған жыл? А) 1847ж Б) 1865ж В)1867ж

8.Ресей әскери министрінің бұйрығымен Түркістан аймағы құрылған жыл?

А) 1847ж

Б) 1865ж

В)1867ж

9.1860 жылы кімнің әскері Қоқан хандықтарының Тоқмақ және Пішпек бекіністерін басып алды? А) подполковник Рукин Б) полковник Калпаковский В)полковник Циммерман

9.1860 жылы кімнің әскері Қоқан хандықтарының Тоқмақ және Пішпек бекіністерін басып алды?

А) подполковник Рукин

Б) полковник Калпаковский

В)полковник Циммерман

10.1833 жылы Орынбор өлкесінің әскери губернаторы кім болды? А) В.А.Перовский Б) М.П.Гагарин В)И.И.Неплюев

10.1833 жылы Орынбор өлкесінің әскери губернаторы кім болды?

А) В.А.Перовский

Б) М.П.Гагарин

В)И.И.Неплюев

11.1860 жылы 21 қазанда шешуші шайқас болған жер? А) Қастек Б) Таушүбек В)Ұзынағаш

11.1860 жылы 21 қазанда шешуші шайқас болған жер?

А) Қастек

Б) Таушүбек

В)Ұзынағаш

12.1854 жылы Верный бекінісіне Сібірден қанша шаруа отбасы көшіріліп әкелінді? А) 500 Б) 400-ге жуық В)200 отбасы

12.1854 жылы Верный бекінісіне Сібірден қанша шаруа отбасы көшіріліп әкелінді?

А) 500

Б) 400-ге жуық

В)200 отбасы

13.1848 жылы салына бастаған бекініс? А) Қастек Б) Таушүбек В)Қазалы

13.1848 жылы салына бастаған бекініс?

А) Қастек

Б) Таушүбек

В)Қазалы

14.Новоалександровский қамалы салынған жыл? А) 1867ж Б) 1834ж В)1833ж

14.Новоалександровский қамалы салынған жыл?

А) 1867ж

Б) 1834ж

В)1833ж

15.Ресей әскери экспедициялық корпусы Хиуа хандығының астанасын басып алған жыл? А) 1867ж Б) 1834ж В)1873ж

15.Ресей әскери экспедициялық корпусы Хиуа хандығының астанасын басып алған жыл?

А) 1867ж

Б) 1834ж

В)1873ж

Дұрыс жауаптар кілті: 1.Б 7.Б 13.В 2.А 8.Б 14.Б 3.В 9.В 15.В 4.Б 10.А 5.А 11.В 6.В 12.Б

Дұрыс жауаптар кілті:

1.Б 7.Б 13.В

2.А 8.Б 14.Б

3.В 9.В 15.В

4.Б 10.А

5.А 11.В

6.В 12.Б


Получите в подарок сайт учителя

Предмет: История

Категория: Уроки

Целевая аудитория: 8 класс

Скачать
?аза? хал?ыны? мерекелері мен ?лтты? ойындары та?ырыбына ашы? саба?

Автор: Рахметова Айсулу Ермековна

Дата: 12.10.2014

Номер свидетельства: 118310

Получите в подарок сайт учителя

Видеоуроки для учителей

Курсы для учителей

ПОЛУЧИТЕ СВИДЕТЕЛЬСТВО МГНОВЕННО

Добавить свою работу

* Свидетельство о публикации выдается БЕСПЛАТНО, СРАЗУ же после добавления Вами Вашей работы на сайт

Удобный поиск материалов для учителей

Ваш личный кабинет
Проверка свидетельства