«Шишкин орта мектебі» ММ ?останай ауданы ?кімдігі білім б?лімі
Орындалды: Нурсейтов Нурисламбек 3-сынып
Выполнил:
АЙРАННЫ? ??РАМЫ Ж?НЕ ОНЫ? ПАЙДАСЫ
СВОЙСТВА АЙРАНА И ЕГО ПОЛЬЗА
Ба?ыты: Тарих
Направление:
Секциясы: Этном?денитану
Секция: Этнокультуроведение?ылыми жетекші: Н?рсейітова М.Ж, ?аза? тілі м??алімі, Мнайдарова З.?
Научный руководитель:
Затобол ауылы, 2015 жыл
ЖОСПАР
1.Ж?мысты? ма?саты мен міндеттері. 2-бет
2.Ж?мысты? кезе?дері. 3-бет
3.Айранны? ??рамы ж?не пайдалану. 4- бет
4.Айранны? ??рамы ж?не оны? пайдасы. 5- бет
5. С?ра? – жауап н?тижелері. 6- бет.\?осымша пара?\
6. ?ылыми д?лел: практикалы? б?лімі. 7-бет
8.Зерттеуді? н?тижесі. ?олданыл?ан материалдар. 8- бет
9.Пікір. 9- бет.
10. ?осымша бейнематериалдар.
Ма?сатым:
Айранны? ??рамы мен оны? пайдасын ашу.
Айранны? ?мірде к?мегі болатын ??рамын ж?не ?асиетін зерттеу, Сергей Калинин ба?дарламасында?ы «Айран-крем» бейнежазбасынны? ма?ыздылы?ын к?рсету.
Айранмен ш?йнек ішін тазартып к?ру.
Атал?ан ма?сатымыз?а жету ?шін алдымыз?а т?мендегідей міндеттер ?ойдым:
Міндетері:
?лтты? та?ам туралы т?сінік алып ж?не оны ?мірде пайдалана білуге ?йренем.
Айранны? ??рамын ж?не ?асиетін аны?таймын.
Ш?йнекті? ішіндегі ?оспа?ты тазалаймын. Зерттеу пара?ын толтырып отырамын.
Ж?мысты? кезе?дері: І – міндет 20.10.-23.14. 2014 жылы та?ырып?а ?атысты материалдарды жина?тап, ж?йеледім. Жина?тал?ан материалдар іріктеліп, о?ылды, ж?мысты? ба?ыт – ба?дары орыс аудиториясында таныстырылуы ай?ындалып, жоспар ??рылды.
ІІ – міндет 23.14.-28.11.2014 жылы ж?мыс жасалып, ?жем мен шешемні? ке?ес-т?жірибелерін алдым, теледидардан Сергей Калинин ба?дарламасын к?ріп, айран-крем туралы к?ргеннен со?, майонез орнына салат?а ?олдану?а болатынын ашып, зерттеу б?лімін тияна?тап, айранны? пайдасы мол екеніне ?ол жеткізген н?тижелер аны?талды.
I.Теориялы? б?лімі
Шишкин ауылды? селосы
Ветеринар д?рігер Иванов Андрей мырзамен ке?естім
4.Шаш жуу?а пайдалану
Сонымен бірге айранды ертеректе хал?ымыз шаш жуу ?шін де пайдалан?ан. Айранмен жу?ан шаш ?рлене т?седі ?рі шаш?а ?айрат береді.
Шашты? тез ?суіне к?мектеседі. 4. ?. Бет тазарту?а пайдалану
Айран жа??ан кезі та?ерте? ж?не кешкі уа?ытта 4б.?жемні? тері тазалау ?дісі
Кезінде, тіпті, айранды тері илеуге де пайдалан?ан. Тері илеу ?шін малма жасайтын ?асиеті де бар.
?жемні? терінін илеуі ?дісі[6
5 ) Актуалды?:
Д?мелі ?жемні? жануарларды? терісін ащы айранмен тазалау ?дісін ба?ылап, ?зім бір ой?а келдім. Айранмен ш?йнекті? ішіндегі ?оспа?ты тазартып к?ру керек.Шешеммен бірге ш?йнекті? тазартылуын т?жірибеден ?ткіздім.?араша айында бір, ?а?тар айында екінші тазарттым.
6 Проблемалы? с?ра?
Айранмен шаш жуады, бетті а?артады, тері тазалайды.
ал жемірілген ш?йнекті айранмен тазарту?а бола ма?
7А?паратты жина?тау
Мектеп кітапханашысынан Сергиенко С.Ч ?осымша айран туралы а?параттар жиналды [7]
Химия п?н м??алімі Седнева Галина Геннадиевна жемірілу (коррозия)
туралы м?лемет алынды, толы? т?сіндірді.[8].
Интернеттен а?параттар ?арастырылды[9]
Орыс тілінде орыс аудиториясы бол?анды?тан ?ыс?аша м?лімет айтып, сауал жасадым.
Айранны? ??рамы ж?не оны? пайдасы
- Положительно сказывается на пищеварении, он способен улучшить аппетит. Помимо того, что напиток нормализует кишечную микрофлору, он еще ускоряет процесс переваривания пищи и подавляет активность гнилостных бактерий. Айран хорошо справляется с жаждой, иммунитет, улучшает работу сосудов, сердца и к тому же он снижает уровень холестерина в крови и способствует нормализации веса. Польза айрана для людей, страдающих заболеваниями дыхательных путей тоже бесспорна. Напиток очень полезен в разное время года: летом утоляет жажду, зимой: повышает устойчивость дыхательной системы к инфекционным и простудным заболеваниям. Многие любители айрана отмечают и его благотворное влияние на нервную систему.
- Можно использовать как маску для очищения лица.
- Использование при мытье волос от перхоти и придаст блеск и здоровье волосам.
- Использовать для чистки ржавчины металической посуды.
- Для заготовки шкур животных\например, козье шкуры,избавляет шкуры от запаха\
- А целители до сих пор считают, что айран противостоит яду змеи.
С?ра? ?ойылды: Айран та?амыны? пайдасы ?андай? ЖАУАПТАР
был задан вопрос: ЧЕМ ПОЛЕЗЕН АЙРАНОВЫЙ ПРОДУКТ? ответы
Учитель русского языка литературы Кисель Е.В: - В нынешнее время его можно найти на полках наших маркетов. Только он далек от настоящего напитка, потому что содержит много консервантов. Лучше всего айран приготовить в домашних условиях, тем более что сделать это очень легко. Главными ингредиентами являются сузбе и катык. Последний – это простокваша из кипяченого молока, которую выпаривают в треть. А первый – это сцеженный катык, что-то между творогом и сметаной.
Учитель технологии Дарбеков В.К: - В самые горячие летние дни айран хорошо восполняет водно-солевой баланс нашего организма за счет своих амино- и жирных кислот, и этим утоляет жажду.
Алексейчик Н.Н – медсестра школы: - Полезен айрановый продукт также своей аскорбиновой кислотой, которая в период понижения иммунитета противостоит простудным заболеваниям. А так же нормализирует микрофлору кишечника.
Классный руководитель - Хотнянская Т.С: - Диетологи рекомендуют его пить для снижения массы тела, поскольку калорий у айрана мало – 27 ккал на 100 граммов. Он позволяет восстановить микрофлору кишечника, усилить секреторную деятельность желудка, что помогает очистить застой желчных протоков.
Психолог Головко В: - Айран приводит центральную нервную систему в тонус.
Учитель химии Седнева Г.Г: - Он полезен и тогда, когда происходит нехватка кислорода в органах и тканях, когда нужно повысить в легких приток крови, нормализовать тонус мышц.
Учитель казахского языка Мнайдарова З.К: - Такие полезные качества бодрят организм, что приводит к долгой жизни и отменному здоровью.
Мама: - Но как в каждом продукте, существуют как положительные, так и отрицательные свойства.
Воспитатель школы Вдовикова Л.П: - Большой минус напитка заключается только в том, что организм, не привыкший к нему, может поначалу вести себя неадекватно. Поэтому начинать пить айран стоит понемножку и маленькими глотками.
Бабушка Дамели: - Существует одна легенда. Рецепт айрана хранили очень долго, пока одна красавица не влюбила в себя князя. Она согласна была выйти замуж за него, только в обмен на заветную закваску, с помощью которой готовят этот кисломолочный продукт. С тех пор начал употреблять его, чтоб сохранить свою молодость и красоту.
8. ?ылыми д?лел: Мен тартыл?ан майсыздан?ан с?ттен жасал?ан айранмен, ш?йнек ішіндегі ?оспа?ты ж?мсартып тазартады дегенге к?зімді жеткіздім.
9.Практикалы? ма?ыздылы?
Жа?а шы??ан ?ымбат тазарт?ыш ?нта?тарды ?олдан?анны? орнына экологиялы? таза айранды ?олдан?ан ж?н.
??рамы:минералды ж?не органикалы? ?ыш?ылдар, арнайы ?оспалар бар.
Терісіне немесе к?зді? сілекей ?абы?ына тиіп кетуден са?та?ыз!.
Тиген жа?дайда сумен ?бден шайы?ыз.
Тама? ?німдерінен аула? жерде са?тау ?ажет!
II.Практикалы? б?лімі
Зерттеу ж?мысы ба?ылау ?дісі ар?ылы орындалды, ж?не ?згерістері к?нделікке толтырылды
1кезе?
Айран ?йыту
1.С?тті пісіріп айран ?йыттым.
Тартыл?ан с?ттен ж?не тартылма?ан с?ттен айран ?йыттым.
2.Тартылма?ан майлы с?ттен жасал?ан айран 1 к?ннен кейін ашыды. Б?лме температурасы 19º С градус.
2 кезе?. Айранны? ашуы
3.Тартыл?ан с?ттен жасал?ан айран жарты к?н бойы аши бастады.
Б?лме температурасы 19ºС градус. 23.11.2014ж
3 кезе?.
№1 ш?йнек
Айранмен ш?йнектерді толтыру
4.Ашы?ан айранды ш?йнектер ішіне ??йды? 25.11.2014 ж
4кезе?.
Ш?йнектерді тексеру
№1 ш?йнек
5.Бір т?уліктен кейін ашы?ан айран быршыды, т?сі ?згерді.Б?лме температурасы 20ºСградус.26.11.2014ж
№2 ш?йнек
6.Ашы?ан айранды ш?йнектер ішіне ??йдым. ?а?па?тарын жауып ?ойдым.
20ºС градус 25.11.2014ж
№2 ш?йнек
7.Екі т?уліктен кейін айранды т?гіп тастадым. Т?сі ?згерді.
27.11.2014ж
5 кезе? Айранды т?гу
8.Айранды т?гіп тастадым, ш?йнекті? ішін сумен жудым 28.11.2014ж
№1 ш?йнек № 2 ш?йнек
III.Зерттеуді? н?тижесі:
1.Тартыл?ан с?ттен жасал?ан айран
№1 ш?йнек
Ш?йнекті таза сумен ш?йіп ?ырып к?рдім. Ш?йнекті? ішіндегі ?оспа?ы же?іл алынды
2.Тартылма?ан с?ттен жасал?ан айран
№2 ш?йнек
Ш?йнекті таза сумен ш?йіп ?ырып к?рдім. Ш?йнекті? ішіндегі ?оспа?ы ?атты ж?не о?аймен алынбады.
IV.?орытынды:
Сонды?тан да 1-ші гипотиза бойынша е? абзалы - таза, таби?и ?рі адам денсаулы?ына кері ?сері жо? с?т та?амдарыны? бірі тартыл?ан с?ттен жасал?ан айранмен ш?йнекті? ?оспа?ын тазарту?а пайдалан?анымыз ж?н.
V.?олданыл?ан материалдар
1.?аза?ты? дар?ан дастар?аны [1] Алматыкітап 2007ж
Авторы Сейіт Кенжеахмет?лы 92-94бет
2.?аза?ты? д?ст?рі этнографиясы [2] Алматыкітап 2006ж
Авторы А.К.Самат?лы 56-57 бет
3.Ежелгі ?аза?стан [3] Аруна 2006ж
Авторлары: Т.Ж?матаев, Л.И.Тетенко Т.Ж?маханов, Т.Ша?бай 92-93бет
4.?аза? ?дебиеті[4] Аруна Алматы 2005ж 65-66бет
5.Сен білесі? бе? [5] Энциклапедиясы Аруна ЖШС
Райымбеков ?.Ж, Бай?абылова ?.Т. 252-253бет
6. Сергей Калинин ба?дарламасы «Айран-крем» та?ырыбы
7.?жемні? ертегісі[6]
8.Химия мектепте ?ылыми –педагогикалы? журнал [8] 2005ж 6-8бет
9.Химия 10сынып Нурахметов Н., ?,Бекішев, Н.Заграничная 141-147бет
10.Интернет ресурсы] [9]
11. ?жемні? т?жирибесі, ертегісі
Пікір:
О?ушы: Н?рсейітов Н?рисламбек 3 сынып о?ушысы
Жетекшісі: Н?рсейітова Маржан Ж?ма?азы?ызы
Та?ырыбы: Айранны? ??рамы ж?не оны? пайдасы
Свойства айрана и его польза.
Теориялы? б?лімінде о?ушы а?параттар жинады. Мектеп орыс тілінде бол?анды?тан орысша ?ыс?аша м?лімет ж?не с?ра?-жауап ж?ргізілді. ?жесі Д?меліні? т?сіндіруімен т?рлі т?жірибеден ?тті. Мектеп медбикесімен ??гіме ж?ргізілді.
Адам а?засына с?т та?амдарыны? ?аншалы?ты шипалы? ?сері к?шті екенін білсек те, б?ларды? кейбіреулеріні? емдік ?асиеттері бар екенін біле бермейміз. Гипертония?а, гастрит аурулардан емделуге болатыны? аны?тады.
Ж?мыс м??ият тілмен р?сімделген, сауатты, же?іл о?ылады ж?не т?сінікті. Онда ?ажетті к?рнекті материалдар бар.О?ушы зерттеген ж?мысын біледі, ?ылыми ж?не практикалы? ма?саттарды ?ойып оны шешті.
?ылыми болжаулар жасады. Тартыл?ан майсыздан?ан с?ттен жасал?ан айранмен, ш?йнек ішіндегі ?оспа?ты ж?мсартып тазартады деген жорамалдау шы?арды. Жа?а шы??ан ?ымбат тазарт?ыш ?нта?тарды? орнына экологиялы? таза айранды ?олдан?ан ж?н екенін шештік. Айранны? ??рамы мен пайдасын зерттеуде к?нделікті маркетттерден иогурт, снежок, ряженка, кефир ал?анша ауылда сиыр ?стап ?з с?т ?німін алу тиімді екенін ба?алады.
?ылыми ж?мыс барлы? талаптар?а с?йкес келеді.
Зерттеу ж?мысы керек де?гейде орындалды.
Жетекші: Н?рсейітова М.Ж
Наурыз айы ая?талды.