kopilkaurokov.ru - сайт для учителей

Создайте Ваш сайт учителя Курсы ПК и ППК Видеоуроки Олимпиады Вебинары для учителей

10 сынып Молекулалық физикадан тест

Нажмите, чтобы узнать подробности

физикадан тест тапсырмалары. Молекулалық физика тарауы бойынша.

Просмотр содержимого документа
«10 сынып Молекулалық физикадан тест»

МОЛЕКУЛАЛЫҚ ФИЗИКА. ЖЫЛУ ҚҰБЫЛЫСТАРЫ 1 - нұсқа

1) Көлемін сақтау және пішінін онай өзгертетін күй

A) тек газ. B) тек сұйық. C) тек қатты дене. D) сұйық пен газ. E) қатты дене мен газ.

2)Тұрақты көлемімен нақты пішіні болмайтын күй:

A) тек газ. B) тек сұйық. C) тек қатты дене. D) сұйық пен газ. E) қатты дене мен газ.

3)20 моль газы бар, баллондағы газ молекулаларының саны.

A) 2·1026 кг. B) 2,4·1025 кг. C) 2,4·1024 кг. D) 1,2 ·1023 кг. E) 1,2·1025 кг.

4) Идеал газ үшін изобаралық процестің формуласын жаз:

А) В) C) D) , Е)


5)Стақандағы су мен стақандағы сынаптың атомдар санын салыстыр

A) Nсу Nсынап. B) Nсу сынап. C) Nсу = Nсынап. D) Nсу ≤ Nсынап. E) Nсу ≥ Nсынап.

6) Ыдыста газ берілген. Егер оның молекулаларының орташа квадраттық жылдамдығы 500 м/с,ал көлемі 1 л,газдың массасы 5 г болса, онда молекулалардың ыдыстың қабырғасына түсіретін қысымы.

A) 4,2·106 Па. B) 4,2·104 Па. C) 4,2·105 Па. D) 4,2·103 Па. E) 4,2·102 Па.

7) Егер сутегі молекулаларының орташа квадраттық жылдамдығы 800 м/с, ал тығыздығы 2,4 кг/м3 болса,онда оның қысымы.

A) 0,512 Па. B) 512 Па. C) 0,512 кПа. D) 5,12 МПа. E) 0,512 МПа.

8) Көлемі 2 м3 ,ішкі энергиясы 450 кДж идеал газ молекулаларының қысымы.

A) 4,2·106 Па. B) 1,5·105 Па. C) 0,512 кПа. D) 5,12 МПа. E) 1,5·103 Па.

9) 4 К температура Цельсий шкаласында:

A) 40 С. B) 2770 С. C) 2690 С. D) -2690 С. E) -40 С.

10) Қысымы 4·105 Па, температурасы 320 К оттегінің тығыздығын анықта. (= 32·10-3 , R=8,31)

A) 9,62 кг/м3. B) 2,45 кг/м3. C) 4,81 кг/м3. D) 48,1 кг/м3. E) 24,5 кг/м3.

11) Идеал газдардың молекулалық-кинетикалық теориясының негізгі тендеуі:

А) В) С) Д) Е)


12) Насостың поршені астындағы ауаның қысымы 105 Па,ал көлемі 200 см3. Егер газдың температурасы өзгермесе, 130 см3 көлемді алып тұрғандағы ауа қысымы.

A) 1,5·104 Па. B) 1,5·105 Па. C) 2·105 Па. D) 2·104 Па. E) 1,3·104 Па.

13) 2730 С температурадағы газ 2 м3 көлемді алып тұрады. 5460 С температурада және сол қысымда газ көлемі.

A) 1 м3. B) 2 м3. C) 3 м3. D) 4 м3. E) 5 м3.

14) Газ 12,32 л көлемді алып тұрды. Оны тұрақты қысымда 45 К-ге салқындатқанда көлемі 10,52 л болды. Газдың бастапқы температурасы.

A) 180 К. B) 380 К. C) 208 К. D) 308 К. E) 320 К.

15) Суретте газдың көлемінің температураға тәуелділік графигі берілген. Изобаралық сәйкес келетін график бөліктері.




A) 1,2. B) 2. C) 3,4. D) 2,3. E) 1,4.



МОЛЕКУЛАЛЫҚ ФИЗИКА. ЖЫЛУ ҚҰБЫЛЫСТАРЫ 2 - нұсқа


1). 1 моль сутегі бар ыдыста қанша сутегі молекуласы болады?

A) 6·1026 B) 6·1023 C) 2·1023 D) 1018 E) 1023

2) 2 әртүрлі идеал газдардың массалары 4 есе өзгеше болып, температуралары бірдей болса олардың молекулаларының орташа квадрат жылдамдықтары неше ретке өзгеше болады?

А) 2 есе. В) бірдей. С) 8 есе D)16есе. Е) 4 есе.

3) 20°С температурасы Кельвин шкаласы бойынша қандай температураға сәйкес келеді?

А) 273 В) -253 С) 273 D) 253 Е) 293

4) 200 кПа кысымдағы, 2,1 л көлемді алатын 8 г оттегінің температурасы қандай?

А) 71°С В) 344 К С) 400 К Д) -71°C Е) 302 К

5) 270С температурадағы және қысымы 105 Па газ көлемі 1м3. Сол 105 Па қысымдағы, көлемі 0,5 м3 болса, газ температурасы қандай?

А) 150К. В) 540К С) 42К D) 160К E) 200К

6) Абсолют температурасын 4 есе арттырған кезде газдың орташа квадраттық жылдамдығы қалай өзгереді ?

А) 2 есе кемиді В) өзгермей қалады С) 4 есе кемиді Д) 4 есеге артады Е) 2 есеге артады

7) Бойль-Мариотт заңының тендеуі:

А) В) С) D) Е)

8) Газдың кез-келген мөлшері үшін Менделеев-Клапейрон тендеуін көрсетіңіз (т-газ массасы, М-мольдік масса):

A) B) C) D) E)


9) Газдың температурасы 27°C болғанда көлемі 6 л болды, егер 77°C болғанда көлемі қандай болады( қысымы тұрақты деп есептеңіз)

A) 2л B) 7 л C) 11 л D) 9 л E) 4 л

10) Идеал газ анықтамасы бойынша :

А) Молекулалар өлшемі ескерілмейді, олардың арасында молекулалық күштер әсер етеді.

Б) Молекулалар өлшемі ескеріледі, арасындағы өзара әсерлесу күштері ескерілмейді.

С) Молекулалар өлшемі ескерілмейді, олардың арасында тебілу күштері бар.

Д) Молекулалар өлшемі мен олардың арасындағы өзара әсерлесу күштері ескеріледі.

Е) Молекулалар өлшемі мен олардың арасындағы әсерлесу күштері ескерілмейді.

11) Көлемі 500 см3, температурасы 270 С ыдыста 0,9 г сутегі бар. Газ қысымы. (R=8,31 Дж/моль·К, =2∙10-3 кг/моль

A) 2,24·106 Па. B) 22,4·106 Па. C) 2,24·10-6 Па. D) 22,4·103 Па. E) 2,24·104 Па.

12)Массасы 1 кг судағы зат мөлшері.

A) 30 моль. B) 20 моль. C) 50 моль. D) 55,6 моль. E) 75 моль.

13) Қай өрнек молекуланың массасын анықтамайды?

l. M/NA. 2. m/N. 3. m/M. 4. m/NA.


A)2. B)3. C)l,2. D)3, 4. E)1,2,3.


14)Қай график изохоралық процеске сәйкес келеді?

A) 2 B) 4 C) 5 D) 1 E) 3

 


15) нақты газ күйінің Ван-дер-Вальс теңдеуі:

А) В) С) Д) Е)


































































16) Температураны 200 С-тан 290 С-қа дейін өсіргенде, көлемі 83 м3 бөлмеден шығатын ауа массасы.

A) 3 кг. B) 0,03 кг. C) 4,5 кг. D) 450 кг. E) 45 кг.

{Правильный ответ} = A

17) Таудың етегіндегі T1 және таудың басындағы Т2 ашық ыдыста тұрған судың қайнау температураларын салыстыр.

A) T1 = Т2. B) T1 Т2. C) T1 2. D) T1 ≥ Т2. E) T1 ≤ Т2.

{Правильный ответ} = B

18) 0˚C температурадағы 6 кг мұзды 10 минутта балқыту үшін қажет қыздырғыштың қуаты. (λ=334 кДж)

A) 12024кВт
B) 200,4 кВт
C) 3340 Вт
D) 200,4 Вт
E) 3,34 Вт
{Правильный ответ}=С

019

Массасы 0,75 кг суды 20˚С-тан 100˚-қа дейін қыздырып, одан кейін 250 г бу алу үшін қажет жылу мөлшері. (r=2,3∙106Дж/кг; c=4,2∙103Дж/кгК)

A) 827 кДж

B) 252 кДж
C) 575 кДж
D) 443,5 кДж
E) 287,5 кДж
{Правильный ответ}=A

020

Спирт 87˚С тұрақты температурада буланады. Булану кезінде энергия.

A) бөлінеді.
B) жұтылады.
C) жұтылмайды да, бөлінбейді де.
D) жұтылады да, бөлінеді.
E) басында бөлінеді, кейін жұтылады.
{Правильный ответ}=B

021

Температурасы 100˚С массасы 250 г буды суға айналдырғандағы бөлінетін жылу мөлшері. (r=2,3∙106Дж/кг)

A) 25 кДж
B) 375 кДж
C) 575 кДж
D) 475 кДж
E) 57,5 кДж
{Правильный ответ}=C

022

Өзінің сұйығымен динамикалық тепе-теңдікте болатын бу

A) қаныққан

B) қанықпаған

C) балқыған

D) конденсацияланған

E) конденсацияланбаған

{Правильный ответ}=А

023

Бу және газ қоспасының қысымы, егер химиялық өзара әрекет болмаса, олардың әрқайсысының сол көлемде тудыратын қысымдарының қосындысына тең. Бұл –

A) Ньютон заңы

B) Дальтон заңы

C) Ом заңы

D) Паскаль заңы

E) Архимед заңы

{Правильный ответ}=В

024

10°С температурадағы 10 л суды 100°С-ге дейін қыздырып, оны буға айналдыру үшін қажетті жылу мөлшері (Ссу = 4200 Дж/кг∙К ; rсу = 2310Дж/кг)

A) 27,78 МДж

B) 30,78 МДж

C) 26,78 МДж

D) 25,78 МДж

E) 28,78 МДж

{Правильный ответ}=С

025

Колба ішінде 0°С температурада су бар. Колбадағы ауаны сорып, суды булану жәрдемімен қатырады. Егер сырттан келетін жылу болмаса, судың буланатын бөлігі (rсу = 23∙10Дж/кг; λ = 3,3∙10Дж/кг)

A) ≈0,9

B) ≈0,11

C) ≈0,14

D) ≈0,13

E) ≈0,18

{Правильный ответ}= D

026

100°С температурадағы 100 кг буды, 0°С температурадағы масасы 1 т су арқылы жібергендегі судың соңғы температурасы

су = 4200 Дж/кг∙К; rсу = 23∙10Дж/кг)

A) 50°С

B) 63°С

C) 65°С

D) 55°С

E) 60°С

{Правильный ответ}= D

027

5 т судың температурасын 10°С-ден 50°С-ге көтеру үшін су арқылы жіберетін 100°С температурадағы будың массасы (ссу = 4200 Дж/кг∙К; rсу = 23∙10Дж/кг)

A) 365 кг

B) 375 кг

C) 340 кг

D) 370 кг

E) 345 кг

{Правильный ответ}= A

028

Оқтың кедергіге тигенге дейінгі температурасы 100°С. Соғылу кезінде оқтың энергиясының 60%-ы ішкі энергияға айналады. Егер қорғасын оқ кедергіге тигенде балқып кетсе, оның жылдамдығы (=600 К, = 0,25, = )


A) 518 м/с

B) 319 м/с

C) 220 м/с

D) 621 м/с

E) 426 м/с

{Правильный ответ}= E

029

Температурасы 600 С, парциал қысымы 14 кПа ауа буының абсолют ылғалдылығын анықта.

A) ≈ 9,1·10-2 кг/м3.

B) ≈ 8,1·10-2 кг/м3.

C) ≈ 7,1·10-2 кг/м3.

D) ≈ 6,1·10-2 кг/м3.

E) ≈ 5,1·10-2 кг/м3.

{Правильный ответ} = A

030

Ауаның ылғалдылығын өлшейтін құрал.

A) Манометр.

B) Психрометр.

C) Динамометр.

D) Электрометр.

E) Амперметр.

{Правильный ответ} = В

031

Қаныққан будың температурасы жоғарлаған сайын оның қысымы ...

A) артады.
B) төмендейді.
C) өзгермейді.
D) артады да, кейін төмендейді.
E) төмендейді де, кейін артады.
{Правильный ответ}=A

032

Қаныққан будың температурасы жоғарлаған сайын оның тығыздығы ...

A) төмендейді.
B) өзгермейді.
C) артады.
D) артады да, кейін азаяды.
E) азаяды да, кейін артады.
{Правильный ответ}=C

033

Салыстырмалы ылғалдылықты анықтайтын өрнекті көрсетіңіз.

A) =∙100%
B) = ∙100%

C) = ∙100%
D) = ∙100%
E) =
∙100%
{Правильный ответ}=D

034

Ауаның температурасы 20˚С. Ауадағы су буының қысымы 1160 кПа, ал осы температурадағы қаныққан бу қысымы 2330 кПа болғандағы ауаның салыстырмалы ылғалдығы.

A) ≈ 50%
B) ≈ 42%
C) ≈ 48%
D) ≈ 62%
E) ≈ 58%
{Правильный ответ}=A

035

Тартылу күштің әсерінен стерженнің ұзындығы 80-нен 80,2 см-ге өзгерді.Стерженнің салыстырмалы ұзаруы.

A) 0,0025.

B) 0,015.

C) 0,025.

D) 0,025.

E) 0,0015.

{Правильный ответ} = A

036

Ұзындығы 50 м және көлденең қимасының ауданы 200 мм2 мыс сымға 600 Н жүк салғанда абсолют ұзаруы. (Е=130ГПа)

A) 1,25 см.

B) 1,25 м.

C) 1,15 м.

D) 1,15 мм.

E) 0,115 см.

{Правильный ответ} = D

037

Кернеуі σ =150 Па болғанда, стерженнің осімен бағытталған күштің әсері... Стерженнің диаметрі 0,4 см.

A) ≈ 1,2 кН.

B) ≈ 1,3 кН.

C) ≈ 1,7 кН.

D) ≈ 0,19 кН.

E) ≈ 1,9 мН.

{Правильный ответ} = E



Получите в подарок сайт учителя

Предмет: Физика

Категория: Тесты

Целевая аудитория: 10 класс.
Урок соответствует ФГОС

Скачать
10 сынып Молекулалық физикадан тест

Автор: Батырбекова Лаура Молдагазыевна

Дата: 26.02.2017

Номер свидетельства: 395898



ПОЛУЧИТЕ СВИДЕТЕЛЬСТВО МГНОВЕННО

Добавить свою работу

* Свидетельство о публикации выдается БЕСПЛАТНО, СРАЗУ же после добавления Вами Вашей работы на сайт

Удобный поиск материалов для учителей

Ваш личный кабинет
Проверка свидетельства