kopilkaurokov.ru - сайт для учителей

Создайте Ваш сайт учителя Видеоуроки Олимпиады Подготовка к ЕГЭ

Жаңартылған бағдарлама бойынша 7 сыныпқа арналған қысқа мерзімді сабақ жоспары

Нажмите, чтобы узнать подробности

Бұл сабақ жоспарын мен жаңартылған бағдарлама оқып жүрген кезде құрастырғанмын.Енді биыл 2017 - 2018 оқу жылынан бастап 5,7 сыныпқа арналған қысқа тмерзімді сабақ жоспарын құрастыплым

Просмотр содержимого документа
«Жаңартылған бағдарлама бойынша 7 сыныпқа арналған қысқа мерзімді сабақ жоспары»

Оқу ісінің меңгерушісі:

Ұзақ мерзімді жоспар тарауы:7.1B: Желілер және қауіпсіздік

Мектеп:М.Сералин атындағы орта мектеп

Күні: 20.10.2017ж

Мұғалімнің аты-жөні: Базылбекова Салтанат Маралбековна

Сынып: 7

Қатысушылар саны:10

Қатыспағандар:0

Сабақ тақырыбы

Вирусқа қарсы қауіпсіздік


Осы сабақта қол

жеткізілетін оқу

мақсаттары (оқу

бағдарламасына

сілтеме)

7.4.1.2 компьютерді зиянды бағдарламалардан қорғау


Сабақ мақсаты

Барлығы: компьютерді зиянды бағдарламалардан қорғауды біледі, антивирустық бағдарламаны баптай алады

Көпшілігі: антивирустық бағдарлама түрлерін атай алады және оларға сипаттама бере отырып сонымен бірге олардың таралу жолдарын сипаттай алады, антивирустық бағдарлама құралдарымен тексеру туралы есептің нәтижелерін талдай алады

Кейбіреулері: танымал заманауи вирустарды атап және компьютерлік вирустарды жұқтыру белгілерін келтіре алады, әр түрлі антивирустық бағдарламалардың тиімділігін салыстыра алады.

Бағалау критерийі

  1. вирустар мен басқа да қауіп-қатерлерден түрлерін біледі

  2. вирусқа қарсы қауіпсіздік программаларын орната алады.

  3. вирусқа қарсы қауіпсіздігі мен адамның ауруларының айырмашылықтарын салыстырады.

Тілдік мақсаттар


Вирус, антивирус , фавероль, троян, спам, Doctor Web, Avast, Not32, 360Total, Kaspersky.

Құндылықтарға баулу

өзара түсіністік, өзара сыйластық, Мәңгілік ел идеясының 7 құндылығы «Ұлттық қауіпсіздік және еліміздің бүкіләлемдік, өңірлік мәселелерді шешуге жаһандық тұрғыдан қатысуы»

Пәнаралық байланыстар

Биология , орыс тілі, ағылшын тілі, қазақ тілі

Биология – вирустардың адам ағзасына зиянды екендігімен салыстырады.

Орыс тілі, ағылшын тілі – өздерінің сөздік қорларын дамытады.Үш тілдік қолданылады.

Қазақ тілі- тақырыпқа байланысты эссе жазады.

Алдын ала білім


Вирус туралы түсінеді, компьютердің қауіпсіздік ережелерін біледі.

Сабақ барысы

Сабақтың жоспарланған кезеңдері

Сабақтағы жоспарланған қызмет


Ресурстар

Сабақ басы


1 мин









3 мин












2 мин















3 мин

Шаттық шеңберіне шақыру.

Тілек жазылған кәмпиттер беріп оқыту, кәмпиттердің түсіне қарай топқа бөліну.

Топтар атауы:

1. Avast

2. Nod 32

3. Kaspersky

Топ басшысын, баяндамашы, хатшы, таймспиктер тағайындау.Топ ережесін еске түсіру.

«Сиқырлы конверт» әдісі. Әр топқа тапсырма салынған конверт ұсынылады. Топ мүшелері тапсырмаларды орындап, келесі топпен алмасады.Сөйтіп барлық топтар тапсырмаларына жауап бергенше конверттер алмасады.

1.Компьютерлік желіге мысал келтіріңдер.

2.Компьютерлік желінің жіктелуіне мысал келтіріңдер.

3. Компьютерлік желіге анықтама бер.

Дескриптор

Топологияны біледі

клиент-сервер

технологиясын біледі,

ажырата алады.

Жасырын сөзді тап. Топпен бірлесіп интерактивті тақтадағы ребусты шешеді.

Жауабы: Компьютерлік вирустар

Сабақтың тақырыбын анықталады.

Қазіргі кезде ел аузынан «Компьютеріме вирус түсті», «компьютерім вирустан ұшып кетті» т.с.с. сөздерді естуге болады. Бұл не деген сөз? Компьютерге вирус қайдан түседі? Вирус түссе не істейміз? / проблемалық ситуация/

Сабақтың мақсатын анықтау:

«Мюнстенберг» әдісі

Оқушылар қажетті сөздерді тауып, сабақтың мақсатын анықтайды

Түрлі түсті кәмпиттер


Интерактивті тақта


Сиқырлы конверт
















Интерактивті тақта

Ребустар

Қосымша №1





















Қосымша №2







Қосымша №3

Сабақ ортасы


12 мин








5 мин




10 мин















2 мин


2 мин



1 мин










Сабақ соңы

2 мин





Оқушылар таратпадан мәтінді оқып және негізгі терминдерді белгіледі. Сонда олар осы терминдерді талқылайды және осы терминдерді және олардың мағыналарын кестеге(таратпа) жазады .Осыдан кейін топ басқа топтарға осы ұғымдарды түсіндіреді. Басқа топтар олардың айтқанын кестелерге жазады. Нәтижесінде, барлық оқушылар жаңа тақырып тұрғысынан (ұғымдар) толық информация жиынайды.Яғни сабақтың мақсатын шығарады.

Дескриптор

вирустардың түрін біледі

вирустардың атын біледі


(Ж.p)Презентация пайдаланып анық емес моментерді көрсетемін.



Компьютердегі тәжірибелік жұмыс (деңгейлік тапсырмалар)

А деңгей. Вирустан қорғау программасын іске қосып, компьютерде базаны жаңартуды орындайды

В деңгей. Программаның қосымша бетіндегі терезелермен танысып, менің құжаттарым папкасын вирусқа тексереді.

С деңгей. Сканерлерді қосып, құжаттарды сканерлеуді аяқтағаннан кейін қорытындысына сарапта жасайды, Вирусқа тексереді

Дескриптор

вирустардың түрін біледі

вирустардын сақтану тәсілдерін орындайды,

вирусқа қарсы сараптама алады



Сергіту сәті: «Физминутка»



Тест жұмыстары (10 сұрақ)



Кестеде адам мен компьютердің жұқпалы ауруларын салыстыр.


Адам

Компьютер

Жұқпалы аурулар түрлері



Пайда болу жолдары



Қандай өзгерістер болады



Емдеу жолдары



Сақтану жолдары



















Сабақ соңында оқушылар рефлексия жүргізеді:

«Бес саусақ әдісі» бармақтарға жазылады.

Бас бармақ – Бүгінгі мен не үйредім?

Балалы үйрек – Мен бүгін қалай жұмыс жасадым?

Орта терек - Мен бүгін қандай біліммен тәжірибе алдым?

Шылдыр шүмек –Сабақ маған ұнады ма?Неліктен?

Кішкентай бөбек – Менің сабақтағы көңіл күйім?

Бүгін сабақта талпындын, жақсы жұмыс жасадың, алайда көршіңді тыңдап , салыстырып көр.

Бағалау.

БАҒАЛАУ ПАРАҒЫ

____________________________________________

Оқушының аты–жөні, тегі

Бағалау өлшемдері

Баллдары (1,2,…10)

1

Мен үй тапсырмасын орындадым

1

2

Топтық жұмыста мен ой қостым

1

3

Топтық жұмыста мен жауап бердім

1

4

Топқа менің ойым көп көмектесті

1

5

Практикалық жұмысты өзім жасадым

2

6

Мен басқаларға көмектестім

2

Барлығы

10


4 балл – “3”

6 балл – “4”

10 балл – “5”

Үй жұмысы: Вирусқа қарсы қауіпсіздік тақырыбын оқу, эссе жазу



http://sd-company.su/article/help_computers/computer_virus





Презентация







Компьютер





















Видео

Қосымша № 4

MyTestX программасы



Қосымша № 5

















Қосымша №6















Қосымша № 7


Саралау

Бағалау

Денсаулық және қауіпсіздік техникасын сақтау

Қабілетті оқушыларға қолдау ретінде деңгейлік тапсырмалар, сыни ойлауды қажет ететін тапсырмалар беріледі. Қабілеті төмен оқушыларға сабақ кезінде сұрақтары туындағанда жәрдем көрсетіледі.Әр тапсырмаларға нақты уақыт бөлінеді.

Сиқырлы конверт

Жасырын сөзді тап

Проблемалық

ситуация

Мюнстенберг әдісі

Деңгейлік

тапсырмалар

Салыстыру кестесі

Бес саусақ әдісі

Дескриптор

Көршісіне тілек айту арқылы психологиялық ахуал (шаттық шеңбер) тудыру.

Сергіту сәті «Физминутка». Видео көрсетіледі, оқушылар кезекпен бас, уиық, көзге жаттығулар жасайды.

Компьютерлік техникамен жұмыс кезінде қауіпсіздік техникасы ережелерін, экранды, пернетақта мен тышқанды қосу кезінде абай болуды; денсаулыққа қауіп төндіретіндіктен сымдардан сақ болуды еске салу

Сабақ бойынша рефлексия

Сабақ мақсаттары қол жетімді, оқу нәтижелеріне жету үшін сабақ кезеңдеріндегі тапсырмалар беру кезінде оқушы деңгейі ескерілді.Сабақ кезеңдеріне уақыт нақты бөлінеді.

Жалпы бағалау

Сабақтың қандай екі аспектісі жақсы өтті (оқыту туралы да, сабақ беру туралы да ойланыңыз)?

1. Мюнстенберг әдісі арқылы сабақтың мақсатын құру

2. Тәжірибелік бөлім

Сабақты жақсартуға не жәрдемдесер еді (оқыту туралы да, сабақ беру туралы да ойланыңыз)?

1: Дарынды және үлгірімі төмен оқушылардың ерекшелігіне көңіл бөлу

2: Уақыттың тиімді пайдалану












































Қосымша № 1

Ребустың жауабы:Компьютерлік вирус















Ребустың жауабы:Компьютерлік вирус















Қосымша № 2



Проблемалық ситуация

Қазіргі кезде ел аузынан «Компьютеріме вирус түсті», «компьютерім вирустан ұшып кетті» т.с.с. сөздерді естуге болады. Бұл не деген сөз? Компьютерге вирус қайдан түседі? Вирус түссе не істейміз? / проблемалық ситуация/




































Қосымша №3



Cабақтың мақсаты:

Рпопрпмловпськомпьютердіавксркудьльшклегузияндылтрсклорлсукшгцуштскипвлопбағдарламаларданпиуцктнгкстпгоуцклртспглукропгекменотршцуколцтспкуглонтцьпауцлоқорғаутопуцоркпиуцротпаоуцктрпаоуцктрпаукрожылдамдығынаикпывамрптиаролркапмесептеуаиропртголполи


Cабақтың мақсаты:

Рпопрпмловпськомпьютердіавксркудьльшклегузияндылтрсклорлсукшгцуштскипвлопбағдарламаларданпиуцктнгкстпгоуцклртспглукропгекменотршцуколцтспкуглонтцьпауцлоқорғаутопуцоркпиуцротпаоуцктрпаоуцктрпаукрожылдамдығынаикпывамрптиаролркапмесептеуаиропртголполи


Cабақтың мақсаты:

Рпопрпмловпськомпьютердіавксркудьльшклегузияндылтрсклорлсукшгцуштскипвлопбағдарламаларданпиуцктнгкстпгоуцклртспглукропгекменотршцуколцтспкуглонтцьпауцлоқорғаутопуцоркпиуцротпаоуцктрпаоуцктрпаукрожылдамдығынаикпывамрптиаролркапмесептеуаиропртголполи




























Қосымша №4

ТЕСТ


1)Мекендеу ортасына қарай вирустарды нешеге бөлуге болады?

а) үшке

б) төртке

в) екіге

2)Сирек қолданылатын антивирустық программалардың бірі не деп аталады?

а) ревизор

б) полифагтар

в) детекторлар

3)Қолданбалы программалардың ішіне енгізілген программалық кодалық блоктар не деп аталады?

а) жүктейтін

б) файлдық

в) макрофирустар

4)Өте қуатты Dr.Web (Doctor Web) полифаг - сканерін кім құрды?

а) И.Данилов

б)Е. Касперский

в) Д.Мостов

5)Бүкіл әлемге әйгілі, вирусқа қарсы бірден –бір сенімді программа не деп аталады?

а) Dr.Web

б) Kaspersky Anti - Virus

в) ADif

6)Негізгі жүктейтін жазбаға немесе жүктейтін секторға жұқтыратын вирус не деп аталады?

а) файлдық

б) полифагтар

в) жүктейтін

7)Word құжаттары және Excel электрондық кестені құжаттарына жұқтыратын вирустың түрі?

а) детекторлар

б) полифагтар

в) макровирустар

8) «Вирус» атауы қай пәннен белгілі?

а) география

б) биология

в) физика

9)Д.Мостов дайындаған пргорамма – ревизор не деп аталады?

а) ADif

б) Kaspersky Anti - Virus

в) Dr.Web

10)Вирустарға қарсы программалар нешеу?

а) 2

б) 3

в) 1

Жауаптары:

  1. А, 2. В, 3. Б, 4. А, 5. Б, 6. В, 7. В, 8. Б, 9. А, 10. Б.











MyTestX



















MyTestX программасын ашып, Файл – Открыть батырмасын таңдап – 7 сынып тесін таңдап, Аты – жөні мен сыныпты тер де, мына батырманы басып, тесті баста.



































Қосымша №5

Адам мен компьютердің жұқпалы ауруларын салыстыр.


Адам

Компьютер

Жұқпалы аурулар түрлері



Пайда болу жолдары



Қандай өзгерістер болады



Емдеу жолдары



Сақтану жолдары




Қосымша №5

Адам мен компьютердің жұқпалы ауруларын салыстыр.


Адам

Компьютер

Жұқпалы аурулар түрлері

Вич – ақ қан түйіршігі – лимфоциттерді зақымдайды

А, В,С – бауыр ұлпасын зақымдайды

Резиденттік – жедел жадқа өзін көшіреді, біраз уақыт бойы білінбейді.

Резиденттік емес - өзін жедел жадқа жазбайды, алдымен вирус программа іске қосылады.

Пайда болу жолдары

Бөгде ауырған адамнан жұғады

Желілерден

Ақпарат тасушылардан

Қандай өзгерістер болады

өзін жайсыз сезінеді, қалтырау, температура көтерілуі т.б.

Компьютер дұрыс жұмыс жасамайды.

Емдеу жолдары

Дәрі –дәрмек арқылы

Антивирустар арқылы

Сақтану жолдары

Жаман әдеттен аулақ болу,

Жеке бас гигиенасы,

Салауатты өмір сүру.

Профилактикалық алдын - алу шаралары

Антивирустық программалар, оларды жаңалап отыру.



Қосымша № 6

Бес саусақ әдісі































Қосымша № 7

БАҒАЛАУ ПАРАҒЫ

____________________________________________

Оқушының аты–жөні, тегі


Бағалау өлшемдері

Баллдары (1,2,…10)

1

Мен үй тапсырмасын орындадым


2

Топтық жұмыста мен ой қостым


3

Топтық жұмыста мен жауап бердім


4

Топқа менің ойым көп көмектесті


5

Практикалық жұмысты өзім жасадым


6

Мен басқаларға көмектестім


4 балл – “3”

6 балл – “4”

10 балл – “5”


БАҒАЛАУ ПАРАҒЫ

____________________________________________

Оқушының аты–жөні, тегі


Бағалау өлшемдері

Баллдары (1,2,…10)

1

Мен үй тапсырмасын орындадым


2

Топтық жұмыста мен ой қостым


3

Топтық жұмыста мен жауап бердім


4

Топқа менің ойым көп көмектесті


5

Практикалық жұмысты өзім жасадым


6

Мен басқаларға көмектестім



4 балл – “3”

6 балл – “4”

10 балл – “5”



Получите в подарок сайт учителя

Предмет: Информатика

Категория: Прочее

Целевая аудитория: 7 класс

Скачать
Жаңартылған бағдарлама бойынша 7 сыныпқа арналған қысқа мерзімді сабақ жоспары

Автор: Базылбекова Салтанат Маралбековна

Дата: 19.11.2017

Номер свидетельства: 439539

Похожие файлы

object(ArrayObject)#849 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(94) "Жа?а ?лгідегі саба?тарды жоспарлауды? ерекшеліктері"
    ["seo_title"] => string(63) "zhan-a-ulghidieghi-sabak-tardy-zhosparlaudyn-ieriekshieliktieri"
    ["file_id"] => string(6) "267691"
    ["category_seo"] => string(10) "vneurochka"
    ["subcategory_seo"] => string(12) "planirovanie"
    ["date"] => string(10) "1450443000"
  }
}
object(ArrayObject)#871 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(72) "Қысқа мерзімді жоспар: Жанар-ақылды қыз"
    ["seo_title"] => string(45) "k_ysk_a_mierzimdi_zhospar_zhanar_ak_yldy_k_yz"
    ["file_id"] => string(6) "438099"
    ["category_seo"] => string(22) "klassnomuRukovoditeliu"
    ["subcategory_seo"] => string(11) "presentacii"
    ["date"] => string(10) "1510308794"
  }
}
object(ArrayObject)#849 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(42) "Б.Соқпақбаев Қамқорлық"
    ["seo_title"] => string(22) "b_sokpakbaev_kamkorlyk"
    ["file_id"] => string(6) "479236"
    ["category_seo"] => string(16) "nachalniyeKlassi"
    ["subcategory_seo"] => string(12) "planirovanie"
    ["date"] => string(10) "1538288871"
  }
}
object(ArrayObject)#871 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(119) "Қазіргі заманғы білім беру мазмұнын жаңарту- Бүгінгі өмір талабы"
    ["seo_title"] => string(72) "k_azirghi_zamang_y_bilim_bieru_mazmu_nyn_zhan_artu_bughinghi_omir_talaby"
    ["file_id"] => string(6) "398968"
    ["category_seo"] => string(16) "nachalniyeKlassi"
    ["subcategory_seo"] => string(7) "prochee"
    ["date"] => string(10) "1489142984"
  }
}
object(ArrayObject)#849 (1) {
  ["storage":"ArrayObject":private] => array(6) {
    ["title"] => string(43) "Ба?ытымыз жар?ын болаша?"
    ["seo_title"] => string(28) "bag-ytymyz-zhark-yn-bolashak"
    ["file_id"] => string(6) "316773"
    ["category_seo"] => string(10) "vneurochka"
    ["subcategory_seo"] => string(12) "planirovanie"
    ["date"] => string(10) "1460176088"
  }
}

Личный сайт учителя и сертификат бесплатно!!!
Получите в подарок сайт учителя


ПОЛУЧИТЕ СВИДЕТЕЛЬСТВО МГНОВЕННО

Добавить свою работу

* Свидетельство о публикации выдается БЕСПЛАТНО, СРАЗУ же после добавления Вами Вашей работы на сайт

Удобный поиск материалов для учителей

Ваш личный кабинет
Проверка свидетельства